
Σφοδρές μάχες στη Λιβύη
Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των εξεγερμένων σε διάφορες περιοχές της Λιβύης με αναφορές για αρκετούς νεκρούς μεταξύ των αμάχων. Χθες, ένας μεγάλος αριθμός αμάχων σκοτώθηκε όταν ο κυβερνητικός στρατός επιχείρησε με βομβαρδισμούς να ανακτήσει πόλεις της δυτικής Λιβύης από τον έλεγχο των εξεγερμένων. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές διαβουλεύσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει προοπτική για τερματισμό των συγκρούσεων. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ περνούν σε βοηθητικό ρόλο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στη Λιβύη, με τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλες συμμαχικές δυνάμεις να έρχονται στο προσκήνιο.
Χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δέχθηκε στην Αθήνα τον απεσταλμένο του συνταγματάρχη Καντάφι και εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών, Αμπντελάτι Ομπέιντι, κατόπιν σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού της Λιβύης. Πριν από τη συνάντηση ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ομπέιντι δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο Μουαμάρ Καντάφι επιθυμεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας είπε πως "από τα σχόλια του Λίβυου απεσταλμένου φαίνεται ότι το καθεστώς προσπαθεί να βρει μια λύση".
Επίσης διπλωμάτες στέλνει η βρετανική κυβέρνηση στη Λιβύη, προκειμένου να έχουν επαφές με την ηγεσία των εξεγερμένων στη Βεγγάζη.
Η Ιταλία αναγνωρίζει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης ως το "μόνο νόμιμο συνομιλητή" και εκτιμά ότι οι προτάσεις εξόδου από την κρίση που διατυπώνει το καθεστώς Καντάφι "δεν είναι αξιόπιστες", σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος δέχθηκε στη Ρώμη τον υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Άλι Αλ Ισάουι.
Ο Ιταλός υπουργός υπογράμμισε ότι "το καθεστώς της Τρίπολης ετοιμάζεται να στείλει απεσταλμένους στην Ελλάδα για να κάνει προτάσεις" με στόχο μια επίλυση της σύγκρουσης. Όμως "οι προτάσεις αυτές δεν είναι αξιόπιστες, και δεν είναι δυνατό να τις αποδεχθούμε", δήλωσε ο Φρατίνι, ο οποίος πρότεινε να υπάρξει συγκεκριμένη συνεργασία για την "ανοικοδόμηση της Λιβύης", με αποστολή "εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσουν το Συμβούλιο στην επανεκκίνηση της οικονομίας και αποστολή γιατρών και νοσηλευτριών στο νοσοκομείο της Μισράτα".
Το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra μετέδωσε ότι ιορδανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μεταφέρει 10 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησε σήμερα από το Αμάν με προορισμό τη Βεγγάζη. Το πρακτορείο διευκρινίζει ότι η βοήθεια αυτή "εντάσσεται στο πλαίσιο δέσμευσης της Ιορδανίας και είναι σύμφωνη με την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου και τη διεθνή νομιμότητα για τη χορήγηση ανθρωπιστικής και επιμελητειακής υποστήριξης στο λιβυκό λαό". Η Ιορδανία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα μετάσχει στρατιωτικά στις διεθνείς επιχειρήσεις στη Λιβύη, αλλά ότι προτίθεται να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αν της ζητηθεί.
Στο μέτωπο της Λιβύης, ένα τουρκικό πλοίο με περισσότερους από 250 τραυματίες από τη Μισράτα έφτασε στο προπύργιο των ανταρτών στη Βεγγάζη. Πρόκειται για ένα φέρι μπόουτ το οποίο έχει μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο και έφτασε χθες το βράδυ στην περιοχή, με τη συνοδεία 10 τουρκικών F-16 και δύο φρεγάτες, ενώ στο πλοίο επιβαίνουν πάνοπλοι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων.
Οι μάχες σε διάφορες περιοχές της Λιβύης συνεχίζονται ενώ οι τελευταίες αναφορές σχετικά με τις σκληρές και πολύωρες, συγκρούσεις για τον έλεγχο του λιμανιού της πόλης Μπρέγκα, που περιστοιχίζεται από πετρελαϊκά κοιτάσματα κάνουν λόγο για επικράτηση των δυνάμεων των ανταρτών.
Οι ανεπαρκείς, όπως φαίνεται, δυνάμεις των ανταρτών ζητούν μεγαλύτερη συνδρομή από τη Δύση και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Το μεταβατικό Εθνικό συμβούλιο έχει κάνει έκκληση στο ΝΑΤΟ για αεροπορικές επιδρομές, όπως επίσης και για την παροχή όπλων αλλά και στρατιωτική εκπαίδευση των ανταρτών από τις κυβερνήσεις της δύσης.
Στη Μισράτα, την τρίτη σε μέγεθος λιβυκή πόλη, βομβαρδίστηκε μια πολυκλινική με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του και πολλοί ακόμη να τραυματιστούν. Η πόλη αντιμετωπίζει πλέον σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικά υλικά. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, ενώ οι εξεγερμένοι προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο σε όλη την παραλιακή ζώνη, που οδηγεί στη Μισράτα, θεωρώντας την ως μία "πύλη" στο δρόμο προς την Τρίπολη.
"Ο βομβαρδισμός άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες και συνεχίζεται, με τη χρήση ολμοβόλων και πυροβολικού. Αυτό είναι φανερά τρομοκρατία. Ο βομβαρδισμός έχει στόχο κατοικημένες περιοχές. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν απώλειες, αλλά δεν ξέρουμε πόσες", δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters εκπρόσωπος των εξεγερμένων. Οι επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων που γίνονται υπό την εντολή του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων στη Μισράτα δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να σταματήσουν τις επιθέσεις του λιβυκού στρατού.
Επίσης στην πόλη Ζιντάν λείπει το πόσιμο νερό, ενώ τα δίκτυα της ηλεκτροδότησης έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.
Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός αποσύρει τα αεροπλάνα του από την πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων και αναλαμβάνει βοηθητικό ρόλο στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Βρετανία, Γαλλία και άλλες συμμαχικές δυνάμεις θα παράσχουν πλέον τα μαχητικά αεροπλάνα για τις αναχαιτίσεις και τις αποστολές χερσαίων επιθέσεων.
Η μεταβίβαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στη μέρα, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, χωρίς να κατονομάζεται λόγω των κανονισμών.
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ενώπιον του αμερικανικού κογκρέσου ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να παρέχουν οπλισμό που δεν διαθέτουν σε επάρκεια οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων πιθανότατα αεροπλάνα AWACS και τάνκερ ανεφοδιασμού καυσίμων.
Πρόταση για τη μετάβαση της εξουσίας
Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times αναφέρεται στην πρόταση δύο από τους διους του Καντάφι για αποχώρηση του πατέρα τους από την εξουσία και τη μετάβαση σε καθεστώς συνταγματικής δημοκρατίας υπό την ηγεσία του ενός εξ αυτών, του Σάιφ αλ-Ισλάμ ελ Καντάφι. Η πρόταση, που φέρνει στο προσκήνιο τις διαμάχες των γιων του Καντάφι για τη διαδοχή, απορρίπτεται κατηγορηματικά από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.