
Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και συγκρούσεις στη Λιβύη-Πολεμικά πλοία στέλνουν ΗΠΑ - Καναδάς
-Έκκληση του ΟΗΕ για μαζική εκκένωση των ξένων υπηκόων από τη Λιβύη
- Προβληματισμός στη διεθνή κοινότητα
Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται στη Λιβύη, όπου οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά των πόλεων που βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων. Εν τω μεταξύ, ένα ανθρωπιστικό δράμα εκτυλίσσεται στα σύνορα της χώρας, όπου σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ «χιλιάδες ζωές κινδυνεύουν», καθώς οι ξένοι εργάτες επιχειρούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Τηλεοπτική εμφάνιση του Μουαμάρ Καντάφι σε κρατικό λιβυκό κανάλι. Ο Καντάφι απευθύνει λόγο στον λαό της Λιβύης, με την ευκαιρία της 34ης επετείου από την ίδρυση των "λαϊκών επαναστατικών επιτροπών" της Λιβύης. Ο Λίβυος ηγέτης επανέλαβε τη θέση του ότι πίσω από τις ταραχές βρίσκεται η Αλ Κάιντα, χρησιμοποίησε τουλάχιστον δύο φορές σε κάθε φράση τη λέξη "λαός", ενώ προσπάθησε να εξηγήσει ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής του, αφού η εξουσία "βρίσκεται στα χέρια του λαού, που αποφασίζει για όλα. Ο πρόεδρος δεν έχει εξουσία". Ο Καντάφι βρίσκεται εν μέσω οπαδών του, οι οποίοι τον επευφημούν φωνάζοντας: "Μετά τον Θεό, υπάρχει ο Καντάφι και η Λιβύη".
"Καλώ τον ΟΗΕ να στείλει επιτροπή έρευνας στη Λιβύη. Η Λιβύη βρίσκεται περικυκλωμένη", είπε ο Καντάφι, παρομοιάζοντας την κατάσταση της χώρας του με εκείνη της Γάζας ή του Αφγανιστάν, ενώ επιμένει ότι "δεν έχουμε πάρει ακόμη την απόφαση να χτυπήσουμε τις ένοπλες ομάδες που μας απειλούν". Ο Καντάφι επιβεβαίωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδά της, ενώ δήλωσε ότι, σε περίπτωση επέμβασης της Αμερικής ή του ΝΑΤΟ θα πεθάνουν χιλιάδες Λίβυοι. Απείλησε επίσης ότι θα αντικαταστήσει τους πετρελαϊκούς ομίλους των δυτικών χωρών με κινεζικές και ινδικές εταιρείες.
Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις πήραν ξανά τον έλεγχο της Μπρέγκα, ύστερα από αιματηρές συγκρούσεις με τους εξεγερμένους. Όπως μετέδωσε το αραβόφωνο δίκτυο Αλ Αραμπίγια και επιβεβαίωσε και κρατικό λιβυκό τηλεοπτικό κανάλι, το αεροδρόμιο της Μπρέγκα πέρασε στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για συνεχείς βομβαρδισμούς στην πόλη, ανατολικά της Τρίπολης. Ωστόσο, εκπρόσωπος ομάδας εξεγερμένων ανέφερε ότι η Μπρέγκα πέρασε και πάλι στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη Αζνταμπίγια, όπου οι εξεγερμένοι είχαν τον έλεγχο μιας στρατιωτικής βάσης και αποθηκών όπλων.
Τις πληροφορίες για επιθέσεις στις πόλεις Μάρσα Ελ Μπρέγκα και Ατζμπαντίγια διέψευσε ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης. "Αμφιβάλλω. Πιστεύω ότι πρόκειται για μία ακόμη ψευδή πληροφορία", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατιωτικές δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι, προσπαθούν να περικυκλώσουν τις πόλεις Ζαούιγια, Ναλούτ, Μιζουράτα και Ζιντάν, στις οποίες η αντίσταση των αντικυβερνητικών παραμένει ακόμη ισχυρή.
