lefkada-news

Χρυσός Φοίνικας για τον Κεφαλονίτη σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτο στις Κάννες

Απίστευτη διάκριση για τον Βασίλη Κεκάτο, την Κεφαλονιά και την Ελλάδα. Ο Κεφαλονίτης σκηνοθέτης κατέκτησε τον Χρυσό Φοίνικα ταινιών μικρού μήκους στο Φεστιβάλ των Καννών!!!

Η ταινία του «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» είχε επιλεχθεί ανάμεσα από 4240 ταινίες, 11 ταινίες (9 έργα φαντασίας, 1 ντοκυμαντέρ και 1 ταινία κινουμένων σχεδίων), από την Αλβανία, την Αργεντινή, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ουκρανία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ.

 

Στιγμιότυπο-οθόνης_2019-05-25_21-37-50

Στιγμιότυπο-οθόνης_2019-05-25_21-15-33

Ο Βασίλης παρέλαβε το βραβείο από την σκηνοθέτρια Claire Denis, πρόεδρο της επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος Μικρού Μήκους, και την Ναντίν Λαμπακί, Πρόεδρο της επιτροπής του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα» «Όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «ήταν εξαιρετικά σεμνός, σύντομος και λιτός στον λόγο του ευχαριστώντας το φεστιβάλ που τον κάλεσε και όλους τους συνεργάτες του που τον βοήθησαν για την υλοποίηση της ταινίας του».

 

Στιγμιότυπο-οθόνης_2019-05-25_21-38-08-1

Ο Βασίλης Κεκάτος γίνεται έτσι ο πρώτος Ελληνας σκηνοθέτης που κέρδιζει το Χρυσό Φοίνικα του συγκεκριμένου τμήματος με την τέταρτη μικρού μήκους ταινία του.

 

Είχαν προηγηθεί οι ταινίες «Ανάδρομος» (2015), «Zero Star Hotel» (2016) που μάλιστα διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό που διοργάνωσε το Σάντανς (Sundance Ignite) και βέβαια η περσινή «Σιγή των Ψαριών Όταν Πεθαίνουν», η οποία ταξίδεψε στα φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Σάντανς ενώ κέρδισε δύο βραβεία στις Νύχτες Πρεμιέρας (Ανδρικής Ερμηνείας για τον Ανδρέα Κωνσταντίνου και Β’ Καλύτερης Ταινίας).

Η υπόθεση της ταινίας

Νύχτα, παλιά Εθνική Οδός. Σ’ ένα ξεχασμένο βενζινάδικο δυο άγνωστοι συναντιούνται για πρώτη φορά. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στην μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί. Για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50€. Όσο ακριβώς κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό.

 



 
Βασίλης Κεκάτος στις Κάννες: «Είναι σαν όνειρο, δεν μπορώ να το πιστέψω»


Δηλώσεις στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, ως νικητής του Χρυσού Φοίνικα στις Κάννες έκανε ο Βασίλης Κεκάτος πριν από λίγο.

Ο Κεφαλονίτης σκηνοθέτης που έγινε ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που κερδίζει τον τίτλο για ταινία μικρού μήκους δήλωσε: «Είναι σαν όνειρο, δεν μπορώ να το πιστέψω»

 

Στιγμιότυπο-οθόνης_2019-05-25_22-05-19



Το τηλεφώνημα και το τσίπουρο

Όταν ρωτήθηκε για το πώς ένοιωσε όταν πήρε το τηλεφώνημα για να ενημερωθεί ότι η ταινία του είχε επιλεγεί για το Φεστιβάλ των Καννών ο Βασίλης απάντησε:

«Ήταν ένα πολύ βροχερό απόγευμα στην Αθήνα, και βρισκόμουν στο σπίτι με τον Γιώργο, φίλο μου από 11 χρονών και οπερατέρ μου. Μετά το τηλεφώνημα αδυνατούσα να το πιστέψω και αρχίσαμε να πίνουμε τσίπουρο, ένα βαρύ ελληνικό ποτό, ενώ δεν πίνω καθόλου στη ζωή μου».

Ο παρουσιαστής τότε σχολίασε ότι «χαίρεται που μπήκε στον γαλλικό τρόπο ζωής», εννοώντας το πότο (προφανώς δεν ξέρει πώς πίνουμε και στην Ελλάδα).

Η Νομική και το ταξίδι στις Κάννες

Ο Βασίλης Κεκάτος αναφέρθηκε και στον πατέρα του, Ε. Κεκάτο, αλλά και για την αντίδραση της οικογένειάς του, όταν αποφάσισε να αφήσει την νομική για τον κινηματογράφο.

Στην αρχή δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι θα έκανα κάτι τέτοιο. Όταν είδαν ότι ήμουν αποφασισμένος, τότε ο πατέρας μου είπε: «Ωραία, αν πρέπει να γίνεις σκηνοθέτης, θα πρέπει να γίνεις σκηνοθέτης για τις Κάννες», και με πήρε και πήγαμε ταξίδι… στις Κάννες».

Τα Κεφαλονίτικα Νέα μίλησαν με τον πατέρα του Βασιλη, ο οποίος βρίσκεται κι εκείνος στο Φεστιβάλ. Δήλωσε φυσικά απίστευτα συγκινημένος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα κλαίω μέχρι το πρωί».
Μερικές ιστορίες λέγονται με λίγες λέξεις

Ο παρουσιαστής ρώτησε τον Βασίλη να του πει γιατί έκανε μία ταινία μικρού μήκους, αν ήταν μόνο θέμα χρημάτων.

Εκείνος απάντησε ότι «μερικές ιστορίες γίνονται με λίγες λέξεις και άλλες με πολλές. Αυτή την ιστορία προτίμησα να την πω με λίγες λέξεις».

Λίγο αργότερα πάντως συμπλήρωσε ότι σκοπός του τώρα είναι να μεγαλώσει την ιστορία και να ξαναγυρίσει την ταινία ως μεγάλου μήκους.

πηγή

25/5/2019 23.00

>