lefkada-news

Φονική καταιγίδα πλήττει τη βόρεια Ευρώπη

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται λόγω της μεγάλης καταιγίδας Ξάβερ που πλήττει τη βορειοδυτική Ευρώπη. Χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση στη Βρετανία,  χάος επικρατεί στις μεταφορές, σε επιφυλακή Ολλανδία, Γερμανία, Σκανδιναβία.

Η καταιγίδα αναμένεται να δημιουργήσει τα μεγαλύτερα κύματα στις βορειοευρωπαϊκές θάλασσες εδώ και δεκαετίες.

Δεκάδες χιλιάδες οικίες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό μετά τα πρώτα χτυπήματα της καταιγίδας.

Άνεμοι έως 228 χιλιομέτρων «χτύπησαν» τη Σκωτία, με ένα οδηγό φορτηγού να χάνει τη ζωή του όταν το όχημά του ανατράπηκε κοντά στο Εδιμβούργο και δύο ανθρώπους να τραυματίζονται από πτώσεις δέντρων.

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από πτώση δένδρου και στο Νότινχαμσαϊρ της κεντρικής Αγγλίας

Δύο ναυτικοί σαρώθηκαν κυριολεκτικά από το κατάστρωμα του πλοίου τους, 22 χιλιόμετρα από τις νοτιότερες ακτές της Σουηδίας και τα συνεργεία διάσωσης δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν.

Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται μεγαλύτερη όξυνση των καιρικών φαινομένων.

Χάος στις μεταφορές

Προβλήματα παρουσιάζονται ήδη στις μεταφορές σε όλες τις χώρες. Έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των τρένων και των φεριμπότ στη Σκωτία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία και πολλές γέφυρες παραμένουν κλειστές. Επίσης μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές γέφυρες, εκείνη η οποία συνδέει τη Σουηδία με τη Δανία, έκλεισε.

Δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν ή καθυστέρησαν σε Ολλανδία, Γερμανία και Σκωτία, ενώ οι σιδηρόδρομοι σταμάτησαν τη λειτουργία τους σε πολλές χώρες. Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν κυρίως από τα αεροδρόμια του Άμστερνταμ και του Αμβούργου, την ώρα που στο διαδίκτυο άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα βίντεο που έδειχναν αεροσκάφη να προσγειώνονται με δυσκολία.

Οι βρετανικές αρχές εκκένωσαν κατοικίες στο Γκρέιτ Γιάρμουθ της ανατολικής Αγγλίας.

Πιο ειδικά στη Βρετανία, την πρώτη χώρα που έπληξε η θύελλα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σχεδόν 100.000 νοικοκυριά στη Σκωτία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το BBC. Στις ανατολικές ακτές οι αρχές απομάκρυναν από τις εστίες τους περίπου 10.000 κατοίκους καθώς το βράδυ της Πέμπτης νύχτα η θάλασσα αναμένεται να ανέβει στο υψηλότερο σημείο της εδώ και 60 χρόνια και εκφράζονται φόβοι για σοβαρές πλημμύρες. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία σε ορισμένες περιοχές η θάλασσα μπορεί να φτάσει στο επίπεδο που ήταν το 1953, τη χρονιά που οι καταστροφικές πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους στην Ευρώπη.

Στην Ολλανδία, οι αρχές έχουν σημάνει τον συναγερμό του υψηλότερου δυνατού κινδύνου πλημμυρών για τέσσερις περιοχές στα βόρεια και βορειοδυτικά της χώρας.

Στην Ολλανδία, το 27% των εδαφών της οποίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό --την ανώτατη βαθμίδα-- για τα βόρεια και τα βορειοδυτικά της χώρας. Για πρώτη φορά από το 2007 έκλεισε το φράγμα για την αποτροπή των πλημμυρών Οστερσελντεκέρινγκ

Η Γερμανία ενίσχυσε τις δυνάμεις έκτακτης ανάγκης στο βόρειο λιμάνι του Αμβούργου, ενώ έκλεισε εκτάκτως πολλές σχολικές μονάδες.

Ειδικοί αναμένουν ότι η θύελλα αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στη χώρα από το 1962, ιδίως στο Αμβούργο και τις γειτονικές περιοχές της Κάτω Σαξονίας και του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν.

«Η κατάσταση θυμίζει εκείνην της 17ης Φεβρουαρίου 1962», όταν τα αναχώματα έσπασαν και περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια Γερμανία, δήλωσε ο μετεωρολόγος Φρίντεμαν Σενκ στην εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το σημερινό σύστημα προστασίας απέναντι στις πλημμύρες δεν έχει καμία σχέση με αυτό εκείνης της εποχής.

Σαν να ετοιμάζονται για πόλεμο

Στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, που θα πληγούν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης από τη θύελλα, οι αρχές έχουν λάβει όσα μέτρα ήταν δυνατόν για να περιορίσουν τις ζημίες.

Στην Μπρέντ ενε, στη Δυτική Φλάνδρα, ο δήμος απομάκρυνε προληπτικά 2.000 κατοίκους. Οι πυροσβέστες τοποθέτησαν σάκους με άμμο και κινητά φράγματα για να περιορίσουν τις πλημμύρες, κυρίως στην Οστάνδη, το κέντρο της οποίας είχε βρεθεί κάτω από νερά ύψους δύο μέτρων το 1953.

«Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι το επίπεδο του νερού θα μπορούσε να φτάσει τα 6,1 μέτρα», προειδοποίησε ο κυβερνήτης της επαρχίας της Δυτικής Φλάνδρας, Καρλ Ντεκαλουβέ. Όμως «δεν υπάρχει λόγος πανικού», διαβεβαίωσε, εκτιμώντας ότι το Βέλγιο σήμερα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις απ` ότι ήταν το 1953, όταν η χώρα θρήνησε 22 θύματα.

2013-12-05

naftemporiki.gr

 

>