
Εξεγέρσεις σε Μέση Ανατολή - Β. Αφρική (1/3)
Αιματηρές μάχες εξακολουθούν να διεξάγονται στη Λιβύη, ενώ αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι. Την ίδια στιγμή κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι ξένοι πολίτες τη χώρα. Το enet.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο.
Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας.
Οι τελευταίες εξελίξεις
►20:20 ΛΙΒΥΗ: Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο, USS Kearsarge, στο οποίο επιβαίνουν αρκετές εκατοντάδες πεζοναύτες πλησιάζει σήμερα στη Λιβύη, ανακοίνωσαν δύο αξιωματούχοι του τομέα της άμυνας των ΗΠΑ, σε μια στιγμή που οι Δυτικοί εντείνουν την πίεση στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι.
Το USS Kearsarge, ένα ελικοπτεροφόρο που μεταφέρει και αποβατικά σκάφη, και δυο πλοία συνοδείας, ετοιμαζόταν να περάσει τη Διώρυγα του Σουέζ προερχόμενο από την Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι αξιωματούχοι αυτοί υπό την κάλυψη της ανωνυμίας. "Μετακινούμε τα πλοία για να πλησιάσουν" στη Λιβύη, δήλωσε ένας από αυτούς.
Η μονάδα αμφίβιων επιχειρήσεων του Kearsarge, με περίπου 800 πεζοναύτες, στόλο ελικοπτέρων και ιατρικές εγκαταστάσεις, μπορεί να παράσχει υποστήριξη σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, καθώς και στρατιωτικές.
►20:10 ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Φόβους ότι οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην διάσπαση της χώρας όπου κατοικούν σουνίτες και σιίτες, εξέφρασαν οι αρχές του Μπαχρέιν, σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Ανάπτυξης, Φατίμα αλ Μπαλούσι. "Το Μπαχρέιν ήταν πάντα ένα πολυπολιτισμικό έθνος, του οποίου το ήμισυ των 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων είναι ξένοι" δήλωσε η υπουργός, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη, στο περιθώριο μιας συνόδου του Συμβουλίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
►19:30 ΛΙΒΥΗ: Η λιβυκή εξέγερση ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ενός στρατιωτικού συμβουλίου στη Βεγγάζη, έμβρυο ενός μελλοντικού στρατού που η αντιπολίτευση παλεύει ακόμη να επεκτείνει και σε άλλες πόλεις, στα δυτικά και στα ανατολικά, τις οποίες ελέγχει. "Ένα στρατιωτικό συμβούλιο δημιουργήθηκε χθες το βράδυ", δήλωσε η Σάλουα Μπουγάιγι, μια αξιωματούχος της αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη.
►19:10 ΛΙΒΥΗ: Η δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη για την προστασία του πληθυσμού από ωμότητες του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι αποτελεί μια "πρόκληση", καθώς θα απαιτούσε την προηγούμενη καταστροφή της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Μάτις, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.
Λιβύη ►18:15 ΛΙΒΥΗ: Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι ενίσχυσαν τα νότια σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία, από τα οποία είχαν αποσυρθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
►18:10 ΛΙΒΥΗ - ΗΠΑ: "Τα χρόνια που έρχονται, η Λιβύη μπορεί είτε να γίνει μια ειρηνική δημοκρατία είτε να αντιμετωπίσει έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο. Ολόκληρη η περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλάζει και και είναι ουσιαστικής σημασίας να υπάρχει μια ισχυρή και στρατηγική αμερικανική ανταπόκριση", δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ζητώνας από τους Αμερικανούς βουλευτές να μην περικόψουν τα κονδύλια που προβλέπονται για την αντιμετώπιση κρίσεων στο εξωτερικό.
►17:45 ΛΙΒΥΗ - ΜΑΛΤΑ: Η Μάλτα αρνείται να επιστρέψει στη Λιβύη τα δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Μιράζ που προσγείωσαν στο έδαφός της οι Λίβυοι πιλότοι την περασμένη εβδομάδα. Οι πιλότοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο από τη Μάλτα, ενώ τα αεροσκάφη φυλάσσονται στο αεροδρόμιο της Μάλτας.
