lefkada-news

Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τα Βαλκάνια

Σφοδρή κακοκαιρία με έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους έπληξαν την Πέμπτη περιοχές της δυτικής και νότιας Σερβίας, της Κροατίας και του Μαυροβουνίου.

Για 10 συνεχόμενες ώρες έβρεχε  στην πόλη Κόστολατς στις όχθες του ποταμού Δούναβη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τις εγκαταστάσεις του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου που λειτουργεί στην περιοχή και για τμήμα του λιγνιτωρυχείου και του εξοπλισμού εξόρυξης.

Οι πόλεις Κόστολατς, Ποζάρεβατς Τόπολα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα στις συγκοινωνιακές υποδομές.

Από την ανεμοθύελλα και τις βροχοπτώσεις που έπληξαν  στην περιοχή του δήμου Μέντβετζα στη νότια Σερβία καταστράφηκαν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και σπίτια σε διάφορα χωριά.

«Περισσότερο από 100 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ορμητικά νερά χειμάρρου και αποκόπηκαν από την υπόλοιπο τμήμα της πόλης στη συνοικία Τσοκοτάντσι. Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Σλόμπονταν Ντράσκοβιτς τονίζοντας ότι η βροχόπτωση διήρκεσε πάνω από δύο ώρες.

Στην πόλη Γιαγκόντινα σημειώθηκε χθες χαλαζόπτωση και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν προβλήματα στις πόλεις Κράλιεβο, Κουρσούμλιγια, Σρεμ, Κρούσεβατς, Βρνιάτσκα Μπάνια και Ομπρένοβατς.

Ο δήμαρχος της πόλης Νις, Ζόραν Πέρισιτς προειδοποίησε τους κατοίκους ότι στην περιοχή αναμένεται κακοκαιρία μεγάλης έντασης που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές υλικές ζημιές και ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι σε επαγρύπνηση.

Προχθές  το βράδυ ο βοηθός υπουργός Μεταφορών, Ζόραν Ίλιτς συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο αεροδρόμιο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου, ώστε να αποφευχθούν μεγάλα προβλήματα στις αερομεταφορές.

Κακοκαιρία με βροχές έπληξε και το νότιο και κεντρικό τμήμα του Μαυροβουνίου με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε ποτάμια επαρχιακοί δρόμοι.

Στην πόλη Χέρτσεγκ Νόβι ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους και πλημμύρισαν σπίτια.

Στο Μπαρ λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τέθηκε σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου και λόγω των θυελλωδών ανέμων άδειασαν οι παραλίες από τουρίστες.

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει από προχθες και την Κροατία, όπου στην πρωτεύουσα, Ζάγκρεμπ οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα στις συγκοινωνίες, καθώς διακόπηκαν τα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ ξερίζωσαν δένδρα και γκρέμισαν ομπρέλες.

Από την έντονη βροχόπτωση πλημμύρισε η πίστα του διεθνούς αεροδρομίου Πλέσο του Ζάγκρεμπ και προκλήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και διακόπηκε για κάποιες ώρες η εναέρια κυκλοφορία.

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε η πόλη Ζάνταρ, όπου μέσα λίγα λεπτά οι δρόμοι και οι πλατείες μετατράπηκαν σε λίμνες από τη σφοδρή βροχόπτωση.

Στην περιοχή Στάριγκραντ - Πακλένιτσα μετά από 10 ώρες βροχής δημιουργήθηκαν χείμαρροι με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει τμήμα του αυτοκινητοδρόμου της Αδριατικής στον οικισμό Μίλοβτσι.

Πηγή: Newsbeast.gr

2014-08-02

>