lefkada-news

Φόβοι για πάνω από 300 νεκρούς πρόσφυγες στη Μεσόγειο


Δραματικά ανεβαίνει ο αριθμός όσων εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στα ανοικτά της Λαμπεντούζα στο τελευταίο περιστατικό με τα φουσκωτά μεταναστών: Περίπου άλλοι 200 μετανάστες σε άλλα δύο σκάφη θεωρείται ότι πνίγηκαν, ενώ αναφορές μιλούν για τέταρτο σκάφος στο οποίο εκτιμάται ότι επέβαιναν περίπου άλλα εκατό άτομα.

Μέχρι στιγμής, είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος 29 ατόμων που είχαν περισυλλεχθεί αλλά πέθαναν από υποθερμία πάνω σε σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής.

Η υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ δήλωσε την Τετάρτη «συγκλονισμένη από την είδηση του θανάτου άλλων 203 προσφύρων [στα ανοικτά της Λαμπεντούζα], αριθμός που μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο εάν επιβεβαιωθεί και η αναφορά για τέταρτο σκάφος που αγνοείται».

Όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, εννέα διασωθέντες που μεταφέρθηκαν στη Λαμπεντούζα την Τετάρτη μίλησαν για συνολικά τέσσερα σκάφη που είχαν φύγει το Σάββατο από τη Λιβύη.

Στο ένα βρίσκοντα οι 76 που διασώθηκαν τη Δευτέρα και οι 29 που είχαν περισυνελεγεί αλλά πέθαναν από υποθερμία.

Οι επιζώντες που έφτασαν στη Λαμπεντούζα την Τετάρτη βρίσκονταν σε άλλα δύο σκάφη, στα οποία, ανέφεραν, επέβαιναν περίπου 200 άτομα. Τα σκάφη, αναφέρεται,  ανατράπησαν το απόγευμα της Δευτέρας εξαιτίας των ισχυρών κυμάτων.

Οι επτά από αυτούς αναφέρουν ότι επέζησαν από το δεύτερο σκάφος που μετέφερε συνολικά 109 άτομα και οι άλλοι δύο από το τρίτο σκάφος με 107.

Οι επιζώντες μίλησαν και για άλλο ένα σκάφος που αγνοείται -τέσσερα, δηλαδή, συνολικά- στο οποίο και εκτιμάται ότι επέβαινε ανάλογος αριθμός μεταναστών.

Η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επί θεμάτων της νότιας Ευρώπης, η οποία βρισκόταν στη Λαμπεντούζα την Τετάρτη, ανέφερε χαρακτηριστικά πως από τους εννέα διασωθέντες, ο μικρότερος ήταν μόλις 12 ετών.

22:46:46

2015-02-11

in.gr

>