lefkada-news

Αποδέχεται υπό όρους η Λιβύη μία ανακωχή για το καλό της χώρας, λέει ο Τζ.Ζούμα

Η Λιβύη είναι έτοιμη να αποδεχτεί μία ανακωχή και να αρχίσουν συνομιλίες για το μέλλον της χώρας, είπε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα ο οποίος βρίσκεται στην Τρίπολη έχοντας αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία. Τάχτηκε δε κατά της στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη η οποία υποσκάπτει και το ρόλο της Αφρικανικής Ένωσης.

Πάντως η ανακωχή δεν περιλαμβάνει την παραίτηση του Μουαμάρ Καντάφι, όρο που θέτουν οι εξεγερμένοι.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη πριν τη συνάντησή του με τον Λίβυο ηγέτη ότι πρέπει «να ζητούμε την άδεια του ΝΑΤΟ» για να ταξιδεύουμε στη Λιβύη, κάτι που «υποσκάπτει την ακεραιότητα της Αφρικανικής Ένωσης».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να διαιωνισθεί τούτη η σύρραξη. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία δυστυχή κατάσταση για την Λιβύη και ίσως για τον ίδιον τον Καντάφι», πρόσθεσε.

Αργότερα, η λιβυκή τηλεόραση έδειξε εικόνες από τη συνάντηση των δύο ανδρών σε σημείο που δεν έγινε γνωστό.

Η διπλωματική πρωτοβουλία της Ν.Αφρικής πραγματοποιείται σε μία στιγμή που το ΝΑΤΟ εντείνει τους βομβαρδισμούς του στην Τρίπολη, με απώτερο στόχο να καταφέρει το αποφασιστικό κτύπημα στο καθεστώς του Καντάφι.

Η Αφρικανική Ένωση έχει προτείνει έναν οδικό χάρτη για την προοπτική λήξης των συγκρούσεων, ο οποίος έχει γίνει αποδεκτός από το καθεστώς του Καντάφι αλλά έχει απορριφθεί από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, αρχηγικό όργανο των εξεγερμένων.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οκτώ Λίβυοι στρατιωτικοί (πέντε στρατηγοί, δύο συνταγματάρχες και ένας ταγματάρχης) λιποτάκτησαν και ήδη βρίσκονται στη Ρώμη όπου και έδωσαν συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος των Λιβύων εξεγερμένων.

Οι στρατιωτικοί «ενώθηκαν με τους άλλους 120 στρατιωτικούς που εγκατέλειψαν τον συνταγματάρχη Καντάφι και τη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες. Ελπίζουμε ότι και άλλοι θα ενωθούν μαζί μας και ότι ο λιβυκός λαός θα εγκαταλείψει το εγκληματικό και δεσποτικό κόμμα του Καντάφι», δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντέλ Ραχμάν Σαλγκάμ.

Ο εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαουρίτσιο Μασάρι που οργάνωσε τη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι οι Λίβυοι αξιωματικοί κατάφεραν να λιποτακτήσουν χάρη στην επιμελή και αποφασιστική δουλειά των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών.

2011-05-31

tanea.gr

>