lefkada-news

Συνεχίζεται η γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας

Ξεκίνησαν και πάλι σήμερα οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς...

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν έξι ώρες αφού το Ισραήλ συμφώνησε μονομερώς στην πρόταση εκεχειρίας της Αιγύπτου, η οποία δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τους παλαιστίνιους αντάρτες.

 

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έπληξε τα ξημερώματα τρεις στόχους —κέντρα διοίκησης και θέσεις του στρατού— στο μη κατεχόμενο τμήμα του οροπεδίου Γκολάν, στη Συρία, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους περιλαμβανομένων δύο γυναικών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται και πάλι», δήλωσε μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού από την Ιερουσαλήμ, αφού επλήγησαν τουλάχιστον δύο στόχοι στη Γάζα.

 

«Ισραηλινά αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν εκτόξευσαν πυραύλους στην επαρχία Κουνέιτρα, στη νότια Συρία, στις 01:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», σύμφωνα με την ΜΚΟ αυτή, η οποία διευκρίνισε πως τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα πλήγματα αυτά, τα οποία στοχοθέτησαν μεταξύ άλλων μια βάση των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

 

Καταγγέλλει ο ΟΗΕ τους βομβαρδισμούς

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή των παλαιστίνιων προσφύγων (UNRWA) κατήγγειλε σήμερα τη μαζική καταστροφή κτιρίων στη Γάζα, μία εβδομάδα μετά την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα, της πιο αιματηρής από το 2012.

«Το επίπεδο των απωλειών ανθρώπινων ζωών και η καταστροφή στη Γάζα είναι πραγματικά τεράστιο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της UNRWA, ο Σάμι Μσάσα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μας, μιλάμε για 174 νεκρούς και περισσότερους από 1.100 τραυματίες. Αυτοί οι αριθμοί θα αυξηθούν, θα αυξάνονται ώρα με την ώρα», πρόσθεσε ο Μσάσα.

«Μεγάλος αριθμός των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Εξάλλου ο Μσάσα επεσήμανε ότι 560 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και χιλιάδες κτίρια, μεταξύ αυτών και πολλά δημόσια, έχουν υποστεί ζημιές. Αν και ο ακριβής αριθμός των καταστροφών στις υποδομές και τα κτίρια της Γάζας δεν είναι γνωστός, «πρέπει να αναμένουμε μαζικές καταστροφές», κατήγγειλε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Εξάλλου 47 εγκαταστάσεις της UNRWA έχουν πληγεί, πρόσθεσε.

Ο Μσάσα διευκρίνισε επίσης ότι 17.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε 20 σχολεία της UNRWA και κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν τα κτίρια του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας ότι οι συντεταγμένες τους έχουν δοθεί στις ισραηλινές αρχές.

Χωρίς μια εκεχειρία «κινδυνεύουμε να δούμε μια (χερσαία) στρατιωτική εισβολή στη Γάζα, κάτι που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, διότι γνωρίζουμε ότι θα σημαίνει περισσότερους νεκρούς, περισσότερες καταστροφές», προειδοποίησε ο Μσάσα.

Από την πλευρά της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) χαιρέτισε την ιδέα μια εκεχειρίας, ενώ κατήγγειλε τις επαναλαμβανόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έχουν καταστρέψει τις υποδομές ύδρευσης στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα είναι πλέον χωρίς νερό. Σε μερικές ημέρες το σύνολο του πληθυσμού της Λωρίδας κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς νερό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ζακ ντε Μάιο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Παράλληλα ο οργανισμός προειδοποιεί ότι «το νερό μολύνεται και τα λύματα υπερχειλίζουν, προκαλώντας σημαντικούς κινδύνους ασθενειών».

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν πλήξει τα συστήματα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης της Λωρίδας της Γάζας και οι τεχνικοί δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσουν τις βλάβες εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια.

2014-07-15

epikaira.gr

>