Οι διαδηλωτές εκφράζουν φόβους ότι το καθεστώς μπορεί να προβεί σε αεροπορικές επιδρομές εις βάρος τους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ηγέτες των αντικαθεστωτικών συζητούν την πιθανότητα να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Στο μεταξύ, ότι κυβέρνηση της Τρίπολης θα θεωρήσει το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης Σόκρι Γάνεμ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος είπε ότι οι ταραχές στη Λιβύη έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες και ότι η διακοπή της τροφοδοσίας των διεθνών αγορών θα εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου άνω των 130 δολαρίων/βαρέλι τον επόμενο μήνα, aν συνεχισtούν οι ταραχές. Τα λιβυκά αποθέματα πετρελαίου περιορίσθηκαν στα 700.000-750.000 βαρέλια ημερησίως εξαιτίας της εξόδου των ξένων εργατών του πετρελαϊκού τομέα. Η Λιβύη είναι η 12η εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο και αντλούσε περί το 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα πριν από την κρίση.
Ανθρωπιστικό δράμα στα λιβυκά σύνορα
Ουρά πολλών χιλιομέτρων σχηματίζει το πλήθος των προσφύγων από τη Λιβύη στα σύνορα με την Τυνησία, δήλωσε η Σιμπέλα Γουίλκς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), η οποία απηύθυνε νέα έκκληση να ναυλωθούν εκατοντάδες αεροσκάφη για να απομακρύνουν τον κόσμο.
"Είναι εκτεθειμένοι στο δριμύ ψύχος, τη βροχή και πολλοί από αυτούς έχουν περάσει τρεις ή τέσσερις νύχτες στο ύπαιθρο. Πρόκειται πραγματικά για ένα χάος. Υπολογίζεται ότι 77.320 άνθρωποι έχουν περάσει στην Αίγυπτο και άλλοι τόσοι, ίσως κατά 10.000 περισσότεροι, κατάφεραν να περάσουν στην Τυνησία", τόνισε η Γουίλκς και πρόσθεσε ότι "περίπου 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες".
Στος Ρας Τζεντίρ της Τυνησίας, στα σύνορα με τη Λιβύη, ο συνταγματάρχης Μοέζ Ντασράουι, επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας τόνισε ότι περίπου 10.000 λίβυοι πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στην Τυνησία μέσω της περιοχής αυτής και εξέφρασε φόβους για "ανθρωπιστική καταστροφή". Σύμφωνα με τον ίδιο, 81.000 πρόσφυγες έφθασαν στο Ρας Τζεντίρ από τις 20 Φεβρουαρίου, ανάμεσά τους 31.000 Αιγύπτιοι. "Εάν ο αριθμός αυτός αυξηθεί, υπάρχει κίνδυνος για ανθρωπιστική καταστροφή, κυρίως από την άποψη των συνθηκών υγιεινής", τόνισε.
Παράλληλα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέστειλε ομόφωνα τη συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με απόφαση που υιοθετήθηκε ομόφωνα κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαιρέτισε την απόφαση περί αποβολής της Λιβύης από το Συμβούλιο, της σύστασης μιας επιτροπής που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη και την παραπομπή της χώρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
"Οι ενέργειες αυτές στέλνουν ένα ισχυρό και σημαντικό μήνυμα ...ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία, ότι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα τιμωρηθούν, οι θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης θα επικρατήσουν", ανέφερε ο Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών από τις εξεγέρσεις στη Λιβύη, σύμφωνα με αναφορές που έχει, ανέρχονται τουλάχιστον σε 1.000.
Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χρησιμοποιήσει βαρέα μεταγωγικά αεροσκάφη και ένα πολεμικό πλοίο για να μεταφέρει προσεχώς στην Αίγυπτο τουλάχιστον 5.000 Αιγύπτιους εργάτες που βρίσκονται στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας σε λιγότερο από μία εβδομάδα, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. "Η επιχείρηση αυτή, σε συντονισμό με την ΕΕ, ανταποκρίνεται στις διεθνείς εκκλήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) και της Αιγύπτου. Είναι επίσης ένας τρόπος να βοηθηθεί η Τυνησία, η οποία είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα προσφύγων στα σύνορα με τη Λιβύη", τόνισε ο Γάλλος εκπρόσωπος Μπερνάρ Βαλερό.
Προβληματισμός στη διεθνή κοινότητα
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς προειδοποίησε πως η οποιαδήποτε απόφαση για στρατιωτική εμπλοκή, συμπεριλαμβανομένης αυτής της απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, θα πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή για τυχόν αρνητικές συνέπειες. Επισήμανε δε, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήδη διεξάγουν επιχειρήσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ενημερωθεί για όλες τις επιλογές που έχει όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, δήλωσε στο Κονγκρέσο ότι η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λβύης, θα απαιτούσε τον βομβαρδισμό της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και αυτό θα σήμαινει πλήρη στρατιωτική εμπλοκή.
