lefkada-news

Έκκληση ΟΗΕ για τερματισμό της βίας στη Λιβύη


Ανοχή στα αποτελέσματα του ΝΑΤΟ ζήτησαν οι ΗΠΑ
Λιβυκή κυβέρνηση: «Θα φέρουμε την κόλαση στο ΝΑΤΟ»

Έκκληση προς τις λιβυκές Αρχές «να σταματήσουν τον πόλεμο και να σταματήσουν να σκοτώνουν ανθρώπους» απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα για τον οργανισμό αποτελεί να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός.

"Αυτήν τη στιγμή προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε μια αξιόπιστη και αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια μπορούμε να επεκτείνουμε την ανθρωπιστική μας αρωγή και θα δεσμευτούμε σε έναν πολιτικό διάλογο", δήλωσε ο Μπαν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα.

"Καλώ τις λιβυκές αρχές να σταματήσουν να πολεμούν και να σταματήσουν να σκοτώνουν ανθρώπους", προσέθεσε.

Επεσήμανε ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη εν μέσω μαχών μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι και των αντικαθεστωτικών.


Κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης δήλωσε σήμερα ότι οι λιβυκές αρχές εξοπλίζουν πολίτες για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή χερσαία επίθεση από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

"Πολλές πόλεις έχουν οργανωθεί σε ομάδες για να πολεμήσουν οποιαδήποτε πιθανή εισβολή του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Μούσα Ιμπραχίμ σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι έχουν δοθεί σε "όλον τον πληθυσμό" τουφέκια και ελαφρά όπλα.

"Αν το ΝΑΤΟ έρθει στη Μισράτα ή σε οποιαδήποτε λιβυκή πόλη θα φέρουμε την κόλαση στο ΝΑΤΟ. Θα είμαστε μια πύρινη σφαίρα. Θα το κάνουμε δέκα φορές πιο κακό απ` ό,τι στο Ιράκ", σημείωσε.

Τα σχόλια αυτά γίνονται μία ημέρα μετά τη δέσμευση της Γαλλίας προς τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι και να αποστείλει στρατιωτικούς συνδέσμους για να τους βοηθήσουν.

"Εξοπλίζουμε όλον τον πληθυσμό, όχι για να πολεμήσει τους αντικαθεστωτικούς. Αυτό που πολεμάμε είναι το ΝΑΤΟ και αν το ΝΑΤΟ σκεφτεί να έρθει στο έδαφος να καταλάβει οποιαδήποτε πόλη στη Λιβύη δεν θα έχει να αντιμετωπίσει το λιβυκό στρατό, αλλά τις λιβυκές φυλές, τους νεαρούς Λίβυους, άνδρες και γυναίκες", προσέθεσε ο Ιμπραχίμ.

Όσον αφορά στη Μισράτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο λιβυκός στρατός έχει τον έλεγχο του 80% της πόλης αυτής στη δυτική Λιβύη, όπου οι αντικαθεστωτικοί και οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών στρατευμάτων. Οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν μόνο το λιμάνι και τη γύρω περιοχή, προσέθεσε.

"Το πρόβλημά μας στη Μισράτα δεν είναι μια ισορροπία δυνάμεων καθώς οι φυλές στη Μισράτα και εκτός Μισράτας έχουν όλες δηλώσει ότι είναι με το μέρος της νόμιμης κυβέρνησης αυτής της χώρας", επεσήμανε και υπογράμμισε: "Όλες οι φυλές και οι πόλεις γύρω από τη Μιζουράτα είναι βαριά οπλισμένες. Μιλάω για συνηθισμένους νεαρούς άνδρες και γυναίκες".

Ο Μούσα Ιμπραχίμ εξέφρασε, ακόμη, τη βαθύτατη λύπη του για το θάνατο των δύο δημοσιογράφων, του Βρετανού Τιμ Χεδέρινγκτον και του Ελληνοαμερικανού Κρις Χόνδρος, στη Μιζουράτα από βλήμα όλμου, σημειώνοντας ότι ο κυβερνητικός στρατός δεν ευθύνεται για την απώλεια αυτή.

"Λυπούμαστε πάρα πολύ για την απώλεια οποιασδήποτε ανθρώπινης ζωής, ακόμη και στην πλευρά των αντικαθεστωτικών. Λυπούμαστε πραγματικά για την απώλεια των δύο αυτών ζωών", σημείωσε ο Ιμπραχίμ, προσθέτοντας: "Δεν ευθύνεται ο στρατός μας. Ζητούμε από όλους τους δημοσιογράφους να μην εμπιστεύονται τους αντικαθεστωτικούς και να μην πηγαίνουν με το μέρος τους. Αν θέλουν να κάνουν ρεπορτάζ, μπορούν να ζητήσουν βίζα για να εισέλθουν νόμιμα".

