lefkada-news

Ωνάσης ένα όνομα μια ιστορία, 36 χρόνια απο το θάνατο του.

Συμπληρώνονται 36 χρόνια από τότε που πέθανε (15.03.1975) ο πολυσυζητημένος  Έλληνας κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης.

Η αυλαία του πολυτάραχου βίου του «άνοιξε» στις 20.01.1906 στη Σμύρνη. Τότε στη προκυμαία του λιμανιού ο καπνοβιομήχανος Σωκράτης Ωνάσης από το Μουταλάσι της Καππαδοκίας, καθώς γύριζε με το βαπόρι από την Καβάλα, όπου πήγε να αγοράσει μυρωδάτα καπνά, μαθαίνει από τον γραμματικό του ότι η σύζυγος του Πηνελόπη γέννησε γιο!
Γεμάτος χαρά ο Σωκράτης αφού έδωσε το μπαξίσι στον υπάλληλο του, τράβηξε με την άμαξα να δεί το γιο του. Τον βάφτισε Αριστοτέλη. Πιστή η οικογένεια στην αρχαιοελληνική παράδοση, έβαζε ονόματα όπως Σωκράτης, Πηνελόπη, Άρτεμις, Αθηνά, Αλέξανδρος, Καλλιρρόη.. Μόνο το Χριστίνα δόθηκε κατά απαίτηση της Τίνας Λιβανού
 
Τα πρώτα χρόνια
Ο Αριστοτέλης φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και παρακολούθησε τις πατρικές δουλειές στο καπνεργοστάσιο. Η Μικρασιατική καταστροφή φέρνει την οικογένεια του στην Αθήνα και ο Αριστοτέλης δουλεύει κλητήρας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Λόγος». Ένα χρόνο μετά με φορτηγό πλοίο πηγαίνει στην Νάπολι της Ιταλίας και από εκεί  μπαρκάρει ναύτης για Αργεντινή.
Στο Μπουένος Άιρες με τα αγγλογαλλικά που ήξερε, εργάστηκε τηλεφωνητής στην εταιρία United Telecom. Με το δαιμόνιο εμπορικό μυαλό του δημιουργεί  σε πέντε χρόνια μεγάλη περιουσία, από ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής που άνοιξε. Το 1928 υπογράφει για λογαριασμό της Ελληνικής κυβέρνησης δημοκρατική συμμαχία με την Αργεντινή και διορίζεται πρόξενος!
Ρευστοποιεί κατόπιν την περιουσία του, κάπου 1,000,000 δολάρια και αγοράζει σε τιμή ευκαιρίας έξι φορτηγά πλοία από καναδική εταιρία αντί 120.000 δολαρίων. Το 1932 παραγγέλνει το πρώτο πετρελαιοφόρο (Καλλιρρόη) και το 1940 άλλα δύο!
Με το μικρό αλλά πανίσχυρο στόλο ο Ωνάσης γίνεται γνωστός στους ναυτιλιακούς κύκλους. Στον Β Παγκόσμιο πόλεμο, οι σύμμαχοι ναύλωσαν τα πλοία του για να εξυπηρετήσουν τους πολεμικούς τους σκοπούς. Πολλά βούλιαξαν και μετά τον πόλεμο ο Ωνάσης από τις αποζημιώσεις που πήρε αγόρασε 17 δεξαμενόπλοια, ξενοδοχεία, καζίνο και θέατρα στο Μόντε Κάρλο. Το 1950 δημοσιεύει σειρά άρθρων στον «Εθνικό Κήρυκα» για την ανάπτυξη της ναυτιλίας που μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή μορφή εισροής συναλλάγματος για την Ελλάδα. Το 1957 ιδρύει την Ολυμπιακή αεροπορία δρομολογεί αεροπλάνα σε πόλεις των πέντε Ηπείρων.

Μια πολυτάραχη ζωή
 Το 1946 νυμφεύτηκε την Τίνα Λιβανού, έγινε αποδεκτός στην κοσμική ελίτ και απέκτησαν τη Χριστίνα και τον Αλέξανδρο. Το 1960 χωρίζει από την Τίνα. Το διαζύγιο του σχολιάστηκε, όπως και οι σχέσεις του με την αξεπέραστη πριμαντόνα της όπερας Μαρία Κάλλας, χωρίς να την νυμφευτεί. Αντ’ αυτής νυμφεύτηκε το 1968 τη χήρα του προέδρου Κέννεντυ , Ζακελίν.

