lefkada-news

Ελιγμοί Καντάφι-Συνεχίζεται το σφυροκόπημα κατά των εξεγερμένων-Εξαγωγές πετρελαίου ξεκινούν οι αντικαθεστωτικοί

Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάθε είδους αναγκαία πολιτική μεταρρύθμιση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο Καντάφι πρέπει να παραμείνει στην εξουσία, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Λιβύη να μετατραπεί σε μια νέα Σομαλία ή Ιράκ. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι μάχες στην Μπρέγκα, τη Σίρτη και τη Μισράτα. Οι εξεγερμένοι ξεκινούν οι ίδιοι εξαγωγές πετρελαίου για να εξοικονομήσουν πόρους για τον αγώνα τους.

Τα συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν και βομβάρδισαν στρατιωτικά οχήματα που ανήκουν στις κανταφικές δυνάμεις, στις πόλεις Σίρτη και Μπρέγκα. Στην Μπρέγκα πραγματοποίησε σήμερα αεροπορική επιδρομή το ΝΑΤΟ, καταστρέφοντας οχήματα του λιβυκού στρατού. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα από την επιδρομή, αφού οι στρατιώτες πρόλαβαν και εγκατέλειψαν τα οχήματα.

Ένα πλοίο που ανήκει στη λιβυκή κρατική ναυτιλιακή εταιρεία έδεσε στο λιμάνι της Ζαουίγια, που ελέγχεται από τον λιβυκό στρατό, προκειμένου να ξεφορτώσει 23 εκατ. λίτρα πετρελαίου, αναγκαίου για ν’ αντιμετωπιστεί η έλλειψη καυσίμων, σύμφωνα μ’ ένα Λίβυο κυβερνητικό αξιωματούχο και ένα στέλεχος της ενεργειακής βιομηχανίας. Δεν είναι γνωστό από πού ήρθε το σκάφος, ούτε πώς κατόρθωσε να περάσει από τον κλοιό των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ που περιπολούν στα ανοικτά των λιβυκών ακτών εποπτεύοντας το εμπάργκο.

Οι δυτικές αεροπορικές επιδρομές έχουν μέχρι στιγμής καταστρέψει το 30% της στρατιωτικής δύναμης του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο ταξίαρχος Μαρκ φαν Ουχμ, ανώτερος αξιωματικός του επιτελείου του ΝΑΤΟ, επικαλούμενος τον στρατηγό Σαρλ Μπουσάρ, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, τους πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Οι επιχειρήσεις του δυτικού συνασπισμού στη Λιβύη άρχισαν στις 19 Μαρτίου και το ΝΑΤΟ ανέλαβε τη διοίκησή τους από τις 31 Μαρτίου.

Πολιτικοί ελιγμοί της κυβέρνησης Καντάφι και διεθνείς εξελίξεις

Ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Αμπντελατί Ομπέιντι, έπειτα από την επίσκεψή του στην Ελλάδα την Κυριακή και στη συνέχεια στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το BBC, βρίσκεται σε περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε μια προσπάθεια να επιτύχει μια διέξοδο από την κρίση. Η υποδοχή του Λίβυου απεσταλμένου από την Τουρκία ήταν πολύ ψυχρή και ο Τούρκος ΥΠΕΞ αρνήθηκε ακόμη και να φωτογραφηθεί μαζί του. Η Τουρκία ζήτησε την αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία.

Σχετικά με τις δηλώσεις περί πολιτικών μεταρρυθμίσεων από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου της Λιβύης επισημάνθηκε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πολιτικών μεταρρυθμίσεων ακόμη και αν αυτό σημαίνει εκλογές και αλλαγή του Συντάγματος. "Μπορούμε να έχουμε οποιοδήποτε τύπο πολιτικού συστήματος, οποιεσδήποτε αλλαγές. Σύνταγμα, εκλογές, ο,τιδήποτε, αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν υπό την καθοδήγηση του ηγέτη μας. Αυτή είναι η πεποίθησή μας", δήλωσε ο Μούσα Ιμπραχίμ, όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων του καθεστώτος με τη Δύση. Επίσης ο Ιμπραχίμ τόνισε ότι δεν είναι  δουλειά της Δύσης να επιβάλλει τις αλλαγές αυτές στη χώρα του. "Κανένας δεν μπορεί να έρθει στη Λιβύη και να πει: πρέπει να αλλάξεις τον ηγέτη σου ή το πολιτικό σου σύστημα ή το καθεστώς σου", επισήμανε ο ίδιος.

