Στην αντεπίθεση οι δυνάμεις του Καντάφι
Στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι βομβαρδίζουν την πόλη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης, που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, δήλωσε κάτοικος της πόλης στο πρακτορείο Reuters.
Παράλληλα, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων δήλωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, κατά τη διάρκεια της επίθεσης των δυνάμεων του Καντάφι κατά της πόλης Μιζουράτα, που βρίσκεται ανατολικά της Τρίπολης.
«Η κατάσταση εδώ και πολύ κακή. Τανκς άρχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη σήμερα το πρωί... ελεύθεροι σκοπευτές παίρνουν επίσης μέρος στις επιχειρήσεις. Ένα ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητο χτυπήθηκε και σκοτώθηκαν τέσσερα παιδιά που επέβαιναν, το μεγαλύτερο ήταν 13 ετών», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο κάτοικος που ονομάζεται Μοχάμεντ Άχμεντ και βρισκόταν έξω από το νοσοκομείο της πόλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νεκροί από την επίθεση έφτασαν τους σαράντα.
Παράλληλα, επίθεση με βαρύ οπλισμό εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι στην πόλη Ζιντάν μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.
Η επίθεση γίνεται μετά από τους βομβαρδισμούς εναντίον στόχων του καθεστώτος για τρίτη νύχτα, τη Δευτέρα.
Στο μεταξύ, αναγκαστική προσγείωση έκανε αμερικανικό F-15. Ο πιλότος του διασώθηκε από δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.
Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές, σύμφωνα φέρεται να δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.
Την Τρίτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν εκ νέου για το ρόλο της συμμαχίας στη Λιβύη, καθώς δεν έχει επέλθει συμφωνία.
Εκτός από την Τουρκία και η Γερμανία αντιτίθεται στην πολεμική δραστηριότητα ενώ και οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα στην επιχείρηση.
Επίσης η Ιταλία προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει απόφαση θα επανεξετάσει τη χρήση των επτά βάσεων που διαθέτει στη Συμμαχία.
«Πρέπει να αποχωρήσει ο Καντάφι»
«Η θέση των ΗΠΑ είναι ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο Σαντιάγο της Χιλής, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την εντολή του ψηφίσματος 1973 των Ηνωμένων Εθνών στη στρατιωτική τους δράση στη Λιβύη. Σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέιρα, ο Ομπάμα είπε ακόμα ότι ο στρατιωτικός στόχος στη Λιβύη είναι να προστατεύσει τους αμάχους από τις επιθέσεις του Καντάφι - και όχι η εκδίωξή του από την εξουσία.
Κατά της επιχείρησης στη Λιβύη ο Ερντογάν
Η Τουρκία δεν θα μετάσχει ως μάχιμη δύναμη στην επιχείρηση στη Λιβύη, αλλά «μπορεί να αναλάβει το αεροδρόμιο στη Βεγγάζη και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Μπορεί να ελέγξει με τα πλοία της την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Βεγγάζης» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, όπως η εφημερίδα «Ακσάμ», ο Ερντογάν κατά την πτήση του χτες από τη Σαουδική Αραβία προς την Τουρκία, μίλησε στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.
Ως προς την επιχείρηση στη Λιβύη, είπε πως «το πρόβλημα είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε μία απόφαση για την απαγόρευση πτήσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν υπάρχει κάτι που να επιτρέπει τη στρατιωτική επιχείρηση».
Ο Ερντογάν αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Άγγλο ομόλογό του τόνισε πως είπε “η Τουρκία δεν κλήθηκε στη συνάντηση στο Παρίσι. Μακάρι να κάναμε αυτή τη συνομιλία, πριν από τη συνάντηση αυτή.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι “του είπα πως θα συμβάλλουμε, αν θα γίνει κάτι με σκοπό ανθρωπιστικό. Αλλά αν το ΝΑΤΟ αναλάβει καθήκοντα για να μοιράσει τις πηγές της Λιβύης, δεν θα μετάσχουμε” και πρόσθεσε:
«Απ` ότι έχουμε μάθει ο Σαρκοζί δεν θέλει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αλλά της ΕΕ και θέλει να μείνουν εκτός, οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Δεν θέλουμε να υπάρξει δεύτερο Ιράκ. Διότι και εκεί δεν είχε μπει το ΝΑΤΟ. Μπήκαν με απόφαση του ΟΗΕ. Πέρασαν οκτώ χρόνια και έχει καταρρεύσει ένας πολιτισμός στο Ιράκ. Ακόμα δεν υπάρχει μία κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ και η Αγγλία εξακολουθούν να είναι εκεί».
skai.gr