lefkada-news

Η άγνωστη κυρία της Rolls Royce αποκαλύπτεται!

Η κομψή «ιπτάμενη κυρία», στο μπροστινό μέρος της Rolls Royce, με τα χέρια ανοιχτά και το βλέμμα «καρφωμένο» στον ορίζοντα, φαίνεται ότι απολαμβάνει στο έπακρον το οδικό ταξίδι που της προσφέρει το πολυτελές αυτοκίνητο. Η μικρή θεά στηρίζεται προσεκτικά στα δάχτυλα των ποδιών της, μεθυσμένη από το δροσερό αεράκι και το μουσικό ήχο που φτάνει στ` αφτιά της από το θρόισμα των ρούχων της. Το «Πνεύμα της Έκστασης» («Spirit of Ecstasy»), η πρώτη μασκότ αυτοκινήτου από μέταλλο που κατασκευάστηκε ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία, κρύβει πίσω της μια ιστορία άσβεστου πάθους, ανεκπλήρωτου έρωτα και κοινωνικών διακρίσεων.

Η ταινία «Silver Ghost», που θα σκηνοθετήσει ο βραβευμένος με Οσκαρ Martin Scorsese σε συνεργασία με τον Richard Attenborough και τον Anthony Haas, θα αναφέρεται στους δύο ευφυέστατους Βρετανούς ιδρυτές της θρυλικής κατασκευάστριας εταιρίας αυτοκινήτων, Charles Rolls και Henry Royce, οι οποίοι με τα μηχανολογικά επιτεύγματά τους άλλαξαν την πορεία της παγκόσμιας Ιστορίας, αλλά και στην απαγορευμένη αγάπη που κρύβεται πίσω από το «Spirit of Ecstasy».

Το γνωστότερο έμβλημα στην αυτοκινητιστική ιστορία, που κοσμεί το ψυγείο των Rolls-Royce από τις 6 Φεβρουαρίου του 1911, κρύβει τη θυελλώδη σχέση του λόρδου John Douglas Scott-Montagu με τη γραμματέα και ερωμένη του, Eleanor Velasco Thornton. Πρόκειται για μία σχέση η οποία παρέμεινε κρυφή επί μία δεκαετία, περιορισμένη στον κύκλο των πολύ στενών φίλων τους, αφού η ταπεινή καταγωγή, αλλά και η φτώχεια της Eleanor αποτελούσε εμπόδιο στην αγάπη τους. Άλλωστε, λίγο νωρίτερα ο Montagu, είχε υποκύψει στις πιέσεις της οικογένειάς του και είχε παντρευτεί τη Cecil Victoria Constance.


Το Μάρτιο του 1908, ο Claude Johnson, διευθυντής της εταιρίας, καταφέρνει να πείσει τον Royce να επικεντρωθεί σ` ένα νέο μοντέλο της Rolls-Royce εγκαταλείποντας όλα τα προηγούμενα αυτοκίνητα. Έτσι, γεννήθηκε το «Silver Ghost» χάρη στο οποίο η εταιρία απέκτησε, τα επόμενα χρόνια, μεγάλη φήμη κατασκευάζοντας περισσότερα από 6.000 οχήματα! Σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρίας, το 1911 ο πρόεδρος της Αυτοκινητιστικής Λέσχης Βρετανίας και εκδότης του περιοδικού «The Car», λόρδος Montagu του Beaulieu, ζήτησε από τον γλύπτη Charles Robinson Sykes να κασκευάσει μια μασκότ για τη δική του Rolls-Royce Silver Ghost, που «θα διαπνέεται από το πνεύμα της Rolls-Royce, δηλαδή από τη μυστηριώδη ένταση της μεγάλης δύναμης σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη κραδασμών, σαν ένας υπέροχος, ζωντανός οργανισμός, γεμάτος χάρη»!


Λέγεται, ότι όταν ο Montagu αντίκρισε τη «Νίκη της Σαμοθράκης» στο Λούβρο να καταφτάνει πάνω στν πλώρη ενός πλοίου με ανοιχτά φτερά, σαλπίζοντας ορμητικά για τη νίκη, εμπνεύστηκε από το πνεύμα που αποπνέει η φτερωτή θεά, ζητώντας κάτι αντίστοιχο από τον γλύπτη. Ωστόσο, ο γλύπτης δεν ακολούθησε την έμπνευση του λόρδου. Γοητευμένος από την ομορφιά της Eleanor φιλοτέχνησε ένα μικρό αγαλματίδιο, που απεικόνιζε μια νεαρή γυναίκα η οποία είχε το δάχτυλό της μπροστά στο στόμα της, ώστε να συμβολίσει τα μυστικά της αγάπης τους. Το αγαλματίδιο ονομάστηκε «The Whisper» («Ο ψίθυρος») και ήταν η πρώτη μασκότ που τοποθετήθηκε σε αυτοκίνητο της Rolls-Royce. Σήμερα, βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου του Beaulieu στην Αγγλία.

Η μασκότ σύντομα υιοθετήθηκε από τους ιδρυτές της θρυλικής εταιρίας ως σήμα κατατεθέν των μοντέλων της. Το Φεβρουάριο του 1911, ο γλύπτης παρουσίασε στην εταιρία το καινούργιο έμβλημα που ονόμασε «Spirit of Ecstasy», το οποίο, σύμφωνα με τον διευθυντή της Rolls-Royce, Claude Johnson, παρίστανε την «ταχύτητα με τη σιωπή» εξηγώντας ότι «γι΄ αυτήν την απώτατη ευχαρίστηση κάθισε το πνεύμα στο μπροστινό μέρος της Rolls-Royce!». Στην πορεία η μασκότ άλλαξε ονόματα, αλλά και ποιότητες μετάλλων. Ανάμεσα στα πιο γνωστά και τα «Emily», «Silver Lady» ή «Flaying Lady».

Ο Martin Scorsese θα σκηνοθετήσει την ταινία «Silver Ghost».

Η θυελλώδης σχέση των δύο εραστών, ωστόσο, είχε θλιβερό τέλος. Στις 30 Δεκεμβρίου του 1915 το ζευγάρι ταξίδευε διαμέσου της Μεσογείου με προορισμό την Ινδία, όταν το πλοίο τους «SS Persia» στο οποίο επέβαιναν τορπιλίστηκε ανοιχτά της Κρήτης από γερμανικό υποβρύχιο. Η Thornton ήταν ένας από τους 335 επιβάτες που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Ο λόρδος Montagu of Beaulieu, ο οποίος είχε αγοράσει ένα φουσκωτό γιλέκο πριν από το θαλάσσιο ταξίδι, διασώθηκε τρεις μέρες μετά τη βύθιση του πλοίου. Πέθανε από φυσικά αίτια τον Μάρτιο του 1929.

2012-05-28

agelioforos.gr

>