lefkada-news

Ουκρανία: Νεκρός διαδηλωτής στο Ντόνετσκ

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ φιλορώσων και κυβερνητικών  διαδηλωτών  στο Ντόνετσκ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Όπως μεταδίδει το Reuters, εκατοντάδες διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν συγκρούστηκαν με ισάριθμους διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης του Κιέβου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που πέθανε ο διαδηλωτής ούτε για την παράταξη στην οποία άνηκε.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι διαδηλώσεις φιλορώσων ενώ δύο φορές έχουν επιχειρήσει να καταλάβουν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης.

Την περασμένη Κυριακή περίπου 10.000 φιλορώσοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας επίδειξη ισχύος κι αναγκάζοντας τον φιλοευρωπαίο πολιτικό Βιτάλι Κλίτσκο να ακυρώσει συγκέντρωση την οποία προγραμμάτιζε.

Στο Ντόνετσκ βρίσκονται ορυχεία, μεταλλεία και σημαντικές βιομηχανίες.

Πυρά κατά αεροσκάφους

Επίσης κατηγορίες ότι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία άνοιξαν πυρ εναντίνον ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους, εξαπέλυσε η κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Στο συμβάν, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, ενεπλάκη ένα Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού, στην περιοχή κοντά στον ισθμό που ενώνει τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας με την ηπειρωτική χώρα.

Σε ανακοίνωση της στην οποία τονίζει ότι πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο επεισόδιο μέσα σε πέντε ημέρες η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανέφερε πως το αεροσκάφος εκτελούσε περιπολία νωρίς το απόγευμα όταν «από μια θέση της ρωσικής συνοριοφρουράς κοντά στο Αρμιάνσκ υπήρξαν σφοδρά πυρά από ένα ΤΟΜΠ».

Εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.


«Η Ρωσία είναι έτοιμη να εισβάλλει στη χώρα μου»

Ο Ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα  Ρωσίας - Ουκρανίας «έτοιμες να εισβάλουν» στη χώρα του, ωστόσο σημείωσε ότι πιστεύει πως οι διεθνείς προσπάθειες θα δώσουν ένα τέλος στην «επίθεση» της Μόσχας και θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός πολέμου.

Σε δήλωση του σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής Προεδρίας, ο κ. Τουρτσίνφ τόνισε ότι την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις καταλάμβαναν την ουκρανική Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας την προηγούμενη εβδομάδα, άλλες μονάδες του ρωσικού στρατού συγκεντρώνονταν στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας «έτοιμες για εισβολή στο έδαφος της χώρας ανά πάσα στιγμή».

«Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε έναν πόλεμο, είτε στην Κριμαία είτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «ολόκληρη η πολιτισμένη ανθρωπότητα υποστηρίζει τη χώρα μας. Όλες οι ηγέτιδες δυνάμεις του πλανήτη βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και είμαι σίγουρος ότι με τη συντονισμένη μας προσπάθεια στη διεθνή κονίστρα, ενώνοντας όλες τις δημοκρατικές χώρες, μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την επίθεση».


Πρόσκληση στη Ρωσία από το ΝΑΤΟ

Σε μια άλλη εξέλιξη η  Ρωσία και η Ουκρανία προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο 50 κρατών που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητηθεί η ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Κάρμεν Ρομέρο.

Το Κίεβο είχε ζητήσει την έκτακτη σύνοδο των πρεσβευτών του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Εταιρικής Σχέσης στο οποίο μετέχουν οι 28 χώρες του ΝΑΤΟ και άλλες 22 χώρες της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας.

«Αναμένουμε μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ συμμάχων και εταίρων για την κατάσταση στην Ουκρανία», είπε η Ρομέρο, διευκρινίζοντας ότι έχουν προσκληθεί όλα τα μέλη του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί τη συνεργασία του με τη Μόσχα.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, στρατηγός Βαλερί Γερασίμοφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ στρατηγό Κνουντ Μπάρτελς για το ζήτημα των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ρωσίας και την κατάσταση στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε δηλώσει ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. θα προχωρήσουν σε σειρά σημαντικών βημάτων υπό μορφή κυρώσεων κατά της Ρωσίας εάν το δημοψήφισμα για απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία και ένωσή της με τη Ρωσία, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή, προχωρήσει κανονικά.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ είχαν εξάλλου τηλεφωνική συνομιλία την Πέμπτη για το ζήτημα της Ουκρανίας, μία ημέρα πριν από προγραμματισμένη συνάντηση την οποία θα έχουν στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο άνδρες συζήτησαν τις ρωσικές και αμερικανικές προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα επανέλθει η ειρήνη και η ομαλότητα στο έδαφος της Ουκρανίας.

2014-03-13

naftemporiki.gr

>