lefkada-news

Ειρήνευση στην Παλαιστίνη με επιστροφή στα σύνορα του 1967 ζητά ο Ομπάμα

Ζητώντας τολμηρά βήματα στο διάλογο Ισραήλ και Παλαιστινίων για την ειρήνευση των δύο πλευρών, ο Μπαράκ Ομπάμα υιοθέτησε λύση με επιστροφή στα σύνορα προ του 1967 με αμοιβαίες παραχωρήσεις εδαφών.

Στην πρώτη μείζονος σημασίας παρέμβαση για την περιοχή μετά από πέντε ταραχώδεις μήνες διαδηλώσεων, καταστολής αλλά και αμηχανίας από την πλευρά της Δύσης και των ΗΠΑ, ο Ομπάμα προσέφερε πολιτική αλλά πολύ περισσότερο οικονομική στήριξη στις εξεγερμένες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Το μέλλον των ΗΠΑ και της περιοχής είναι κοινό και δεμένο με την μοίρα και την ιστορία, τόνισε, υποστηρίζοντας ανοιχτά τις μεταρρυθμίσεις και τις δημοκρατικές αλλαγές χωρίς βία.

«Επιστροφή στα σύνορα του 1967»

Ο Μπαράκ Ομπάμα παρενέβη στην για μήνες παγωμένη διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων προειδοποιώντας ότι και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους αν δεν προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις.

Υποστήριξε δε –και αυτό συνιστά αλλαγή θέσης από την πλευρά της Ουάσινγκτον– την επιστροφή στα σύνορα του 1967 με αμοιβαία συμφωνημένες εδαφικές παραχωρήσεις.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου (αλλά και οι προγενέστερες) είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τις αναφορές στα σύνορα του 1967, ενώ ως σήμερα και η Ουάσιγκτον υποστήριζε η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους πρέπει να συμβιβαστεί με την επιθυμία του Ισραήλ για μία ασφαλή χώρα.

Επαναβεβαίωσε πάντως την δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ αλλά τάχτηκε κατά της προσπάθειας να απομονωθεί συμβολικά το Ισραήλ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν σε αναγνωρίσεις της Παλαιστινιακής Αρχής. Ωστόσο, το μήνυμα προς το Ισραήλ ήταν σαφές, ζητώντας τολμηρές πράξεις εκ μέρους του.

Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της Χαμάς στην παλαιστινιακή κυβέρνηση δυσχεραίνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Κοινό το μέλλον της περιοχής με τις ΗΠΑ

Πυρήνας της ομιλίας του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν η οικονομική ενίσχυση της Τυνησίας και της Αιγύπτου –των μόνων δύο χωρών όπου οι διαδηλώσεις πέτυχαν τον αρχικό στόχο της ανατροπής των κυβερνήσεων.

Ο εκσυγχρονισμός των οικονομικών δομών στις χώρες είναι αναγκαίος θεωρούν οι ΗΠΑ ώστε να υπάρχουν ευκαιρίες εργασίας για τους νέους και να σταθεροποιηθεί η δημοκρατία. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους (ακόμα και σε πτυχιούχους) ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που έφεραν τους ανθρώπους στους δρόμους.

Ο Μπ.Ομπάμα αναφέρθηκε τέλος με συντομία και στις εξελίξεις σε όλες τις χώρες της περιοχής αλλά και στην ανάγκη για εμπέδωση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Το μέλλον των ΗΠΑ είναι δεμένο με τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική με τις δυνάμεις της ιστορίας, της ασφάλειας, της ιστορίας και της μοίρας, υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Βασική προτεραιότητα των ΗΠΑ, πρόσθεσε, είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην περιοχή χωρίς βία και για αυτό η χώρα του πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλους τους πόρους τους. Προέβλεψε δε ότι, πέρα από τον Τυνήσιο και τον Αιγύπτιο πρόεδρο που εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, θα ακολουθήσουν και άλλοι.

«Έχουμε μία ιστορική ευκαιρία να δείξουμε ότι η Αμερική τιμά την αξιοπρέπεια ενός μικροπωλητή του δρόμου στην Τυνησία περισσότερο από την αδίστακτη εξουσία του δικτάτορα», είπε για να υπογραμμίσει σε άλλο σημείο ότι «η εξουσία είναι συγκεντρωμένη σε χέρια λίγων ανθρώπων σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και στη βόρεια Αφρική».

Οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος, θα στηρίξουν ουσιαστικά την Τυνησία και την Αίγυπτο και προανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ θα διαγράψουν χρέη της Αιγύπτου σε ύψος ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και θα διαθέσουν αντίστοιχο ποσό σε προγράμματα ενίσχυσης με δάνεια και άλλες χορηγήσεις.

Η Ουάσιγκτον θα συνεισφέρει ακόμη στην ανάκτηση των κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων των δύο χωρών για να αποδοθούν εκ νέου στις χώρες.

«Σώσαμε ζωές στη Λιβύη»

Ο χρόνος δουλεύει κατά του Μουαμάρ Καντάφι και τελικά θα αποχωρήσει από την εξουσία, επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ υποστήριξε και πάλι τη θέση του ότι η στρατιωτική παρέμβαση των συμμάχων έσωσε χιλιάδες ζωές αμάχων από θάνατο.

Ζήτησε ακόμη από τον Υεμένιο πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ να τηρήσει την δέσμευση που έδωσε για μεταβίβαση της εξουσίας, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει εντός των ημερών.

Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση του Μπαχρέιν να προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση. Έστρεψε δε τα βέλη του κατά του (σιιτικού) Ιράν υποστηρίζοντας ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την αναταραχή στο Μπαχρέιν, την οποία υποκίνησαν οι πλειοψηφούντες σιίτες έναντι της σουνιτικής κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε τέλος για πρώτη φορά στον Οσάμα μπιν Λάντεν, πρόσωπο με επιρροή στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζοντας ότι ήταν κατά συρροή δολοφόνος και όχι μάρτυρας· οι ιδέες του, πρόσθεσε, απορρίφθηκαν πριν καν αυτός πεθάνει, είπε.

Ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε τις κυρώσεις που επέβαλε (μόλις χτες, Τετάρτη) κατά του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, μία κίνηση που κλιμάκωσε την αντίδραση των ΗΠΑ κατά της Συρίας σε σχέση με την βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Το μήνυμα του Μπ.Ομπάμα ήταν σαφές: σοβαρός διάλογος με επικεφαλής τον Άσαντ για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις διαφορετικά ο Σύρος πρόεδρος κινδυνεύει με απομόνωση οπότε θα πρέπει να αποχωρήσει.

2011-05-20

tanea.gr

>