lefkada-news

Νεκροταφείο ψυχών η Μεσόγειος - Η ΕΕ προ των ευθυνών της

Άμεσα και έγκαιρα πρέπει να δείξει τα αντανακλαστικά της η Ευρώπη στο ζήτημα της μαζικής εισροής μεταναστών, το οποίο αποτελεί πρόκληση πλέον για ολόκληρη την Ένωση. Με τις συγκρούσεις στον κόσμο να πολλαπλασιάζονται, εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά ψάχνουν για ένα καλύτερο μέλλον. Η τεράστια τραγωδία των περισσότερων από 800 νεκρών στη Λαμπεντούζα, οι σημερινοί 3 νεκροί στη Ρόδο καθώς και το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το μεσημέρι πλοίο με 300 μετανάστες, καλούν για αποτελεσματικές λύσεις.

Η τραγωδία των εκατοντάδων νεκρών


Περισσότεροι από 800 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν ανετράπη στα ανοικτά της Λιβύης περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Οι άνθρωποι είχαν στοιβαχτεί ο ένας πάνω στον άλλο. Η ιταλική Ακτοφυλακή έλαβε το σήμα κινδύνου και αμέσως ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο έφτασε στο σημείο.

Όταν οι μετανάστες παρατήρησαν το πορτογαλικό μεταγωγικό πλοίο, μετακινήθηκαν από την μία πλευρά της ψαρόβαρκας που τους μετέφερε, με αποτέλεσμα το σκάφος να τουμπάρει και οι εκατοντάδες να βρεθούν στο νερό.

Το μοιραίο πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του από την Αίγυπτο, αλλά περισυνέλεξε ανθρώπους και από τη Λιβύη. Βαριά τραυματισμένος επιζών από το Μπαγκλαντές μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο στη Σικελία.


3 νεκροί στη Ρόδο


Συνολικά τρία άτομα μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους σήμερα στη Ρόδο,όταν το ιστιοφόρο πλοίο στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε βράχια.

Το δουλεμπορικό σκάφος το οποίο μετέφερε τουλάχιστον 90 τουλάχιστον μετανάστες προσέγγισε σήμερα το πρωί την παραλία του Ζέφυρου. Το πλοίο ναυάγησε σε βραχώδη περιοχή αρκετά κοντά στην ακτή.

Όπως δήλωσε στο koutipandoras.gr ο Περιφερειάρχης. Νοτίου Αιγίου, Γιώργος Χατζημάρκος, η διάσωση ολοκληρώθηκε μία ώρα μετά το ναυάγιο ενώ επικαλούμενος τα όσα δήλωσαν στις Αρχές αυτόπτες μάρτυρες, "το πλοίο ενώ προσέγγισε την ακτή έκανε έναν ξαφνικό ελιγμό σε βράχια ο οποίος πιθανώς να ήταν εσκεμμένος από τον καπετάνιο".


Νέο σήμα κινδύνου για πλοίο


Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση, ένα πλοίο με περισσότερους από 300 μετανάστες βυθίζεται στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες περίπου 20 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το σκάφος, σύμφωνα με τα γραφεία του οργανισμού στη Ρώμη, πλέει σε διεθνή ύδατα.

Υπήρχαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τρία σκάφη τα οποία έπλεαν το ένα κοντά στο άλλο, ωστόσο η ακριβής τους θέση δεν έχει γίνει γνωστή.

Ο οργανισμός έχει επικοινωνήσει με τις ακτοφυλακές των πλησιέστερων χωρών, οι οποίες ωστόσο αδυνατούν να εξασφαλίσουν τη διάσωση των επιβαινόντων.

Στην περιοχή γίνεται προσπάθεια να μεταβούν εμπορικά πλοία.


Οι αποφάσεις της Ε.Ε


Την αύξηση των διασώσεων αλλά και των συλλήψεων των διακινητών ώστε να σταματήσουν οι θάνατοι προσφύγων στη Μεσόγειο αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκλονισμένοι από τραγωδία στη Λαμπεντούζα.

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δείξει απροθυμία να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, φοβούμενες ότι με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να κάνουν τον διάπλου σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη, αλλά αντιμετωπίζουν τώρα την οργή για τον θάνατο των προσφύγων.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς προσερχόταν στη συνάντηση με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μια ιταλική απάντηση», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών τήρησαν ενός λεπτού σιγή κατά την έναρξη της συνόδου, στην οποία θα συμμετάσχουν αργότερα οι υπουργοί Εσωτερικών για μία έκτακτη συζήτηση της προσφυγικής κρίσης.

Οι βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αφήσει μέχρι τώρα κατά ένα μεγάλο μέρος τις επιχειρήσεις διάσωσης στα χέρια νότιων χωρών, όπως η Ιταλία. Την προηγούμενη εβδομάδα, η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε σχεδόν 8.000 πρόσφυγες στη Μεσόγειο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτελεστικό βραχίονα της Ε.Ε..

Τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την πείνα στην Αφρική, πέθαναν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ευρώπη το 2014, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.


Μογκερίνι: Η ΕΕ δεν έχει πλέον άλλοθι


Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πλέον άλλοθι και οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για να προλάβει νέες τραγωδίες στη Μεσόγειο, δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων αποτελεί ηθικό καθήκον της Ε.Ε. και για τον λόγο αυτό είναι πιθανή η σύγκληση επείγουσας συνόδου κορυφής εντός της εβδομάδας.

