lefkada-news

16 νεκροί από κυκλώνα στη Σαρδηνία


Σε 16 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία που έπληξε τη Σαρδηνία, ενώ  εκατοντάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις ισχυρές καταιγίδες. Ασαφής είναι ο αριθμός των αγνοουμένων, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.

Η κυβέρνηση κήρυξε το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λ¨ετα ανακοίνωσε βοήθεια 20 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων, άμεσων αναγκών του νησιού.

«Η προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε όσους αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεριμνήσουμε για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές» τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Δρόμοι πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, μία γέφυρα κατέρρευσε ενώ καταγράφονται αρκετά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις οδικές και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται και για τη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική Ιταλία.

Το τμήμα του νησιού που δοκιμάστηκε περισσότερο ήταν το βορειοανατολικά στην περιοχή της πόλης Όλμπια.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα φαίνονται δρόμοι να έχουν χαθεί κάτω από λασπώδη νερά και ποτάμια να έχουν πλημμυρίσει.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Τα ιταλικά ΜΜΕ έχουν ήδη δώσει το όνομα «κυκλώνας Κλεοπάτρα» στην κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φράνκο Γκαμπριέλι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα πριν αναχωρήσει για τη Σαρδηνία. Η υπηρεσία βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή, ενώ ο αξιωματούχος της υπηρεσίας στο νησί Τζ.Σικάλο ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε ζήσει παρόμοια κατάσταση εδώ και δεκαετίες».

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Ο αρχικός απολογισμός αυξήθηκε το πρωί της Τρίτης γρήγορα στους 16 νεκρούς. Πρώτο θύμα που εντοπίστηκε ήταν μία 64χρονη, που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Οριστάνο. Ο σύζυγός της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με υποθερμία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση γέφυρας. Σε ένα άλλο περιστατικό, μία γυναίκα και η κόρη της πνίγηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα χειμαρρώδη νερά.

Ο δήμαρχος της πόλης Όλμπια (στη βόρεια Σαρδηνία) είπε στο SkyTG24 ότι η πόλη του καταστράφηκε από μια «καταιγίδα βγαλμένη από την Αποκάλυψη».

Όπως μετέδωσε το BBC, πολλοί κάτοικοι του νησιού χρησιμοποίησαν τα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια ή και στέγη σε ανθρώπους που την είχαν ανάγκη.

Με αρκετούς δρόμους να έχουν πλημμυρίσει, σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στις οδικές συγκοινωνίες -αποκόπτοντας, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, κοινότητες στο εσωτερικό του νησιού.

Ακυρώθηκαν επίσης πτήσεις προς και από το νησί, λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ισχυρών ανέμων ενώ προβλήματα καταγράφονται και στα πλοία που συνδέουν το Κάλιαρι με την ηπειρωτική Ιταλία. Διακοπές ρεύματος καταγράφονται επίσης σε διάφορα σημεία.

Προβλέψεις για κακοκαιρία στην ηπειρωτική Ιταλία

Παράλληλα, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για ένταση της κακοκαιρίας την Τρίτη και σε αρκετές περιοχές της βόρειας και κεντρικής ηπειρωτικής Ιταλίας.

Ισχυρές καταιγίδες προβλέπονται για περιοχές στο βορρά της ηπειρωτικής χώρας (Πιεμόντε, Βένετο, Τζούλια) και στα κεντρικά και τα ανατολικά (Λάτσιο, Καμπάνια, Αμπρούτσο, Μολίζε, Μπασιλικάτα, Πούλια).

Σε επιφυλακή βρίσκονται επίσης και οι υπηρεσίες στη Ρώμη, παρακολουθώντας τη στάθμη των υδάτων του Τίβερη.

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός

in.gr

2013-11-19

 

>