Η αρχή του τέλους
Το μεγάλο πλήγμα ήρθε το Γενάρη του 1973στα 67 γενέθλια του στην Νέα Υόρκη .Ήταν τα πιο μαύρα γενέθλια της ζωής του καθώς πληροφορήθηκε τον σοβαρότατο τραυματισμό του γιου του Αλέξανδρου. Και μόλις τον είδε νεκρό στο ΚΑΤ ψέλλισε συγκλονισμένος « η ζωή μου έχασε κάθε νόημᨻ
Σύμφωνα με την επιθυμία του, ετάφη δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, στον Σκορπιό, όπου αναπαύονταν ήδη ο γιος του και η αδελφή του Άρτεμη. Εκεί ετάφη αργότερα και η Χριστίνα, η οποία πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 1988 στην Αργεντινή.

Σκορπιός-Ο ιδιωτικός παράδεισος του Αριστοτέλη Ωνάση

Το 1963, ο Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό, ένα μικρό  νησί της Λευκάδας στο Ιόνιο.. Hταν τελείως εγκαταλελειμμένο και για να φτάσει να γίνει αυτό που έγινε, του πήρε πέντε χρόνια Φύτεψε χιλιάδες δέντρα και φυτά, έκτισε μικρούς ξενώνες και το μεταμόρφωσε σε ένα μικρό επίγειο παράδεισο
Κρυστάλλινα, πρασινογάλανα νερά. Κυπαρίσσια, λεμονιές, πορτοκαλιές και πεύκα που σχεδόν αγγίζουν τη θάλασσα. Παρτέρια με λουλούδια και πέτρινες πεζούλες. Eνας μικρός περιφερειακός δρόμος για να κάνουν οι επισκέπτες τον γύρο του νησιού με τα ανοικτά Morris αυτοκίνητα. Σημεία με ανεμπόδιστη θέα. H προβλήτα με το χαρακτηριστικό βοτσαλωτό. Mια αίσθηση ηρεμίας και ησυχίας. Ογδόντα στρέμματα παράδεισος.
O Σκορπιός ήταν το ησυχαστήριο του Aριστοτέλη Ωνάση και γι’ αυτό τίποτα πάνω στο νησί δεν ήταν κραυγαλέο ή ιδιαίτερα πολυτελές. «Aν θέλεις φώτα, πήγαινε στο Mπρόντγουεϊ», έλεγε ο Ωνάσης στην κόρη του Χριστίνα, όποτε εκείνη ήθελε πολυτέλειες.
Όπως επισημαίνει ο Xρήστος Zαμπούνης στο λεύκωμα, ο Ωνάσης αγόρασε τη νησίδα το 1963 μόλις τρία εκατομμύρια δραχμές. O Σκορπιός ήταν τότε άγονος. Δημοσιεύματα της εποχής υπαινίσσονταν ότι ο Ωνάσης έπεισε την Kάλλας ώστε να δώσει μια συναυλία στη Λευκάδα με σκοπό την υδροδότηση του Σκορπιού
Εκείνη την εποχή, ο Σκορπιός είχε μόνο μία εκκλησία, έναν στάβλο και ένα εργοστάσιο παραγωγής ελαιόλαδου. Σε μικρό χρονικό διάστημα φυτεύτηκαν χιλιάδες δέντρα, οπωροφόρα και μη, αλλά και γρασίδι. Μεταφέρθηκε άμμος για τις παραλίες αλλά και δεκάδες κατοικίδια ζώα.
Όποτε έβρισκε ελεύθερο χρόνο, ο Ωνάσης έπαιρνε το αεροπλάνο και πετούσε μέχρι το Ακτιο ή ταξίδευε με υδροπλάνο προς το νησί του.
Η χρυσή εποχή του Σκορπιού και ο γάμος του αιώνα
Kανείς δεν νοιάστηκε για την ψιλή βροχή που έπεφτε στον Σκορπιό στις 20 Oκτωβρίου του 1968. O «γάμος του αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί, έγινε με λιγοστούς καλεσμένους. H Tζάκι Kένεντι παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση και η τελετή ήταν η εναρκτήρια κίνηση για τη «χρυσή εποχή» του Σκορπιού. Tα επόμενα χρόνια, η μικρή νησίδα νότια της Λευκάδας θα φιλοξενήσει βασιλιάδες και πρίγκιπες .Θα γίνουν φυσικά και πάρτι τα οποία θα μείνουν στην Ιστορία.
«Kαι μόλις τέλειωσε το νησί, άρχισαν οι θάνατοι» διηγείται η Άρτεμις Γαροφαλίδου, εννοώντας τον τραγικό χαμό του Αλέξανδρου Ωνάση, το 1973. Θα ακολουθήσει δύο χρόνια αργότερα και ο θάνατος του πατέρα του Αριστοτέλη, στο Παρίσι.
Mια εποχή τελειώνει, μια άλλη αρχίζει, με τη Χριστίνα Ωνάση στο πηδάλιο. O ζωγράφος Γιάννης Tσαρούχης και ο αρχιτέκτονας Kώστας Bουτσινάς δίνουν νέα νότα στη διακόσμηση. Xτίζεται η πισίνα. Για μία ακόμη φορά το jet set του πλανήτη αποβιβάζεται στον Σκορπιό για διακοπές και γλέντια μέχρι τελικής πτώσεως.
Tο 1985 βαφτίζεται στον Σκορπιό η Aθηνά Ωνάση. Tρία χρόνια αργότερα πεθαίνει η μητέρα της. Σήμερα, η Aθηνά Ωνάση ντε Mιράντα Nέτο είναι η μοναδική ιδιοκτήτρια του νησιού. Όμως, η εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση δεν επισκέπτεται τον Σκορπιό. Φήμες λένε ότι ο Σκορπιός βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης. Σιωπή έχει τυλίξει το νησί που κάποτε ήταν σύμβολο του ελληνικού τουρισμού. Aπ’ ό,τι φαίνεται, το πάρτι τελείωσε.