Η μικρή αυτή χώρα ενέκρινε ήδη την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, ενώ στη Μάλτα έχουν καταφύγει από την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες πολίτες από τη Λιβύη προτού μεταφερθούν στις χώρες καταγωγής τους.
►17:35 ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Χιλιάδαες σουνίτες και σιίτες διαδήλωσαν μαζί στο κέντρο της Μανάμα, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 14 Φεβρουαρίου με αίτημα την πολιτική αλλαγή στην χώρα, την οποία εδώ και 200 χρόνια κυβερνά μία σουνιτική δυναστεία.
"Είμαστε όλοι αδέλφια, σουνίτες και σιίτες" φώναζαν οι διαδηλωτές. "Διαδηλώνουμε για να την ενότητα μεταξύ σιιτών και σουνιτών" δήλωσε ο σεΐχης Μοχάμεντ Χαμπίμπ αλ Μουκντάντ, ένας από τους 25 αντάρτες που κατηγορούνταν για τρομοκρατία και έλαβαν χάρη από τον βασιλιά. Η αντιπολίτευση, στην οποία κυριαρχούν οι σιίτες, μέχρι στιγμής αρνείται να συμμετάσχει στον διάλογο που έχει προτείνει ο βασιλιάς Χαμάντ μπιν Ίσα αλ- Χαλίφα.
►17:15 ΛΙΒΥΗ: Μονάδες του στρατού του Καντάφι συγκεντρώνονται κοντά στη Ναλούτ, 120 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.
►17:10 ΛΙΒΥΗ: Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ζητάει άμεση πρόσβαση στη δυτική Λιβύη για να μεταφέρει ιατρικό υλικό. Επιβεβαιώνει ότι Λίβυοι γιατροί και ασθενείς σε νοσοκομεία, κυρίως στη Βεγγάζη, δέχτηκαν επιθέσεις από τον λιβυκό στρατό.
Οι γιατροί στη Βεγγάζη αναζητούν τρόπο να μεταφερθούν δεκάδες τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση. Στα νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται πάνω από 1.000 σοβαρά τραυματισμένοι, που έχουν ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.
Στο μεταξύ, δύο αεροπλάνα με ιατρικό προσωπικό και 5 τόνους ιατρικό υλικό έφτασαν στο Κάιρο. Το φορτίο θα μεταφερθεί οδικώς με φορτηγά στη Βεγγάζη, περίπου 16 ώρες δρόμο από το Κάιρο.
Δυνάμεις του Καντάφι στο Κασρ Μπανασίρ, νοτιοδυτικά της Τρίπολης Δυνάμεις του Καντάφι στο Κασρ Μπανασίρ,
►17:05 ΙΡΑΝ: Συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας διεξάγονται στο κέντρο της Τεχεράνης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Kaleme.
"Μεγάλος όγκος των δυνάμεων ασφαλείας έχει αναπτυχθεί στους κύριους δρόμους και ορισμένες πλατείες της Τεχεράνης από το μεσημέρι με στόχο να εμποδίσει τη συγκέντρωση υποστηρικτών της αντιπολίτευσης", γράφει άλλη ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης, η Sahamnews.
►16:30 ΛΙΒΥΗ: Δεν υπάρχει πρόσβαση στο Facebook και το Twitter στη Λιβύη, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα. Ωστόσο, η πρόσβαση στο Ίντερνετ φαίνεται πως βελτιώνεται, όχι τόσο στην Τρίπολη όσο στη Βεγγάζη.
