lefkada-news

Ιστορικό «όχι» της Κύπρου

Ηχηρό «όχι» έστειλε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην Ευρώπη και στο σχέδιο του κουρέματος των κυπριακών καταθέσεων, που αποφασίστηκε στο Eurogroup της Παρασκευής.
 
Συνολικά 36 βουλευτές ψήφισαν κατά των νομοσχεδίων και 19 βουλευτές τήρησαν αποχή, ενώ δεν καταγράφηκε καμία ψήφος υπέρ.
 
Πρώτη ομιλία ήταν από τον ανεξάρτητο βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος τάχθηκε κατά της προσπάθειας εξόντωσης του τραπεζικού και αποταμιευτικού μας συστήματος εκ μέρους των Τροικανών.
 
Στην ομιλία του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, έκανε λόγο για επιβολή χρεοκρατίας εκ μέρους της Ευρώπης, τασσόμενος κατά της προσπάθειας αυτής μέσω του νομοσχεδίου περί κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο.
 
Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, είπε πως οι Ευρωπαίοι μας πρόσβαλλαν σε κάθε συνάντηση που είχαμε μαζί τους. Μας κατηγόρησαν ότι κάνουμε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μας μίλησαν για δελτίο των μυστικών τους υπηρεσιών, όπως είπε. Αν έχουν διαφορές με τους Ρώσους το γήπεδο της επίλυσης δεν είναι η Κύπρος τόνισε ο κ. Συλλούρης.
 
Από Ευρώπη της αλληλεγγύης αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι είναι να οδηγήσουν σε μια Ευρώπη της αδικίας και του δυσθεώρητου χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου, είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Το ερώτημα, σημείωσε, δεν είναι το παράνομο κούρεμα το ζήτημα σήμερα είναι αν η κυπριακή δημοκρατία ως συντεταγμένο κράτος θα αποδεθχεί να μετατραπεί σε πειραματόζωο «γιατί περί αυτού πρόκειται». «Όχι στον ωμό εκβιασμό» είπε ο κ. Ομήρου.
 
Ζούμε την κρισιμότητα των εξελίξεων και την ιστορικότητα των περιστάσεων, είπε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν. Οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε σήμερα, σημείωσε, δεν λησμονιούνται γρήγορα, αλλά με αυτές γράφεται ιστορία. Η πατρίδα, τόνισε, υφίσταται άδικη και απρόκλητη επίθεση. Εμείς δεν θα δώσουμε σε κανένα το δικαίωμα να μας μετατρέψει σε πειραματόζωο, διεμήνυσε.
 
Βρισκόμαστε σε καθοριστικη στροφή της ιστορίας μας, για όλους μας, είπε στην ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Οι εξελίξεις στην Κύπρος, όπως εκτίμησε θα σφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ. Η Κύπρος αυτή τη στιγμή γίνεται το πειραματόζωο του κουρέματος των καταθέσεων, σημείωσε και πρόσθεσε πως πίσω από την απόφαση του Eurogroup κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες. Ο κ. Κυπριανού πρότεινε από του βήματος της Βουλής να αποσύρουμε το αίτημα βοήθειας προς την Τρόικα.
 
Στην ομιλία του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως είμαστε ενώπιον της πιο κρίσιμης συνόδου της Ολομέλειας στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Δεν είναι η ώρα για αλληλοεπίριψη ευθυνών, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου και πρόσθεσε πως είναι ώρα αυτοκριτικής, εθνικής ευθύνης και αποφάσεων σωτήριων για τη χώρα μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει συγχωροχάρτι για όποιους ευθύνονται, τόνισε.
 
Δικαιολογημένα νιώθουμε απογοήτευση για την συμπεριφορά του Γιούρογκρουπ απέναντι στην Κύπρο και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ο κ. Νεοφύτου. Χαρακτήσε την απόφαση του Eurogroup ως οικονομικό χαρακίρι στα θεμέλια της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν ήταν η κοινοτική αλληλεγγύη που αναμέναμε και που επιβαλλόταν να επιδείξουν οι ευρωπαικές κυβερνήσεις.
 