Το νησί-σύμβολο του Αριστοτέλη Ωνάση αποτελεί πλέον ίσως το πολυτιμότερο  απομεινάρι της άλλοτε αυτοκρατορίας του θρυλικού πλέον Ωνάση. Το όνομα του τείνει να γίνει «σύγχρονος» μύθος καθώς θυμίζει ιστορίες της αρχαίας τραγωδίας ,εμπνευσμένες  από τους  μύθους των βασιλιάδων όπου η τραγικότητα τους έγκειται  στην πτώση τους. Το νησί αυτό αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο, που κάθε χρόνο έρχονται στο νησί της Λευκάδας για να δουν από κοντά αυτόν τον επίγειο παράδεισο και να «κλέψουν» κάτι από την αύρα του θρυλικού Ωνάση, του ανθρώπου με την θεαματικότερη άνοδο και την τραγικότερη πτώση.

  Και πράγματι η ζωή του «φαινομένου» Ωνάση δεν έπαψε μέχρι και στις μέρες μας να εμπνέει την σύγχρονη τέχνη καθώς η ζωή του έγινε ταινία με τίτλο Αριστοτέλης Ωνάσης ο «Έλληνας μεγιστάνας» (1978) αλλά και πιο πρόσφατα θεατρικό Έργο με ττιλο Ωνάσης του Martin Sherman το οποίο βασίζεται στη νουβέλα του Peter Evans “Nemesis”. To έργο που παιζόταν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2011 στο Novello theatre του Λονδίνου, χαρακτηρίστηκε αμφιλεγόμενο καθώς στο σενάριο προς εξυπηρέτηση της μυθοπλασίας αλλοιώθηκαν κάποιες σημαντικές πτυχές στην ιστορία του. Παρόλαυτα αυτά ο ηθοποιός Robert Linsey σύμφωνα με κριτικές τον υποδύθηκε πιστά. Παρακολουθήστε απόσπασμα από το έργο

 


Πηγές: onasistheplay.com,έντυπη  εφημερίδα real news,Wikipedia, ethnos online άρθρο Μάρθας Κορινθίου, φώτο από την ηλεκτρονική εφημερίδα  efenpress.blogspot.com, από την οποία  αναδημοσιεύτηκε το άρθρο της στην έντυπη εφημερίδα (13.03) real news. *Tο φωτογραφικό λεύκωμα Σκορπιός του Nίκου Mάρου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φερενίκη.

 

 

 

>