►16:25 ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Το κλειδί των εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, κατά τον Ρόμπερτ Φισκ. «Ανακαλύπτουμε ξαφνικά ότι οι άραβες ηγέτες πάντα ήθελαν τη δημοκρατία! Ο Βασιλιάς Μπασάρ της Συρίας αυξάνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Ο Βασιλιάς Μπουτεφλίκα της Αλγερίας ξαφνικά ανέστειλε την ισχύ του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Ο Βασιλιάς Χαμάντ του Μπαχρέιν άνοιξε τις πόρτες των φυλακών. Ο Βασιλιάς Μπασίρ του Σουδάν δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία. Ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας εξετάζει την ιδέα μιας συνταγματικής μοναρχίας. Και η αλ-Κάιντα σιωπά», γράφει μεταξύ άλλων ο Ρ. Φισκ στην Ιντιπέντεντ και προσθέτει: «Το κλειδί όμως των μελλοντικών εξελίξεων βρίσκεται αλλού: στη Σαουδική Αραβία. Συνηθίζουμε να θεωρούμε αυτή τη χώρα άσχετη με τη σύγχρονη πολιτική και να γελάμε όταν ο Βασιλιάς Αμπντάλα υπόσχεται να δώσει στην Αίγυπτο αυτά που θα κόψει η Ουάσινγκτον ή όταν υπόσχεται να εξαγοράσει έναντι 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη σιωπή των υπηκόων του. Όμως τα πράγματα δεν είναι για γέλια. Η αραβική εξέγερση που έδιωξε τους Οθωμανούς από την αραβική γη ξεκίνησε στις ερήμους της Αραβίας. Από εκεί ξεκίνησε και ο ουαχαμπισμός, που ενέπνευσε τους βομβιστές αυτοκτονίας. Οι Σαουδάραβες υπέθαλψαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και την αλ-Κάιντα και τους Ταλιμπάν. Από εκεί προέρχονταν οι περισσότεροι από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου. Μπορεί λοιπόν κανείς να διατυπώσει την εκτίμηση ότι σε αυτό το βασίλειο του πετρελαίου, των ιερών τόπων και της διαφθοράς θα κριθεί η επίδειξη μεσανατολικής ιστορίας που τον τελευταίο καιρό γίνεται μπροστά μας».
►16:20 ΤΥΝΗΣΙΑ: Η προσωρινή κυβέρνηση της Τυνησίας έδωσε άδεια στο κύριο ισλαμιστικό κίνημα της χώρας Ελ Νάχντα να σχηματίσει πολιτικό κόμμα, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων TAP. Η νομιμοποίηση αυτή θα επιτρέψει στο Ελ Νάχντα, ένα μετριοπαθές ισλαμιστικό κίνημα που είχε απαγορευτεί για δύο δεκαετίες, να μετάσχει στις προσεχείς εκλογές. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο επίσημος εκπρόσωπος του κινήματος Άλι Ελ-Αριάντ.
Στο μεταξύ, την παραίτησή τους από τη μεταβατική κυβέρνηση της Τυνησίας ανακοίνωσαν οι υπουργοί Ανώτερης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας Άχμεντ Ιμπραχίμ, Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης Άχμεντ Νετζίμπ Σέμπι και Οικονομικών Μεταρρυθμίσεων Ελίες Τζουίνι. Ο Σέμπι, ηγέτης του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP), ανακοίνωσε κι αυτός την παραίτησή του από την κυβέρνηση.
►16:10 ΛΙΒΥΗ: Τα στρατεύματα του Καντάφι προσπαθούν να μπουν στην Ζαουίγια, που ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς, σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα, η οποία άκουσε εκρήξεις και πυροβολισμούς.
Στη Μιζουράτα οι μάχες συνεχίζονται, ενώ ο λιβυκός στρατός επιτίθεται γύρω από της περιοχές του αεροδρομίου, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Λάρα Σετρακιάν, του δικτύου ABC.
Οι διαδηλωτές στη Βεγγάζη έχουν αρχίσει στρατιωτική εκπαίδευση για να υπερασπιστούν την πόλη από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Επίσης αυτόπτες μάρτυρες σε απόσταση περίπου 25 χλμ. νότια της Τρίπολης είπαν ότι άρματα μάχης και πληρώματα αντιαεροπορικών αναπτύσσονται σε όλες τις μεγάλες διασταυρώσεις.
Οι δυνάμεις του Καντάφι προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Ναλούτ, δυτικά της Τρίπολης, αφού οι διαδηλωτές κατάφεραν να τις απωθήσουν στα περίχωρα της πόλης.
►15:25 ΛΙΒΥΗ - ΕΕ: Ειδική σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική, θα διεξαχθεί στις 11 Μαρτίου.
►15:20 ΥΕΜΕΝΗ: Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, παρότι σύμμαχος των ΗΠΑ, καταφέρθηκε εναντίον του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα κατηγορώντας τον ότι θέλει να υπαγορεύσει στις αραβικές χώρες πώς να συμπεριφερθούν. "Καθημερινά ακούμε μια δήλωση του προέδρου Ομπάμα: στην Αίγυπτο μην κάνετε αυτό, στην Τυνησία μην κάνετε εκείνο (...) Γιατί ανακατεύεται στο Ομάν; Γιατί ανακατεύεται στην Αίγυπτο; Είστε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ή ο πρόεδρος του κόσμου;", δήλωσε ο πρόεδρος Σάλεχ.
