lefkada-news

Καταγγελίες για βόμβες διασποράς κατά των αμάχων στη Λιβύη

Με τη δήλωση «δεν εκπλήσσομαι για ό,τι μπορούν να κάνουν ο συνταγματάρχης Καντάφι και οι δυνάμεις του», απάντησε σε καταγγελίες οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον. Την ίδια στιγμή οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με τουλάχιστον 100 ρουκέτες τύπου Grad στη Μιζουράτα, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών.

Οι καταγγελίες των οργανώσεων αφορούν τη χρήση βομβών διασποράς από τις πιστές δυνάμεις στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κατά εξεγερμένων και αμάχων.

Συγκεκριμένα, η μη κυβερνητική οργάνωση "Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" (Human Rights Watch, HRW), με έδρα τις ΗΠΑ, κατήγγειλε χθες Παρασκευή ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έχουν χρησιμοποιήσει όλμους διασποράς στην πολιορκία της ελεγχόμενης από τους εξεγερμένους πόλης Μιζουράτα. Πρόκειται για βόμβες, οι οποίες διασκορπίζουν άλλα μικρότερα συστατικά της βομβίδια σε μεγαλύτερη ακτίνα από την έκρηξή της.

Η καταγραφή του Παρατηρητηρίου, όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν, αφορούν τουλάχιστον τρεις εκρήξεις όλμων διασποράς στη συνοικία ελ Σαουάχντα της παραθαλάσσιας πόλης τη νύχτα της 14ης Απριλίου. "Είναι φρικιαστικό το ότι η Λιβύη χρησιμοποιεί όπλα αυτού του είδους", δηλώνει η οργάνωση.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι ερευνητές "επιθεώρησαν τα απομεινάρια ενός βομβιδίου και πήραν συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες σύμφωνα με τους οποίους υπήρξαν άλλα τουλάχιστον δύο πλήγματα με όλμους διασποράς.

Η Αμερικανίδα υπΕξ πάντως, Χιλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί περί του συμβάντος και πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: "Αυτή είναι μία ανησυχητική πληροφορία και είναι ένας από τους λόγους που οι μάχες στη Μιζουράτα είναι τόσο δυσχερείς, διότι διεξάγεται σε στενά, μέσα σε οικιστικές ζώνες και παρουσιάζει πλήθος προκλήσεις για το ΝΑΤΟ και την λιθυκή αντιπολίτευση".

Από την άλλη πλευρά, η Τρίπολη  διέψευσε τον ισχυρισμό της ΜΚΟ. "Τους προκαλώ να το αποδείξουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Να σημειώσουμε ότι οι βόμβες διασποράς έχουν τεθεί εκτός νόμου από περισσότερες από 100 χώρες που συνυπογράφουν τη σχετική Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς του 2010. Οι ΗΠΑδεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη και έχουν πολλές φορές χρησιμοποιήσει  τέτοιου είδους πυρομαχικά στις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν εναντίον των Ταλιμπάν.

Νέα επίθεση των Κανταφικών δυνάμεων

Όπως ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Αμπντελμπασέτ Αμπού Μζερέικ, δυνάμεις φίλα προσκείμενες στον Λίβυο ηγέτη "επιτέθηκαν με (ρουκέτες) Grad κατά βιομηχανικής περιοχής σήμερα το πρωί. Τουλάχιστον εκατό ρουκέτες εκτοξεύτηκαν. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα".

Ελλείψεις πολεμοφοδίων στο ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, οι δυνάμεις που επιχειρούν αεροπορικά στη Λιβύη, έχουν έλλειψη από βόμβες ακρίβειας και άλλου είδους πολεμοφόδια.

Το δημοσίευμα, που αναφέρει ως πηγές του μη κατονομαζόμενους αμερικανούς αξιωματούχους και την Ατλαντική Συμμαχία, υποστηρίζει ότι μέσω των ελλείψεων αυτών, διαφαίνονται οι περιορισμένες δυνατότητες της Βρετανίας, της Γαλλίας και των άλλων χωρών να φέρουν εις πέρας επί μακρόν μία σχετικώς μέτριας έκτασης επιχείρηση.

ENET.GR

>