lefkada-news

Η Πύλη της Κολάσεως

Όσοι έγραψαν τις βιβλικές περιγραφές της Κόλασης σίγουρα θα είχαν στο μυαλό τους κάτι σαν το συγκεκριμένο μέρος στη γη, κοντά στην Κασπία Θάλασσα, έστω κι αν δεν είχαν την ευκαιρία να το δουν ποτέ.

Κι αυτό διότι η εν λόγω «Πύλη της Κολάσεως» δημιουργήθηκε... πολύ πρόσφατα, το 1971, όταν  οι Σοβιετικοί έκαναν γεώτρηση στην περιοχή για να βρουν πετρέλαιο. Κατά τη διάρκεια της γεώτρησης έγινε μεγάλη καθίζηση του εδάφους, καταπλακώνοντας και ρουφώντας στην κυριολεξία ανθρώπους και μηχανήματα, αφήνοντας έναν κρατήρα με διάμετρο πάνω από 60 μέτρα και βάθος πάνω από 25.

Εκεί βρίσκεται το μικρό χωριό Ντερβέζε στο Τουρκμενιστάν, διάσημο πια για τον κρατήρα του, τον γεμάτο από καυτές φλόγες που καίνε μέχρι και σήμερα λόγω του φυσικού αερίου. Οι κάτοικοι της περιοχής αποκαλούν το μέρος «Οι Πύλες της Κολάσεως», μιας και πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα, που μπήκε ως προορισμός σε πολλά ταξιδιωτικά πακέτα.

Το «National Geographic» επικεντρώνεται στην εξερεύνηση του κρατήρα Νταρβάζα στο Τουρκμενιστάν δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ 44 λεπτών.

Στο ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί ένας τολμηρός Έλληνας εξερευνητής, ο Γιώργος Κουρούνης, ο οποίος φορώντας ειδική στολή «βούτηξε» στον κρατήρα, συγκεντρώνοντας φωτογραφικό υλικό και ενδιαφέροντα ευρήματα από το εσωτερικό του.

Η σειρά τιτλοφορείται «Εγχείρημα θανάτου: Ο κρατήρας της φωτιάς». Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2013 και ολοκληρώθηκαν πολύ πρόσφατα. Ο Γιώργος Κουρούνης είναι ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε μέσα στον κρατήρα για να τον φωτογραφίσει. Το ύψος της «Πύλης της Κολάσεως» φτάνει τα 69 μέτρα και το πλάτος της τα 30 μέτρα.

Η ιστορία


Το γεωτρύπανο ξαφνικά άρχισε να μη βρίσκει αντίσταση και γύρναγε τρελά, ενώ η θερμοκρασία έφτασε τους 1.100 βαθμούς Κελσίου. Αμέσως οι γεωλόγοι κατάλαβαν ότι είχαν πέσει σε σπήλαιο και χρησιμοποίησαν ένα μικρόφωνο για να καταγράψουν τον ήχο από τις μετατοπίσεις των πλακών.

Ξαφνικά, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, πετάχτηκε πάνω τους μια τεράστια νυχτερίδα με λαμπερά φτερά, τα οποία έγραφαν πάνω τους «έχω κυριαρχήσει». Όταν έβαλαν δε οι Ρώσοι γεωλόγοι το μικρόφωνο μέσα στην τρύπα, τους έλουσε κρύος ιδρώτας, αφού άκουσαν σπαρακτικές ανθρώπινες κραυγές.

Ήταν τόσο τρομακτικό αυτό που άκουσαν, που ακόμα και ο επικεφαλής των επιστημόνων, ο οποίος δήλωνε κομμουνιστής και άθεος, ταράχτηκε και πίστεψε ότι μπορεί τελικά όντως να υπάρχει κόλαση.

«Σαν κομμουνιστής δεν πιστεύω στον Παράδεισο ή στη Βίβλο, αλλά σαν επιστήμονας τώρα πιστεύω στην Κόλαση. Είναι περιττό να πω ότι είμαστε σοκαρισμένοι που κάναμε μια τέτοια ανακάλυψη. Αλλά ξέρω τι είδαμε και ξέρω τι ακούσαμε. Και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι τρυπήσαμε μέχρι τις Πύλες της Κολάσεως!» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τόσο πολύ τρόμαξαν από αυτό που άκουσαν, που οι μισοί από τους επιστήμονες εγκατέλειψαν το εγχείρημα στη μέση.

«Αντί για μετακινήσεις πλακών, ακούσαμε ανθρώπινη φωνή που ούρλιαζε από τον πόνο. Στην αρχή νομίζαμε ότι η φωνή ερχόταν από μας, αλλά όταν προσδιορίστηκε η προέλευσή της, οι χειρότερες υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν. Δεν ήταν κραυγές από ένα μόνο άτομο, αλλά από χιλιάδες ή και εκατομμύρια ανθρώπους» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας.

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες από το ντοκιμαντέρ του «National Geographic»

2014-08-05

>