Ο Σάλεχ κατηγόρησε "τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους πρεσβευτές ότι υποδαυλίζουν" τις διαδηλώσεις στην Υεμένη. "Οι εξεγέρσεις από την Τύνιδα ως το σουλτανάτο του Ομάν (...) είναι μια θύελλα ενορχηστρωμένη από το Τελ Αβίβ, υπό την επίβλεψη της Ουάσινγκτον. Υπάρχει ένα κέντρο επιχειρήσεων στο Τελ-Αβίβ για να αποσταθεροποιηθεί ο αραβικός κόσμος, το οποίο διευθύνεται από το Λευκό Οίκο".
►15:15 ΟΜΑΝ: Ο στρατός της χώρας διέλυσε τους διαδηλωτές που παρέμεναν στο λιμάνι Σοχάρ για τέταρτη ημέρα και άνοιξε το μπλόκο σε δρόμο που οδηγεί στην πρωτεύουσα Μασκάτ. Για να διαλύσουν το πλήθος, οι στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα. Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε. Μικρές συγκεντρώσεις διαδηλωτών πραγματοποιούνται σε άλλες πόλεις του Ομάν (Σαλαλάχ, όαση του Μπουραϊμί), με τα ίδια πάντα αιτήματα: περισσότερες θέσεις εργασίας, αύξηση των μισθών και δικαστικές διώξεις κατά των βουλευτών που κατηγορούνται για διαφθορά
►14:50 ΛΙΒΥΗ - ΡΩΣΙΑ: Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι είναι ένας άνθρωπος "πολιτικά νεκρός" που "δεν έχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο" και πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε πηγή του Κρεμλίνου, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Ήδη από την αρχή της εξέγερσης στη Λιβύη, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ "είχε αντιδράσει αρνητικά στις ενέργειες των αρχών" εναντίον των αντικαθεστωτικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
►14:45 ΛΙΒΥΗ - ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις στον Μουαμάρ Καντάφι μέχρι να εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις, η οποία υποστήριξε σε συνέντευξή της στο δίκτυο ABC ότι είναι πρόωρο να συζητείται η παροχή υλικής βοήθειας στους επικεφαλής των αντικαθεστωτικών της χώρας, αφού δεν έχει μέχρι στιγμής σχηματιστεί αντιπολίτευση με σαφή χαρακτηριστικά.
►14:35 ΥΕΜΕΝΗ - ΟΗΕ: Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι προειδοποίησε τις αρχές της Υεμένης εναντίον οποιασδήποτε "βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων" υπογραμμίζοντας ότι ο λαός έχει το δικαίωμα να εκφράζει αντίθετες απόψεις. Σε ανακοίνωσή της, η Πιλάι καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει "τα δικαιώματα των διαδηλωτών και των δημοσιογράφων μέσα σε πλαίσιο σεβασμού των διεθνών νόμων. Ο πληθυσμός έχει το νόμιμο δικαίωμα να διατυπώνει τις κατηγορίες του και τα αιτήματά του στην κυβέρνησή του".
Στρατιωτικός που προσχώρησε στις τάξεις των αντικαθεστωτικών Βεγγάζη, Λιβύη. Στρατιωτικός που προσχώρησε στις τάξεις των αντικαθεστωτικών
►14:10 ΛΙΒΥΗ: Οι πόλεις Ζλίτεν (στα δυτικά της Μιζουράτα) και η Σίρτι, εξακολουθούν να ελέγχονται από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Associated Press.
►13:58 ΥΕΜΕΝΗ: Ένας στρατιωτικός σκοτώθηκε κι ένας τραυματίστηκε, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο των ανταρτών ένας σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν κατά τις χθεσινές συγκρούσεις στη νότια Υεμένη σύμφωνα με αξιωματούχο. Σε δηλώσεις ηγετικού στελέχους των αυτονομιστών στο Reuters στις συγκρούσεις που σαρώνουν πλέον ολόκληρη τη χώρα με αίτημα τον τερματισμό της 32χρονης εξουσίας του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ συμμετέχουν πλέον όλο και περισσότεροι μαχητές. Οι διαδηλώσεις αυξάνονται σε όγκο στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου οι συγκρούσεις είναι πολύ βίαιες και έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι από τους 24 θανάτους από την αρχή των κινητοποιήσεων.