Υποστήριξε τέλος, ότι δεν μπορούν να επιβληθούν όροι στη Λιβύη από το εξωτερικό, ακόμη κι αν η χώρα είναι έτοιμη να συζητήσει προτάσεις με σκοπό την περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, ελευθερία του τύπου και νόμους κατά της διαφθοράς. "Μην αποφασίζετε το μέλλον μας από το εξωτερικό, δώστε μας μια πρόταση για αλλαγή εκ των έσω", δήλωσε, κατηγορώντας ταυτόχρονα τους ηγέτες της Δύσης ότι προσπαθούν να ανατρέψουν τον Καντάφι από προσωπικό συμφέρον ή οικονομικό κέρδος.

Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Λιβύης έδειξε στιγμιότυπα που έδειχναν σε πραγματικό χρόνο τον Καντάφι να χαιρετά τους οπαδούς του, μέσα από το άσπρο τζιπ με το οποίο παρουσιάζεται να μετακινείται στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, καθώς εξερχόταν με τη συνοδεία του από το θωρακισμένο συγκρότημα στο οποίο διαμένει από την έναρξη της κρίσης στη Λιβύη, που βρίσκεται στην περιοχή Μπαμπ-αλ-Αζιζίγια στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Την άρνηση της ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας, υπό την Κάθριν Άστον, για οποιαδήποτε επαφή με το καθεστώς Καντάφι, επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου Agence Europe, σημειώνοντας ότι κάποιες χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, δέχθηκαν προσέγγιση από απεσταλμένους του Καντάφι, προφανώς στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση που μαίνεται στη Λιβύη.

Το δημοσίευμα που έχει τίτλο «Διπλωματική επίθεση του Καντάφι, η Κάθριν Άστον αρνείται κάθε επαφή», τονίζει ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος απορρίπτει τη λύση, που αναφέρεται στα ΜΜΕ, να αναλάβει ένας από τους γιους του Καντάφι την εξουσία ώστε να διαπραγματευθεί την εκεχειρία και μία διπλωματική λύση στη σύγκρουση. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο εκπρόσωπος της Κ. Άστον δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με το καθεστώς Καντάφι και ότι αυτό περιλαμβάνει και τους γιους του.

Εξαγωγές πετρελαίου ξεκινούν οι εξεγερμένοι

Απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη δήλωσε ότι οι εξεγερμένοι επιθυμούν να αρχίσουν εκ νέου τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα για τον αγώνα τους καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα εξεύρεσης οικονομικών πόρων.

"Το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του από την έλλειψη κεφαλαίων αλλά και για θέματα που αφορούν την διαπραγμάτευση και την πώληση, πετρελαίου και φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι το ζήτημα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να φέρει επιτυχές αποτέλεσμα στο θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας", ανέφερε στην ομιλία του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμπντελιλά αλ-Κχατίμπ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας και νυν ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα Κι-Μουν, στη Λιβύη.

"Το Συμβούλιο στήριζε τα σχέδιά του σε δύο βασικές πηγές εσόδων, στα δάνεια με εγγύηση τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στις δεσμευμένες καταθέσεις στο εξωτερικό", εξήγησε στην έκθεσή του, ο Άραβας διπλωμάτης του Οργανισμού.

Το φρένο στις εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα της Βορείου Αφρικής έχει προκαλέσει σημαντική άνοδο της τιμής του "μαύρου χρυσού", στις αγορές διεθνώς.