Πιστεύουμε ότι η πιο κρίσιμη και εποικοδομητική στάση του ΔΗΣΥ, αφού έχει απορριφθεί η πρόταση για αναβολή της συνεδρίας, είναι η στάση της αποχής από την ψηφοφορία, είπε ο κ. Νεοφύτου.
Μερικά από τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα από τη συζήτηση στην κυπριακή Βουλή:

18:43 «Οι δανειστές» μας ήθελαν να διαλύσουν την οικονομία μας, είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ,  Δ. Συλλούρης

18:53 Γ. Ομήρου (ΕΔΕΚ - πρόεδρος της Βουλής): Δεν θα γίνουμε πειραματόζωο επιβολής νεοαποικιακών δεσμών - «Όχι» στην υποδούλωση

18:58 Δ. Συλλούρης (πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ): Η Κύπρος μπορεί να ζήσει και χωρίς την Τρόικα

19:00 Η πρότασή μας είναι «όχι» στη συμφωνία και επαναδιαπραγμάτευση, λέει ο Γ. Ομήρου

19:03 Μ. Κάρογιαν (Πρόεδρος ΔΗΚΟ): Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που θέτουν εν αμφιβόλω την ύπαρξη της Κύπρου

19:05 Μ. Κάρογιαν (Πρόεδρος ΔΗΚΟ): Η πατρίδα αυτή δέχεται απρόκλητη και άδικη επίθεση - Οφείλουμε να την υπερασπιστούμε

19:15 Μ. Κάρογιαν (Πρόεδρος ΔΗΚΟ): Η πρότασή μας είναι «όχι» στη συμφωνία που προτείνει το Eurogroup

19:24 «Μετά την Ελλάδα κάνουν πειραματόζωο και την Κύπρο. Πριν από τις εκλογές δόθηκαν ψεύτικες ελπίδες για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου» λέει ο Άντρος Κυπριανού (ΓΓ ΑΚΕΛ)

19:52  Άντρος Κυπριανού: Προτείνουμε την καταψήφιση της συμφωνίας του κ. Αναστασιάδη με το Eurogroup. Προτείνουμε εθνικό ομόλογο αλληλεγγύης 10ετούς διάρκειας

20:01 Αβ. Νεοφύτου (αν. πρόεδρος ΔΗΣΥ): Κινδυνεύουμε με άμεση χρεοκοπία. Ο πρόεδρος είχε να επιλέξει ανάμεσα στη συμφωνία ή την άμεση χρεοκοπία - Το κούρεμα των καταθέσεων δεν είναι θέση του προέδρου της Δημοκρατίας

20:11 Θα απέχει το ΔΗΣΥ από την ψηφοφορία, λέει ο Νεοφύτου

20:17 Αβ. Νεοφύτου: Τώρα ξεκινά η πορεία προς τον Γολγοθά, ο Θεός βοηθός

20:19 Απορρίπτεται η συμφωνία με το Eurogroup με 36 ψήψους κατά και 19 αποχές

2013-03-20

protothema.gr

Οι επόμενες κινήσεις Αναστασιάδη μετά το «Όχι» της Βουλής - Τα σενάρια

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ήδη συγκαλέσει για αύριο το πρωί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό για την από κοινού συζήτηση και μελέτη της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Αμέσως μετά θα διεξαχθεί υπουργικό συμβούλιο.

Τον απόλυτο σεβασμό του στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξέφρασε μετά από την ψηφοφορία, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωσή του.

Ο κ. Αναστασιάδης για το βράδυ της Τρίτης, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή διοικητών τραπεζών και οικονομικών παραγόντων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη συγκαλέσει για την Τετάτη το πρωί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό για την από κοινού συζήτηση και μελέτη της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Αμέσως μετά θα διεξαχθεί υπουργικό συμβούλιο. Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με κλιμάκιο της τρόικας.