Περίπου οι μισοί από τα 23 εκατ. κατοίκους της χώρας διαθέτουν όπλα, το 40% ζει με 2 ή και λιγότερα δολάρια την ημέρα και το ένα τρίτο αντιμετωπίζει χρόνιο υποσιτισμό. Οι διαδηλωτές είναι βαθιά εξοργισμένοι με την εκτεταμένη διαφθορά και την εξαιρετικά υψηλή ανεργία στους νέους, ενώ η χώρα μαστίζεται από περιφερειακές εντάσεις. Η Βόρεια και η Νότια Υεμένη συνενώθηκαν το 1990 και τέσσερα χρόνια αργότερα ξέσπασε εμφύλιος κατά τον οποίο οι δυνάμεις του Σάλεχ συνέτριψαν τους αυτονομιστές. Η πλειονότητα στο νότο θεωρεί ότι οι βόρειοι κλέβουν τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και τους αποκλείουν από τη συμμετοχή στη διακυβέρνηση της χώρας.
Εν τω μεταξύ ένοπλοι προχώρησαν στην απαγωγή Ουζμπέκου γιατρού προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να αποδώσει ευθύνες στους υπαίτιους του βομβαρδισμού της πόλης Αμπιάν στα τέλη του 2009.
►12:15 ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ-ΛΙΒΥΗ Ερευνητής του σουηδικού ινστιτούτου Sipri δήλωσε ότι το ιδιωτικό αεροσκάφος του Καντάφι πραγματοποίησε τις τελευταίες επτά ημέρες τουλάχιστον δύο πτήσεις από την Τρίπολη στη Λευκορωσία, που εκτός από ασφαλές καταφύγιο για τους στενότερους συνεργάτες του, ενδέχεται να προμηθεύει και όπλα στη Λιβύη. Οι πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις σύμφωνα με το ινστιτούτο προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές στους κόλπους του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Η Λιβύη αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό διακίνησης όπλων προς άλλες αφρικανικές χώρες και μετά την εξέγερση οι ειδικοί πιθανολογούν ότι τα όπλα αυτά μπορεί να παραμένουν στη Λιβύη. Οι αποστολές όπλων στη χώρα ήταν νόμιμες μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή εμπάργκο όπλων.
►12:08 ΙΤΑΛΙΑ-ΛΙΒΥΗ Την προσεκτική αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη “όπου η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη” ζήτησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Il Messaggero" ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι τονίζοντας ότι η Ιταλία έχει πολλά συμφέροντα στην περιοχή και βρίσκεται γεωγραφικά πολύ κοντά στη Λιβύη, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ανησυχεί για πιθανή επιδείνωση των σχέσεων σε περίπτωση πτώσης του καθεστώτος Καντάφι.
►12:04 ΓΑΛΛΙΑ-ΛΙΒΥΗ Προτεραιότητα για τη Λιβύη πρέπει να είναι η ανθρωπιστική βοήθεια και όχι η στρατιωτική δράση για την απομάκρυνση του Καντάφι ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλία, μια μέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις προσεγγίζουν τη χώρα. Η γαλλική κυβέρνηση έστειλε δύο αεροπλάνα με ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό στην πόλη της Βεγγάζης και αναμένεται να στείλει περισσότερα που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Γαλλία και Βρετανία έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής, ίσως εντός της εβδομάδας, για να συζητηθεί η εξέγερση στη Λιβύη.
►11:53 ΤΥΝΗΣΙΑ Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την προσωρινή κυβέρνηση της Τυνησίας να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για τους θανάτους διαδηλωτών. "Οι δυνάμεις ασφαλείας ενήργησαν περιφρονώντας αψήφιστα την ανθρώπινη ζωή σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δολοφονίες και οι σοβαρές καταγγελίες περί κακομεταχείρισης από τις υπηρεσίες ασφαλείας θα τύχουν πλήρους και ανεξάρτητης έρευνας χωρίς καθυστέρηση και ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στην δικαιοσύνη", δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, διευθυντής του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Όπως ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, ύστερα από έρευνα που διενήργησε για τις υποθέσεις, διαπίστωσε ότι οι τυνησιακές υπηρεσίες ασφαλείας πυροβόλησαν ανθρώπους στην πλάτη και ότι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν για να σκοτώσουν από ταράτσες, σημαδεύοντας διαδηλωτές στο κεφάλι και το στήθος με πραγματικά πυρά.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, τουλάχιστον 147 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων και άλλοι 78 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια στις φυλακές.