«Δεν έχουμε πλέον άλλοθι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πλέον άλλοθι, τα κράτη μέλη δεν έχουν πλέον άλλοθι. Οι τραγωδίες των τελευταίων ημερών, των τελευταίων εβδομάδων, των τελευταίων μηνών, φτάνει πια», ανέφερε.

"Έχουμε ανάγκη άμεσων μέτρων από την Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη», επέμεινε η Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφερόμενη τόσο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής επιχείρησης Triton, όσο και στον καταμερισμό του φορτίου της υποδοχής στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να οικοδομήσει μια «κοινή αίσθηση ευθύνης» για την αντιμετώπιση της κρίσης και ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. μελετούν το ενδεχόμενο της σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Είναι «ηθικό καθήκον» της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να εστιάσει την ευθύνη μας ως Ευρωπαίων στο να εμποδίσουμε αυτού του είδους τις τραγωδίες να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά», είπε η κ. Μογκερίνι.

«Θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια αίσθηση κοινής ευρωπαϊκής ευθύνης, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία εύκολη λύση, καμία μαγική λύση».


Προτάσεις διαφόρων υπουργών


Καθ΄οδόν προς τη σύνοδο του Λουξεμβούργου, οι λύσεις που προτάθηκαν από διάφορους υπουργούς περιελάμβαναν μια έκκληση από τη Μεγάλη Βρετανία για την εξάρθρωση των διακινητών στη Βόρεια Αφρική, οι οποίοι απαιτούν χιλιάδες δολάρια για να φορτώσουν ανθρώπους πάνω σε πλαστικές λέμβους και ψαροκάικα.

Η Αυστρία δήλωσε ότι υποστηρίζει την ιταλική πρόταση να δημιουργηθούν καταυλισμοί στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να ζητήσουν άσυλο επί τόπου χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αρλέμ Ντεζίρ, δήλωσε ότι η επιχείρηση «Τρίτων» για την προστασία των συνόρων, η οποία αντικατάστησε το 2014 μια πιο συνεκτική ιταλική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, τη «Μάρε Νόστρουμ», δεν είναι αρκετή και η εμβέλειά της είναι πολύ περιορισμένη.

Η επιχείρηση «Τρίτων» άρχισε τον Νοέμβριο του 2014 με επτά σκάφη, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο - πολύ μικρότερη από τη «Μάρε Νόστρουμ», η οποία είχε πολύ μεγαλύτερες ικανότητες διάσωσης σε αέρα και θάλασσα, χρησιμοποιώντας ραντάρ, αεροσκάφη και μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα. Ο μηνιαίος προϋπολογισμός της «Τρίτων» ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ, δηλ. στο ένα τρίτο της «Νόστρουμ».

Η Ιταλία θέλει η Αίγυπτος και η Τυνησία να διαδραματίσουν ρόλο στη διάσωση προσφυγικών σκαφών στη Μεσόγειο. Από τη στιγμή που οι πρόσφυγες θα απομακρύνονται από τη θάλασσα από τους Αιγύπτιους ή τους Τυνήσιους, θα μπορούν να μεταφέρονται σε λιμάνια της βόρειας Αφρικής.


Τσίπρας: Σχέδιο τριών σημείων για μεταναστευτικό


Έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ για την «άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση», απηύθυνε ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του, με αφορμή την τραγωδία ανοικτά της Λιβύης.

Όπως ανέφερε, «η νέα ανθρωπιστική τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, μας γεμίζει θλίψη και ανησυχία. Κανένας μας δεν μπορεί να μένει απαθής όταν εκατοντάδες ψυχές χάνονται στη Μεσόγειο, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να επικαλείται την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, αν δεν κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη τραγωδία.

Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα-νεκροταφείο και οι Ευρωπαϊκές χώρες του Μεσογειακού Νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Η Μεσόγειος ήταν και πρέπει να ξαναγίνει μόνο κοιτίδα πολιτισμού, εμπορείου επικοινωνίας, ανθρωπιάς.

Απευθύνω επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι.

Ένα σχέδιο που πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα:

α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο,

β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας

γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.  (koutipandoras.gr)

 

Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης δέκα σημείων για το προσφυγικό

Βρυξέλλες
«Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ.

Ο Δ.Αβραμόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η κρίση θα λάβει επικίνδυνες διαστάσεις τους επόμενους μήνες. Όπως είπε, απαιτείται δράση όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ενώ πρόσθεσε πως το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ, υπογραμμίζει την αίσθηση του επείγοντος αλλά και την επιθυμία των χωρών-μελών για κοινή δράση.

Ο έλληνας επίτροπος παρουσίασε το σχέδιο δράσης δέκα σημείων, το οποίο υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ και το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό άξονα της επερχόμενης Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση είναι τα εξής:

Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο: "Τρίτων" και "Ποσειδών", με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.

Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι. Τα θετικά αποτελέσματα από την επιχείρηση «Αταλάντα», θα πρέπει να μας εμπνεύσουν για νέες επιχειρήσεις εναντίον των λαθρεμπόρων στη Μεσόγειο.

Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους, και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων . Η κοινή επιχείρηση JOT MARE αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συντονισθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εντοπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις.

Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.

Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν επείγουσας προστασίας.

Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών.

Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.

Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.

Καταλήγοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε πως το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημείωσε, δε, πως η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη Μετανάστευση θα ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.(in.gr)

01:08:33

2015-04-21

>