Νωρίτερα, στις 8 το πρωί, ο κύπριος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο.

Μιλώντας στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι σε επαφή με ευρωπαίους αξιωματούχους και αρχηγούς άλλων κρατών, όπως η Άγκελα Μέρκελ, ο Όλι Ρεν, ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι, επισημαίνοντας ότι η γίνεται συζήτηση για να βρεθεί η καλύτερη λύση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία και διαβούλευση, τόσο με την τρόικα, όσο και με τους ευρωπαικούς θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων – που αποφάσισε το Eurogroup - με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές.

Κατά τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και τον ανεξάρτητο Ζαχαρία Κουλία.

Οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.

Η κρίσιμη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, έγινε ενώ πλήθος κόσμου εχει συγκεντρωθεί έξω απο την Κυπριακή Βουλή.

Τους διαδηλωτές ενθάρρυναν και ορισμένοι βουλευτές.

Σύμφωνα με το 24h.com.cy, ο κ. Αναστασιάδης θα επεξεργαστεί την Τετάρτη δύο σενάρια, το ένα εντός και ένα εκτός Τρόικας.

ΣΕΝΑΡΙΟ 1: Με συμμετοχή Τρόικας και Ρωσίας
1. Κανονικά η αναχρηματοδότηση των τραπεζών από τα 10 δισ. της απόφασης του Eurogroup
2. Παράταση αποπληρωμής του Ρωσικού δανείου μέχρι το 2021 (2.5 δισ.)
3. Τέλος ενίσχυσης σε ένα ειδικό Ταμείο της χώρας με συμμετοχή μόνο των Κύπριων πολιτών. Παράλληλα ένα σχέδιο εσωτερικού δανεισμού, με δάνειο από τα Ταμεία Πρόνοιας.
4. Ρευστότητα απεριόριστη από τον ELA
5. Ρωσική δέσμευση για μεταφορά καταθετών στο νησί ώστε να παραμείνουμε χρηματοπιστωτικό κέντρο

ΣΕΝΑΡΙΟ 2: Με συμμετοχή μόνο της Ρωσίας και εκτός η Τρόικα
Στην περίπτωση αυτή η Κύπρος ουσιαστικά θα προσπαθήσει να τακτοποιήσει τα του οίκου της μόνο με την Ρωσική βοήθεια. Παράλληλα:
1. Απευθείας εξαγορά της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου. Εδώ θα γίνει και η κεφαλαιοποίηση των 2,5 δισ. ευρώ.
2. Στρατηγικός ρόλος στην Ρωσία στο θέμα του τερματικού φυσικού αερίου.
3. Νέο δάνειο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών με πολύ ευνοϊκούς όρους.
Η Λαϊκή φαίνεται πως έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον 4 Ρώσων επενδυτών.
Παράλληλα ο Ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπόροβλεφ που κατέχει ήδη το 10% της Κύπρου να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Κύπρου με 1- 1,5 δις.

skai.gr

«Λύπη» για τον κυπριακό λαό φέρεται να εκφράζει ο Σόιμπλε

«Λυπάμαι για τον λαό της Κύπρου» φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών.

«Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και είπε ότι λυπάται για τον λαό της Κύπρου» δήλωσαν βουλευτές που ήταν παρόντες στην συζήτηση, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του γερμανικού Χρηματιστηρίου.

Ο γερμανός υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υποστήριξε ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από ένα αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο δεκαετιών.