►11:34 ΥΕΜΕΝΗ Ογκώδης διαδήλωση βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά, ύστερα από έκκληση της αντιπολίτευσης, με αίτημα την αποπομπή του προέδρου Σάλεχ. Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει τρεις δρόμους που οδηγούν στο πανεπιστήμιο της Σαναά, όπου συγκεντρώνονται οι διαδηλωτές, που φωνάζουν το σύνθημα: "Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος, ο λαός θέλει την αποπομπή του Αλί Αμπντάλα Σάλεχ".
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ως ενορχηστρωτές των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο. "Οι εξεγέρσεις που συγκλονίζουν τον αραβικό κόσμο, από την Τύνιδα ως το σουλτανάτο του Ομάν είναι μια θύελλα που υποκινήθηκε από το Τελ Αβίβ υπό την εποπτεία των ΗΠΑ", δήλωσε ο Σάλεχ, ενώ για τις διαδηώσεις στη χώρα του ανέφερ ότι "δεν αποτελούν παρά μια προσπάθεια μίμησης" των εξεγέρσεων στις άλλες αραβικές χώρες."Η Υεμένη δεν είναι Τυνησία ούτε Αίγυπτος. Ο λαός της Υεμένης είναι διαφορετικός", πρόσθεσε.
►11:00: ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Οι αρχές της χώρας συνέλαβαν έναν σιίτη κληρικό στα ανατολικά της χώρας, καθώς παρότρυνε σε συνταγματική μοναρχία, ζητούσε τον τερματισμό της διαφθοράς και των διακρίσεων.
Στη Σαουδική Αραβία των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, την κορυφαία πετρελαιαγωγό χώρα στον κόσμο και στενό σύμμαχο των ΗΠΑ, το 10-15% των κατοίκων είναι σιίτες που διαμαρτύρονται για διακρίσεις σε βάρος τους κάτι που ωστόσο αρνούνται οι αρχές της χώρας.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ακτιβιστές στη χώρα έχουν καλέσει το λαό μέσω του Facebook σε διαδηλώσεις στις 11 και 20 Μαρτίου. Όμως εκτιμάται ότι καμία από αυτές τις κινητοποιήσεις δεν θα διεξαχθεί καθώς οι αρχές της χώρας, που παρακολουθούν όλα τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα το επιτρέψουν.
►10:55: ΛΙΒΥΗ - ΑΥΣΤΡΙΑ: Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας "πάγωσε" περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
►09:23 ΛΙΒΥΗ-ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ Δύο ομάδες αρωγής θα αποστείλουν οι ΗΠΑ στα σύνορα της Λιβύης με την Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, ενώ ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός απαίτησε άμεση πρόσβαση στις δυτικές περιοχές της Λιβύης. Εν τω μεταξύ, γαλλικό αεροσκάφος που μετέφερε πέντε τόνους ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού έφθασε τη νύκτα στη Βεγγάζη, μέσω του Καΐρου.
Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη βία στη Λιβύη διεξάγει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουΐς Μορένο-Οκάμπο, ως πρώτο βήμα ενδεχόμενης έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
►09:19 ΛΙΒΥΗ-Ε.Ε. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Λιβύης τελούν πλέον υπό τον έλεγχο των φυλών και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει την άμεση επανάληψη των εξαγωγών από τις ανατολικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.
►08:06 ΛΙΒΥΗ-ΗΠΑ Για τη δημιουργία παρεμβολών στην αναμετάδοση των προγραμμάτων των ξένων δικτύων ενημέρωσης στη Λιβύη κατηγόρησαν οι ΗΠΑ το καθεστώς Καντάφι. "Η Λιβύη παρεμποδίζει την κάλυψη από τα τηλεοπτικά δίκτυα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το αλ Τζαζίρα και το αλ Χούρα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο ήρεμα όσο ισχυρίζεται ο Καντάφι", ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι. Σύμφωνα με τις καταγγελίες σημειώνονται παρεμβολές στην κάλυψη των γεγονότων στη Λιβύη από το δορυφορικό σύστημα Nilesat το οποίο χρησιμοποιείται στην αναμετάδοση των δικτύων αλ Τζαζίρα και αλ Αραμπίγια.
