Συνεχίστηκαν οι επιθέσεις στη Λιβύη
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων της Λιβύης από αμερικανικές, γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι ένα από τα υποβρύχια του βασιλικού ναυτικού, επανέλαβε την εκτόξευση πυραύλων Τόμαχοκ στο έδαφος της Λιβύης, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη αναμένεται να απασχολήσουν τόσο το ΝΑΤΟ, του οποίου οι εκπρόσωποι βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, όσο και την ΕΕ, της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, οι ασκήσεις επί χάρτου επί των τριών βασικών αποστολών που ενδέχεται να του ανατεθούν έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Λιβύης, την επιβολή του εμπάργκο όπλων και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πρώτες αποστολές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός. Ωστόσο, επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη υποβληθεί, ενώ γνωστές είναι οι ενστάσεις της Τουρκίας (που δεν προσεκλήθη στη σύνοδο του Παρισιού) και της Γερμανίας έναντι των εξελίξεων στη Λιβύη.
Στο επίπεδο της ΕΕ θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνεννόησης των κρατών μελών της. Κάτι που στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέστη δυνατό, με τη Γαλλία και την Βρετανία, ( τα μόνιμα μέλη του), να ψηφίζουν υπέρ των στρατιωτικών πιέσεων και τη Γερμανία να επιλέγει την οδό της αποχής.
Κατά μιας επιχείρησης με στόχο τον Καντάφι οι ΗΠΑ
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι τίθεται κατά μίας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότατα ο συμμαχικός στρατός να βάλει στο στόχαστρό του τον Καντάφι αφού καταστρέψει τον στρατιωτικό του μηχανισμό, ο Γκέιτς δήλωσε ότι η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.
«Πιστεύω» ότι είναι σημαντικό να δράσουμε στο πλαίσιο της απόφσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", επεσήμανε στους δημοσιογράφους από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Ρωσία όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.
Ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε άλλωστε ότι η επέμβαση στη Λιβύη γίνεται από "μία ποικιλόμορφη συμμαχία" και ότι η αύξηση των στόχων ενδέχεται να βλάψει την ομοφωνία της οποίας χαίρει μέχρι στιγμής η απόφαση του ΟΗΕ.
"Αν αρχίσουμε να προσθέτουμε στόχους, πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει προβλήματα", δήλωσε ο Γκέιτς. "Δεν θα ήταν καλή ιδέα να θέσουμε στόχους που δεν θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε".
Ο Γκέιτς εκτίμησε άλλωστε ότι η στρατιωτική επιχείρηση "ξεκίνησε με δυναμικό και επιτυχημένο τρόπο" και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν "ηγετικό ρόλο" στην επέμβαση.
"Θα έχουμε στρατιωτικό ρόλο στη συμμαχία, αλλά όχι ηγετικό", υπογράμμισε εξηγώντας ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες συζητούν την οργάνωση της διοίκησης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν η ηγεσία να περάσει στο ΝΑΤΟ.
Εξάλλου ο Γκέιτς φάνηκε επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να δοθεί άμεση βοήθεια στους εξεγερμένους που κατέχουν το ανατολικό τμήμα της Λιβύης. "Πιστεύω ότι οι Λίβυοι πρέπει να το λύσουν μόνοι τους", παρατήρησε. "Θα δούμε αν θα υπάρξει εξωτερική βοήθεια για τους εξεγερμένους". "Το κλειδί είναι κατ` αρχάς να επιβληθεί μία ζώνη εναέριου αποκλεισμού για να εμποδίσουμε (τον Καντάφι) να χρησιμοποιήσει το στρατό του για να σφαγιάσει τον ίδιο του τον λαό".
Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επεσήμανε επίσης ότι ούτε η Ουάσιγκτον ούτε οι άλλες κυβερνήσεις της συμμαχίας επιθυμούν τη διαίρεση της Λιβύης, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν τέτοιες προβλέψεις.
SKAI.GR