Στην ίδια συνάντηση, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Φόλκερ Κάουντερ, φέρεται να δήλωσε ότι εάν η κυπριακή Βουλή υπερψηφίσει απόψε το πρόγραμμα, το γερμανικό Κοινοβούλιο μπορεί να προγραμματίσει την δική του συνεδρίαση για την ερχόμενη Πέμπτη, δεδομένου ότι η Μπούντεσταγκ κλείνει την Παρασκευή για πασχαλινές διακοπές.

in.gr

2013-03-20 02:58:47

Δ. Καζάκης: «Η Κύπρος είναι οικονομικά τελειωμένη»

«Τελειωμένη η Κυπριακή Οικονομία» εκτιμά μιλώντας στο ράδιο 9,84 ο γραμματέας του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης. «Η επιλογή είναι μόνο μία, ή ζουν ως αποικία ή βγαίνουν από το ευρώ» πρόσθεσε. Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω είπε ότι «οι πολιτικοί της Κύπρου υπονόμευσαν την ίδια την υπόσταση του κράτους και ότι φόρτωσαν στον Κυπριακό λαό τις επιλογές του προκειμένου να σώσουν τον εαυτό τους και τις θέσεις τους». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα προμελετημένο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και ότι οι αποφάσεις αυτές προκαλούν Κράχ στο Τραπεζικό σύστημα. 

2013-03-20

trelokouneli.gr

Θεοδωράκης: Η επίθεση των Ευρωπαίων έχει κύριο στόχο τα κοιτάσματα της Κύπρου

Μήνυμα για την Κύπρο στέλνει μέσα από το νοσοκομείο ο Μίκης Θεοδωράκης...

Απύρετος και σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση παραμένει στο Ιατρικό Κέντρο ο Μίκης Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με το στενό του περιβάλλον, ο κ. Θεοδωράκης επιθυμεί να αποχωρήσει από την κλινική, ενώ χθες ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Κύπρο με αποτέλεσμα να αποφασίσει τη σύνταξη μιας επιστολής, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Είναι φανερό ότι η επίθεση των Ευρωπαίων έχει κύριο στόχο τα κοιτάσματα της Κύπρου. Τον ίδιο στόχο είχε και έχει ενάντια στη χώρα μας, ενάντια στο λαό μας η καταστροφική πολιτική τους που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και που έχει διανύσει ήδη το 50% της πορείας της, ενώ πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον ακόμα μεγαλύτερα χτυπήματα. Πιστεύω ότι αυτό το στρατηγικό "μειονέκτημα" (την ύπαρξη κοιτασμάτων) θα πρέπει να το μετατρέψουμε σε στρατηγικό πλεονέκτημα».

Όσον αφορά την υγεία του, οι γιατροί κρίνουν σκόπιμο να παραμείνει στο νοσοκομείο την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να προστατευθεί από ενδεχόμενη ίωση.

2013-03-20

epikaira.gr

Αγωνιώδεις προσπάθειες στη Λευκωσία για εξεύρεση 5,8 δισ. ευρώ

Ευρωπαίοι τεχνοκράτες κατ΄εντολήν των Γερμανών φέρονται να επεξεργάζονται σχέδιο για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ...

Ώρες αγωνίας, με συσκέψεις επί συσκέψεων, συνθέτουν το σημερινό σκηνικό στη Μεγαλόνησο, μία ημέρα μετά την απόρριψη από την κυπριακή βουλή του σχεδίου «διάσωσης» του Eurogroup για φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων.

Στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου εισήλθε νωρίς το μεσημέρι το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Τρόικας, του οποίου είναι επικεφαλής η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βερκουλέσκου, για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν λίγη ώρα αργότερα.

Οι δανειστές έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα πρόταση, μετά την καταψήφιση, χθες από τη Βουλή, του νομοσχεδίου για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η τρόικα προτείνει δάνειο 5,8 δις. ευρώ για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και τίποτα παραπάνω. Καλούν δηλαδή την Κύπρο να βρει από μόνη της τα υπόλοιπα 10 δισ. που χρειάζεται.

Εν συνεχεία οι εκπρόσωποι της Τρόικας μετέβησαν στη Βουλή για για ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα, όπου από το πρωί πραγματοποιούνται εντατικές διαβουλεύσεις για διαχείριση της κατάστασης.

