lefkada-news

Φιλιππίνες: Εκτιμήσεις για 10.000 νεκρούς από τον τυφώνα Χαϊγιάν

 Φόβους ότι το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν άφησε πίσω του τουλάχιστον 10.000 νεκρούς στην πληγείσα περιοχή της επαρχίας Λέιτε εκφράζουν οι αρχές των Φιλιππίνων.

Από την σούπερ καταιγίδα επλήγησαν περισσότερο παράκτιες πόλεις και η περιφερειακή πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε. Ο τυφώνας κατέστρεψε περίπου το 70% με 80% της περιοχής που ήταν στην πορεία του, σύμφωνα με τον περιφερειακό αστυνομικό διοικητή, Ελμέρ Σόρια. «Είχαμε μια συνάντηση χθες το βράδυ με τον κυβερνήτη και άλλους αξιωματούχους. Ο κυβερνήτης είπε με βάση την εκτίμησή τους, 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε στο Reuters ο Σόρια.

Ο Χαϊγιάν που στο πέρασμα του συνοδευόταν από ριπές ανέμων με ταχύτητα περίπου 275 χιλιόμετρα την ώρα, προκάλεσε επίσης τεράστια κύματα 5 έως 6 μέτρα ύψους που απέβησαν καταστροφικά.

Η Τακλομπάν μια πόλη 220.000 ανθρώπων στην κεντρική επαρχία Λέιτε, η οποία βρίσκεται περίπου 580 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μανίλας «έφερε» το κύριο βάρος του περάσματος του τυφώνα, που άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς πλημμυρισμένα χωριά σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την ακτή προς την ενδοχώρα, ισοπεδωμένα σπίτια καταστραμμένες υποδομές και βουνά από συντρίμμια. «Από ένα ελικόπτερο, μπορείτε να δείτε την έκταση της καταστροφής. Από την ακτή έως περίπου ένα χιλιόμετρο προς την ενδοχώρα, δεν υπάρχουν υποδομές. Ήταν σαν ένα τσουνάμι», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάνουελ Ρόχας.

«Δεν ξέρω πώς να περιγράψω αυτό που είδα. Είναι τρομακτικό» ανέφερε ο Ρόχας, προσθέτοντας ότι έστειλε περιπολίες για να σταματήσει τις εκτεταμένες λεηλασίες από απελπισμένους πολίτες που αναζητούν τροφή και νερό.

Στο νησί Σαμάρ, ο τυφώνας Χαϊγιάν σκόρπισε τον θάνατο σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους, ενώ 2.000 φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. «Ο θάνατος 300 ανθρώπων επιβεβαιώθηκε στο Μπασέι, μια μικρή πόλη του Σαμάρ, ενώ 2.000 άνθρωποι αγνοούνται σε όλο το νησί», δήλωσε ο Λίο Ντακαΐνος, μέλος του συμβουλίου διαχείρισης της κρίσης στο ραδιοφωνικό σταθμό DZBB.

Ο τυφώνας που στο πέρασμα του από το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων ήταν κατηγορίας 5 κινείται σε μια νοητή ευθεία γραμμή από τα ανατολικά προς τα δυτικά, έχοντας αποδυναμωθεί σημαντικά πριν πλήξει το βόρειο Βιετνάμ, τις αμέσως επόμενες ώρες.

Σκηνές χάους

Την ίδια ώρα χάος και λεηλασίες επικρατούν στην ανατολική επαρχία Λέιτε που επλήγη φοβερά από τον τυφώνα, με τους επιζήσαντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

Εκατοντάδες αστυνομικοί από την Μανίλα εστάλησαν στην Τακλομπάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε, για να βοηθήσουν στην επιχείρηση για την αποκατάσταση της τάξης.

Την επιβολή στρατιωτικού νόμου ή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην πόλη Τακλομπάν, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Λέιτε των Φιλιππίνων, που επλήγη περισσότερο από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν, εξετάζει ο πρόεδρος της χώρας Μπενίνιο Ακουίνο την ώρα που, ανεπίσημα, ο αριθμός των νεκρών μόνο στην Λέιτε ενδέχεται να φθάσει τους 10.000.

Όπως δήλωσε ο Ακουίνο, η κυβέρνηση επιστράτευσε 300 στρατιώτες και αστυνομικούς για την αποκατάσταση της τάξης στην Λέιτε, όπου σημειώνονται λεηλασίες με τους επιζήσαντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Ακουίνο εμφανίστηκε σε απόγνωση στο άκουσμα των αντικρουόμενων πληροφοριών σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής και τον αριθμό των νεκρών και, όπως μετέδωσε ένα τηλεοπτικό δίκτυο, ο πρόεδρος είπε στον επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ότι τείνει να χάσει την υπομονή του.

«Πως μπορείς να νικήσεις τον τυφώνα;», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βολτέρ Γκαζμίν ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση ήταν επαρκώς προετοιμασμένη.


Επείγουσα βοήθεια 3 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.

Στο μεταξύ, το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποστολή επείγουσας βοήθειας στις Φιλιππίνες που δοκιμάζονται μετά το πέρασμα του φονικού τυφώνα Χαϊγιάν.

«Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν τις πιο επείγουσες ανάγκες στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, στο κεντρικό τμήμα της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πρόκειται για έναν από τους χειρότερους τυφώνες που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος», τόνισε η ευρωπαία Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία εξέφρασε τη «βαθιά της λύπη» για τις ανθρώπινες απώλειες.

Την ίδια ώρα, μία ομάδα από περίπου 90 πεζοναύτες και ναύτες στέλνουν σήμερα στις Φιλιππίνες οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας που δεσμεύτηκε να προσφέρει η Ουάσινγκτον στους πληγέντες.

Ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ κάλεσε τον Αμερικανικό Στόλο του Ειρηνικού να βοηθήσει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και να παράσχει αεροπορική υποστήριξη στον απόηχο του υπέρ τυφώνα.

Ταυτόχρονα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν σήμερα βοήθεια 500.000 δολαρίων ΗΠΑ (370.000 ευρώ) στον Ερυθρό Σταυρό των Φιλιππίνων και δήλωσαν ότι θα σταλεί και πρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αποστέλλει 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας. Η UNICEF ετοίμασε 60 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης και πρώτων βοηθειών που θα αναχωρήσουν από ένα από τα επιμελητειακά της κέντρα στην Κοπεγχάγη. Η βοήθεια αναμένεται να φθάσει την Τρίτη στις Φιλιππίνες. Το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποστολή επείγουσας βοήθειας στις Φιλιππίνες.

Νεκροί και στο Βιετνάμ

Ο τυφώνας πλησιάζει εξασθενημένος τις ακτές του Βιετνάμ, όπου ήδη έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στα κεντρικά της χώρας από τους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες.

Οι αρχές του Βιετνάμ μετέφεραν προληπτικά 883.000 κατοίκους 11 κεντρικών επαρχιών σε ασφαλείς ζώνες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

2013-11-10

NAFTEMPORIKI.GR

>