Νωρίτερα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι μεταφέρει πλοία και αεροσκάφη στη Μεσόγειο λόγω της κρίσης στη Λιβύη. Πρόκειτα για τα δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία, τo USS Kearsarge που έχει δυνατότητα να μεταφέρει έως και 2.000 πεζοναύτες, και το USS Ponce τα οποία εισήλθαν σήμερα στη Διώρυγα του Σουέζ σύμφωνα με αξιωματούχο της Διώρυγας.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός του Καναδά Στέφεν Χάρπερ, ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο χθες το απόγευμα, ότι αποστέλλει τη φρεγάτα Σαρλοτάουν στη Μεσόγειο θάλασσα, προκειμένου να συμμετάσχει στις διεθνείς επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Λιβύη.
Το πολεμικό σκάφος, το οποίο φέρει ελικόπτερο, έχει προγραμματιστεί να αποπλεύσει από το λιμάνι του Χάλιφαξ την Τετάρτη με πλήρωμα 240 ναυτικών και αναμένεται να βρίσκεται στον προορισμό του σε μία εβδομάδα, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης του Καναδά.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ από την πλευρά του, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής απαγορευτικής ζώνης πτήσεων στη Λιβύη, είπε ότι και στο παρελθόν έχουν ληφθεί παρόμοιες αποφάσεις ακόμη και αν δεν είχαν τη σαφή εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων χωρίς ανάλογο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ρωσία.
Για τις εξελίξεις στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική, στην οποία θα συμμετέχουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στις 11 Μαρτίου.
Ωστόσο σήμερα το Ιράν προειδοποίησε τη Δύση να μην επιχειρήσει στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης ούτε τη μετατροπή της χώρας αυτής σε στρατιωτική βάση. "Οι απάνθρωπες βιαιότητες του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι κατά του λαϊκού κινήματος στη Λιβύη δεν πρέπει να αποτελέσουν πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση άλλων χωρών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ στο αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV.
Η κρίση στη Λιβύη είναι μια εσωτερική αραβική υπόθεση και δεν πρέπει να υπάρξει ξένη επέμβαση, δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου σήμερα στο Κάιρο.
Ο Ζεμπάρι δήλωσε πως η λιβυκή ηγεσία πρέπει να λάβει "θαρραλέες" αποφάσεις για να σταματήσει η βία και να κάνει σεβαστά τα "νόμιμα δικαιώματα" του λαού. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους ομολόγους του να τηρήσουν σιγή στη μνήμη των Αράβων που σκοτώθηκαν σ` ένα κύμα διαμαρτυριών υπέρ των μεταρρυθμίσεων που σάρωσε από την εξουσία τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Τυνησίας και αμφισβητεί την ηγεσία άλλων στο Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Υεμένη.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει αναστείλει τη συμμετοχή της Λιβύης στον οργανισμό που έχει την έδρα του στο Κάιρο, καταδικάζοντας έτσι τη βίαιη καταστολή στην οποία προβαίνουν οι δυνάμεις του Καντάφι για να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή εξέγερση.
Ο υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, διέψευσε σήμερα δημοσίευμα της βρετανικής Γκάρντιαν σύμφωνα με το οποίο η χώρα του είχε εξάγει προ διετίας οπλικά συστήματα στη Λιβύη. Ο υπουργός δήλωσε ότι σχετική πρόταση είχε εγκριθεί το 2009 από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. Υπενθύμισε παράλληλα ότι τότε δεν υπήρχε ούτε εμπάργκο, ούτε κυρώσεις, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις εξαγωγές όπλων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη που αναφέρονται στο ίδιο δημοσίευμα.
Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον Μουαμάρ Καντάφι έστειλε ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα αργά χθες το βράδυ στο οποίο προειδοποιεί εναντίον μιας "ιμπεριαλιστικής επέμβασης" στη βορειοαφρικανική χώρα τονίζοντας ότι διακυβεύονται "η μοίρα της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και ο πλούτος της ανθρωπότητας". Ο Ορτέγκα και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είναι οι μοναδικοί λατινοαμερικανοί αρχηγοί κρατών που εξέφρασαν δημόσια υποστήριξη για τον Καντάφι, για την οποία επικρίθηκαν από τους πολιτικούς αντιπάλους τους.