Εν τω μεταξύ, ένα δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας ενός 1.000.000 βαρελιών πρόκειται να φτάσει σήμερα στο λιμάνι του Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με τη Μισέλ Μπόκμαν, ειδική για τις αγορές στη Lloyd`s List, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο. Με τη σημερινή τιμή του βαρελιού, ένα τέτοιο φορτίο αξίζει περίπου 120 εκατ. δολάρια.

Είναι η πρώτη φορά που οι Λίβυοι αντάρτες, οι οποίοι ελέγχουν πολλά λιμάνια της ανατολικής Λιβύης, πραγματοποιούν μια τέτοια επιχείρηση.

Η ΕΕ δεν έχει αντιρρήσεις όσον αφορά το ενδεχόμενο να αγορασθεί πετρέλαιο από τους Λίβυους εξεγερμένους από τη στιγμή που τα έσοδα απ` αυτή τη συναλλαγή δεν ωφελούν το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι. «Αν τα έσοδα (από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο) δεν ωφελούν το καθεστώς του Καντάφι, τότε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με εμπορικές συναλλαγές που αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Λιβύης», δήλωσε ο εκρπόσωπος της Κάθριν Άστον, Μάικλ Μαν, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

enet.gr

ΔΠΔ: «Ο Καντάφι σχεδίαζε δολοφονίες διαφωνούντων πριν την εξέγερση»

Αρχές Μαΐου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Μουαμάρ Καντάφι, αφού φαίνεται πως συγκέντρωσε τις απαιτητές αποδείξεις για να διώξει τον Συνταγματάρχη!

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει αποδείξεις ότι η κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι σχεδίαζε να καταστείλει τις λαϊκές διαμαρτυρίες δολοφονώντας πολίτες πριν ακόμα την μεγάλη εξέγερση που ξέσπασε στη Λιβύη στις 15 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Λουίς Μορένο-Οκάμπο.

«Έχουμε αποδείξεις ότι μετά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο άτομα του καθεστώτος Καντάφι σχεδίαζαν τρόπους να χαλιναγωγήσουν τους διαδηλωτές στη χώρα με πρώτο σχέδιο τη δολοφονία διαφωνούντων» ανέφερε ο Μορένο-Οκάμπο προσθέτοντας ότι τα σχέδια είχαν αρχίσει να εκπονούνται από τον Ιανουάριο με εντολή του ίδιου του Καντάφι.

Ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι επιθυμεί να συναντηθεί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μούσα Κούσα ο οποίος αυτομόλησε στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα γιατί όπως είπε δεν μπορούσε να ανεχτεί τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας κατά αθώων πολιτών.

Η διαφωνία και αποχώρηση του Μούσα Κούσα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για τον Καντάφι, τους γιους και τους βοηθούς του καθώς άλλων μελών της κυβέρνησής του.

«Το γεγονός ότι ο Μούσα Κούσα αυτομόλησε είναι ενδιαφέρον... μία άποψη λέει: αν δεν έχεις τη δύναμη να σταματήσεις τα εγκλήματα τότε μπορείς να αποχωρήσεις για να δείξεις ότι δεν ευθύνεσαι για τα εγκλήματα αυτά», είπε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ.

Αποστάσεις από την Άγκυρα
Μετά την Αθήνα, ο απεσταλμένος του Καντάφι, Αμπντουλάτι Ομπέιντι, βρέθηκε στην Άγκυρα. Μόνο που και αυτή τη φορά δεν άκουσε αυτό που ήθελε. «Ο Mουάμαρ Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία», είναι το μήνυμα που μετέφερε η Άγκυρα στον εκτελώντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης.

Η υποδοχή του Λίβυου απεσταλμένου ήταν ιδιαίτερα ψυχρή και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε ακόμα και να φωτογραφηθεί μαζί του, επισημαίνουν στην Άγκυρα, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διέρρευσε ότι σύντομα αναμένονται στην Άγκυρα εκπρόσωποι του λεγόμενου μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι από τις μέχρι σήμερα επιδρομές της δυτικής συμμαχίας έχει καταστραφεί το 30% της στρατιωτικής δύναμης του λιβυκού καθεστώτος.

newsit.gr

>