lefkada-news

Και η Βενετία θέλει να γίνει ανεξάρτητη


Δεν τους περικυκλώνουν στρατιώτες ξένης δύναμης, ούτε φοβούνται για την ασφάλεια και το μέλλον τους, όπως εκείνοι που ζουν στην Κριμαία. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι της Βενετίας θέλουν την ανεξαρτησία τους. Και γι`αυτό το λόγο κάνουν και εκείνοι δημοψήφισμα.

Στη δική τους περίπτωση, η διαδικασία έγινε μέσω διαδικτύου, όπου οι περίπου 4 εκατ. κάτοικοι καλούνται να ψηφίσουν αν θέλουν να ανεξαρτητοποιηθεί η περιοχή από την Ιταλία. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πως τα 2/3 του πληθυσμού τάσσεται υπέρ μίας τέτοιας εξέλιξης.

Το δημοψήφισμα διοργανώνεται από ακτιβιστές και τοπικές παρατάξεις, που φιλοδοξούν να δουν μελλοντικά τη δημιουργία της Δημοκρατίας της Βενετίας, μίας περιοχής που απολάμβανε την ανεξαρτησία της για περίπου 1.000 χρόνια, πριν το αλλάξει αυτό ο Ναπολέων το 1797.

Η διαδικτυακή ψηφοφορία θα συνεχιστεί ως την Παρασκευή, ενώ η κίνηση αντικατοπτρίζει -όπως αναφέρει το BBC- μία αυξανόμενη διαχωριστική τάση σε ορισμένα σημεία της Ευρώπης, καθώς η Καταλονία και η Σκωτία θα ψηφίσουν το Σεπτέμβριο για την ανεξαρτησία τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κίνησης για την ανεξαρτησία, αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ αυτής της εκδοχής, τότε δεν θα περιμένουν την έγκριση της Ρώμης. «Ηδη έχουμε ανθρώπους που ετοιμάζουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας, ενώ επιχειρήσεις της περιοχής θα αρχίσουν να πληρώνουν φόρους στις τοπικές αρχές και όχι στο ιταλικό κράτος» είπε ο Λοντοβίκο Πιτσάτι στην Telegraph.

2014-03-18


iefimerida.gr

 

>