►07:21 ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ-ΛΙΒΥΗ Την ανάληψη διεθνούς διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας, προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση στην εξέγερση της Λιβύης, πρότεινε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Ανέφερε δε ότι έχει ήδη συζητήσει την ιδέα του με κάποια από τα μέλη της ALBA, στην οποία ανήκουν αριστερές χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και με κάποιες χώρες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. "Ελπίζω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μία επιτροπή που θα μεταβεί στη Λιβύη για συνομιλίες με την κυβέρνηση και με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Επιθυμούμε μία ειρηνική λύση...Στηρίζουμε την ειρήνη στον αραβικό κόσμο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι προτιμότερο να αναζητηθεί μία πολιτική λύση, παρά να σταλούν πεζοναύτες στη Λιβύη και προτιμότερη μία αποστολή καλής θελήσεως παρά να συνεχιστεί η αιματοχυσία. Οπως όλοι λένε σήμερα ότι ο Καντάφι είναι δολοφόνος τότε πρέπει και ο Τσάβες να πει το ίδιο; Δεν έχω πειστεί. Δεν πρόκειται να καταδικάσω εκ του μακρόθεν. Αυτό θα ήταν έκφραση δειλίας απέναντι σε κάποιον που είναι φίλος μου και φίλος μας εδώ και πολύ καιρό χωρίς να γνωρίζω τι συμβαίνει στη Λιβύη...Δεν είμαι δειλός, δεν είμαι ασταθής", δήλωσε.
►03:46 ΛΙΒΥΗ-ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑΣ Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν για την κατάσταση στη Λιβύη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Καναδός πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ χαρακτήρισαν αναγκαίο να μην επιτραπεί στα στρατεύματα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να συνεχίσουν τη βίαιη καταστολή, ενώ συζήτησαν και το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων ενάντια στο καθεστώς.
►03:10 ΛΙΒΥΗ-ΗΠΑ Η ποπ τραγουδίστρια Νέλι Φουρτάντο ανακοίνωσε, μέσω του Twitter, ότι θα δωρίσει περίπου 1.000.000 δολάρια, ποσό που έλαβε για να εμφανιστεί σε παράσταση για την οικογένεια του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, στο χώρο ξενοδοχείου στην Ιταλία. "Το 2007 έλαβα το ποσό του 1.000.000 δολαρίων από το καθεστώς του Καντάφι για μια 45λεπτη εμφάνιση. Η παράσταση θα δινόταν για καλεσμένους του Λίβυου ηγέτη σε ξενοδοχείο της Ιταλίας. Πρόκειται να δωρίσω την αμοιβή", ανέφερε.
►23:26 ΛΙΒΥΗ Αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη Μισράτα, ανατολικά της Τρίπολης, όπου δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι άνοιξαν πυρ εναντίον περαστικών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον δύο ανθρώποι σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι κάτοικοι εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο της πόλης, αλλά δεν είναι οπλισμένοι και οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν περικυκλώσει την Μισράτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πόλεις Ζλίτεν, δυτικά της Μισράτα, και Σύρτη, πατρίδα του συνταγματάρχη Καντάφι, προς τα ανατολικά, βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο του καθεστώτος.
►22:59 ΛΙΒΥΗ-ΗΠΑ Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις δήλωσε ότι κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Λιβύης θα πρέπει να κάνουν τα μέλη της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεών τους, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρξαν ενεργές συνομιλίες στη Νέα Υόρκη σχετικά με την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος της Λιβύης.
►22:49 ΛΙΒΥΗ Ο Μουάμαρ Καντάφι αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε την πολεμική του αεροπορία για να επιτεθεί στους διαδηλωτές, αλλά δήλωσε ότι τα αεροπλάνα βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες πυρομαχικών. Σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο του ABC Κριστιάν Αμανπούρ κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να πραγματοποιήσουν μια "ερευνητική των πραγμάτων" περιοδεία στη χώρα.
newsit.gr