lefkada-news

ΠΓΔΜ: Αλβανοί εθνικιστές πλημμύρισαν στο αίμα το Κουμάνοβο

Οκτώ αστυνομικοί και 14 ένοπλοι νεκροί ο τελικός απολογισμός - 37 τραυματίες - 30 εκ των τρομοκρατών παραδόθηκαν στις Αρχές - Διήμερο πένθος κήρυξε στη χώρα η κυβέρνηση

Την Κυριακή το απόγευμα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κήρυξε τη λήξη της αστυνομικής επιχείρησης με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στην πόλη Κουμάνοβο, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, μετά από 28 συνεχόμενες ώρες. Σε αυτή την αιματοβαμμένη επιχείρηση, εναντίον «τρομοκρατικής ένοπλης  ομάδας από γειτονική χώρα», ο θλιβερός απολογισμός ανέρχεται σε οκτώ αστυνομικούς και δεκατέσσερα μέλη της ομάδας των ενόπλων τρομοκρατών, καθώς και σε άλλους 37 τραυματίες αστυνομικούς.


Επιχείρηση της αστυνομίας το Σάββατο το πρωί

Ισχυρές δυνάμεις των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, με τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα εισέβαλαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας». Κατά την είσοδο των δυνάμεων της αστυνομίας στη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, οι ένοπλοι Αλβανοί άνοιξαν πυρ με όπλα, βόμβες και ρουκέτες, ανέφερε η αστυνομία, ενώ σε κάποια στιγμή της ανταλλαγής πυρών, μερίδα των ενόπλων βρήκε την ευκαιρία και ταμπουρώθηκε σε ένα σχολείο.

Πριν από 25 ημέρες, η αστυνομία της ΠΓΔΜ είχε ανακοινώσει ότι περίπου σαράντα ένοπλοι Αλβανοί εισέβαλαν σε αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο και αφόπλισαν τους αστυνομικούς. Κατά την εισβολή τους στο αστυνομικό τμήμα είχαν δέσει με χειροπέδες τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς του φυλακίου και είχαν χτυπήσει ακόμη έναν και στη συνέχεια εγκατέλειψαν το σημείο.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Το παραπάνω στοιχείο, σε συνδυασμό με πληροφορίες πως οι ένοπλοι μπήκαν στη χώρα μέσω του Κοσόβου, δημιούργησαν το προφίλ των Αλβανών τρομοκρατών, την ώρα που το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, απηύθυνε έκκληση προς τον πληθυσμό της χώρας για ηρεμία, ενώ έκανε λόγο για «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από ένοπλες ομάδες οι οποίες είναι γνωστές στην κοινή γνώμη της χώρας, όσο και σε γειτονικές χώρες και στη διεθνή κοινότητα, για τον ρόλο τους».

Το αλβανικό κόμμα DUI εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα σημερινά επεισόδια και απηύθυνε έκκληση προς τον αλβανόφωνο πληθυσμό του Κουμάνοβο για ψυχραιμία. Το DUI σημείωσε ότι το σημερινά επεισόδια, όπως και αυτό στο συνοριακό φυλάκιο Γκόσιντσε, πριν από είκοσι ημέρες, δεν συνάδουν με τις επιδιώξεις των Αλβανών, τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στο Κόσοβο, την Αλβανία και την κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Αυτή η δήλωση έμμεσα επιβεβαίωσε το γεγονός πως πρόκειται για τρομοκρατικά στοιχεία από την Αλβανία.

Το Κουμάνοβο, μία πόλη με περισσότερους από 80.000 κατοίκους, η οποία απέχει 40 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, θύμιζε το βράδυ του Σαββάτου "πόλη φάντασμα", καθώς ο πληθυσμός της πόλης κλείστηκε στα σπίτια του, τα περισσότερα καταστήματα δεν λειτουργούσαν και στους δρόμους δεν κυκλοφορούσαν παρά ελάχιστα οχήματα.

Το Σάββατο το βράδυ, έγινε γνωστό πως περίπου 30 ένοπλοι είχαν ήδη παραδοθεί στις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, ενώ στην κυριακάτικη ομιλία του ο Νίκολα Γκρούεφσκι αποκάλυψε πως ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και πέντε εκ των «εγκεφάλων» της ομάδας.

Συμπεράσματα Γκρούεφσκι

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ακόμη ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν οι αρχές, κάποιοι από τους «τρομοκράτες» που συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Κουμάνοβο συνδέονται με την ομάδα 40 ενόπλων, που πριν από δύο εβδομάδες εισέβαλαν στο αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε της ΠΓΔΜ, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.

Ο κ. Γκρούεφσκι χαρακτήρισε ιδιαίτερα επικίνδυνους και έμπειρους σε μάχες τους «τρομοκράτες» που βρέθηκαν στο Κουμάνοβο, καθώς ,όπως είπε κάποιοι από αυτούς έχουν συμμετάσχει σε πολέμους στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ κατάφερε να εξουδετερώσει την πιο επικίνδυνη ένοπλη ομάδα στα Βαλκάνια.


Το υπουργείο Εσωτερικών έριξε περισσότερο φως

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργού Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ίβο Κοτέφσκι, οι ένοπλοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, αποσκοπώντας να διεξάγουν τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως μετέδωσαν μέσα της Σερβίας.

Είπε επίσης ότι βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο και πως οι αρχηγοί των τρομοκρατών, ήταν ο Μουχάμεντ Κρασνίκι, γνωστός και ως «Διοικητής Μαλισέβα (πόλη του Κοσόβου)», ο Μιρσάντ Ντρετσάι, ή αλλιώς «Διοικητής του ΝΑΤΟ», ο «Διοικητής Σοκόλι», Σάμι Ουσκίνι και ο Μπεγκ Ριζάι, με το προσωνύμιο «Διοικητής Μπέγκου». Ο εκπρόσωπος του Κοτέφσκι διευκρίνισε πως όλοι αυτοί κατάγονται από το Κόσοβο.

Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε πως οι ίδιοι οι τρομοκράτες, είπαν ότι είναι μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, ομάδας που επιθυμεί την ένοπλη επιβολή της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας, ενώ ο ίδιος ο Κοτέφσκι, ακύρωσε τον Γκρούεφσκι, λέγοντας πως «είναι άκυρο να μιλάμε περί τρομοκρατικών ομάδων», σύμφωνα με σερβικά μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε έκτακτη συνεδρίασή της το βράδυ του Σαββάτου, κήρυξε την Κυριακή 10η Μαΐου και τη Δευτέρα 11η Μαΐου ημέρες εθνικού πένθους εξαιτίας του θανάτου πέντε αστυνομικών, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους Αλβανούς στην πόλη Κουμάνοβο. Κατά το διήμερο του πένθους, οι σημαίες στη χώρα θα κυματίζουν μεσίστιες.

Παρά το γεγονός πως πλέον το μεγαλύτερο μέρος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που επιχείρησαν στο Κουμάνοβο, αποχώρησε από την περιοχή, ο δήμαρχος κήρυξε την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λέγοντας πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες μέρες.

Τα επεισόδια στο Κουμάνοβο είναι τα σοβαρότερα στην ΠΓΔΜ από την λήξη των ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UÇK και κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ το 2001, οι οποίες είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης.

protothema.gr

2015-05-11

>