Ανοχή για τα αποτελέσματα του ΝΑΤΟ ζήτησαν οι ΗΠΑ

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ζήτησε σήμερα να επιδειχτεί ανοχή όσον αφορά τα αποτελέσματα της εκστρατείας του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και την συνέκρινε με εκείνη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο το 1999.

"Έχουμε αναλάβει δράση για σχετικά μικρό διάστημα ακόμα. Σας καλώ να θυμηθείτε ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους βομβάρδιζαν στόχους στη Σερβία επί 78 ημέρες", τόνισε η Κλίντον μιλώντας στον Τύπο.

Η Κλίντον υπενθύμισε ότι η επιτυχία του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στη Σερβία το 1999 είχε "θαμπώσει" γιατί εξακολουθούσε να παραμένει στην εξουσία ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος τελικά πολύ αργότερα οδηγήθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ερωτηθείσα για τον αποκλεισμό της πόλης Μιζουράτα στη Λιβύη, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μίλησε για "απανθρωπιά" και έκρινε ότι το καθεστώς του Καντάφι έχει επιδοθεί "σε κατάπτυστες δραστηριότητες που πλήττουν άμεσα αθώους πολίτες".

"Αλλά οι μαχητές της αντιπολίτευσης, όλοι οι εξεγερμένοι αντέχουν", είπε προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται εν μέρει και στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

Τέλος η Κλίντον αναφέρθηκε, χωρίς να τις ασπασθεί πλήρως, στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις του Καντάφι χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς κατά του πληθυσμού.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατάγγειλε τη χρήση βομβών διασποράς από τις δυνάμεις του Καντάφι κάτι που απορρίφθηκε ως ψευδές από την Τρίπολη.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζουν τις "άγριες επιθέσεις" τους και ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς εναντίον πολιτών.

Κάλεσε, επίσης, τις λυβικές αρχές να απελευθερώσουν όλους τους Αμερικανούς που έχουν συλλάβει, συμπεριλαμβανομένων και "τουλάχιστον δύο δημοσιογράφους".

Αναφερόμενη στους δύο δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στη Μισράτα, εξέφρασε τα συλληπητήριά της, τονίζοντας ότι "λυπάται βαθιά για κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής".

Αερομεταφορά Λίβυων τραυματιών στην Αθήνα

Επιχείρηση αερομεταφοράς τραυματιών από τη Λιβύη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, κατά την οποία μεταφέρθηκαν 49 Λίβυοι τραυματίες και 15 συγγενείς τους, με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ, το οποίο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι τραυματίες, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Αθηνών.

Η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας που η Ελλάδα έχει δηλώσει έτοιμη να προσφέρει, τόσο στις διμερείς επαφές με ηγετικά στελέχη των αραβικών χωρών, όσο και στα περιφερειακά και διεθνή φόρα που έχουν συγκληθεί για τον τερματισμό της βίας στη Λιβύη.

Ολλανδία: Λάθος η αναγνώριση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου

Ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών, Ούρι Ρόζενταλ, δήλωσε σήμερα από την Ουάσινγκτον ότι η επιλογή της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Κατάρ να αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) της Λιβύης, δε είναι "στον σωστό δρόμο".

"Η ολλανδική κυβέρνηση δεν ακολουθεί τους Γάλλους και τους Ιταλούς στον δρόμο της αναγνώρισης του Μεταβατικού Συμβουλίου", τόνισε.

"Δεν πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος, αλλά προσπαθούμε πραγματικά να είμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους του Μεταβατικού Συμβουλίου και τη Βεγγάζη, με σκοπό να τους βοηθήσουμε σε όλους τους τομείς όπου μπορούμε", δήλωσε , στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον.

Στις 10 Μαρτίου, η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το CNT, ως νόμιμο συνομιλητή στη Λιβύη. Το Κατάρ, και μετά η Ιταλία ακολούθησαν το βήμα αυτό.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν, εδώ και εβδομάδες, ότι εκτιμούν την πιθανότητα να αναγνωρίσουν το CNT, διατηρώντας όμως τις επαφές και με άλλες ομάδες.

Η Ολλανδία συμμετέχει στις επιχειρήσεις στη Λιβύη με έξι αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού εν πτήσει και ένα ναρκαλιευτικό.

Τα ολλανδικά πολεμικά αεροσκάφη, που επιτηρούν την ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων, δεν έχουν την άδεια να πλήξουν στόχους στη θάλασσα ή την ξηρά, ή να πραγματοποιήσουν βομβαρδισμούς.

enet.gr

>