Στόχος των διαβουλεύσεων είναι η εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η Γερμανία εξετάζει την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ

Ως εκ τούτου λέγεται ότι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες κατ΄εντολήν των Γερμανών επεξεργάζονται σχέδιο για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ.

Όπως μεταδίδει το newsit Κύπρου, το σχέδιο προβλέπει την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ μέσω στραγγαλισμού των τραπεζών της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έχει στόχο να ακυρώσει την πιθανή βοήθεια της Ρωσίας προς τη Νήσο.

Δηλαδή ακόμη και αν η Ρωσία συμφωνήσει στην αγορά κάποιας προβληματικής Κυπριακής τράπεζας και βοηθήσει τη χώρα με περαιτέρω δανεισμό, ώστε να μη χρειαστεί η ευρωπαϊκή βοήθεια και το κούρεμα των καταθέσεων, η ΕΚΤ θα κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών, εξαντλώντας την αυστηρότητα των κανονισμών που τη διέπουν.

Το σχέδιο εξόδου θα περιλαμβάνει πρόταση από την ΕΕ να λάβει η Κύπρος μια βοήθεια ύψους από 3 ως 6 δις ευρώ από την ένωση και να αποφασίσει οικειοθελώς να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα.

Αυτή η λύση - σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου - θα βοηθήσει την Κύπρο να διατηρήσει το τραπεζικό της σύστημα άρα και τα ρωσικά χρήματα ως έχουν αλλά θα καταδείξει και ότι όποιος πάει κόντρα στους Γερμανούς δεν έχει θέση στο κοινό νόμισμα.

Είναι ακόμη άγνωστο αν το σχέδιο αυτό καταστρώνεται για να υλοποιηθεί ή για να αποτελέσει έναν ακόμα μοχλό πίεσης στην Κύπρο, ώστε να δεχθεί το κούρεμα και να κρατήσει τους Ρώσους μακριά.

Η Γαλλία προσπαθεί...

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη.

«Θα κάνουν μια εκτίμηση της κατάστασης σε μια προσπάθεια αναζήτησης λύσης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και σε συνθήκες διαφάνειας και ισότητας για όλους» τόνισε το Παρίσι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φρανσουά Ολάντ συζήτησε το θέμα αυτό με τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο περιθώριο συνάντησης με ευρωπαίους βιομηχάνους προχθές το βράδυ στο Βερολίνο.

2013-03-20

epikaira.gr


Λυπάται αλλά σέβεται την απόφαση της Κύπρου η Μέρκελ-Εξετάζει εναλλακτικές

Βερολίνο, Γερμανία
«Λυπούμαι για την ψήφο χθες στην Βουλή, αλλά φυσικά τη σεβόμαστε και θα εξετάσουμε τώρα τις εναλλακτικές προτάσεις που θα καταθέσει η Κύπρος στην τρόικα» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η κυρία Μέρκελ, πέραν του να εκφράσει τη λύπη της, χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η Γερμανία επιθυμεί λύση στο πρόβλημα.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «από πολιτική άποψη, η Κύπρος χρειάζεται έναν βιώσιμο τραπεζικό τομέα και ο σημερινός τραπεζικός τομέας δεν είναι βιώσιμος», προσθέτοντας πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, κατά κύριο λόγο με την τρόικα.

Αναφερόμενη στο κούρεμα των καταθέσεων η γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούσε να συμπεριλάβει στα μέτρα τους καταθέτες με ποσά κάτω των 100.000 ευρώ. Πάνω από αυτό το ποσό ωστόσο, διευκρίνισε η καγκελάριος, θα έπρεπε οι καταθέτες να συμμετάσχουν. «Ο τραπεζικός τομέας δεν επιτρέπεται να μείνει απ' έξω», κατέληξε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

2013-03-20

in.gr

 

 

>