Διπλάσια η ποσότητα ραδιενέργειας που διέρρευσε από τη Φουκουσίμα
Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες από το σεισμό και το τσουνάμι που πυροδότησαν πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία και οι δυσάρεστες ειδήσεις φαίνεται πως δεν έχουν τέλος. Μετά την παραδοχή ότι σε τρεις αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα σημειώθηκε τήξη πυρήνων, το Τόκιο ανακοίνωσε ότι η ποσότητα ραδιενέργειας που έχει εκλυθεί στην ατμόσφαιρα είναι η διπλάσια από αυτήν που υπολόγιζε έως σήμερα.
Συγκεκριμένα, κατά την Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφαλείας της Ιαπωνίας (Nisa), από το ατύχημα της 11ης Μαρτίου έως σήμερα έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα 770.000 τερα-μπεκερέλ, όταν οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 370.000 τερα-μπεκερέλ. Παρότι η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με περίπου το 15% της ραδιενέργειας που είχε εκλυθεί στο Τσερνόμπιλ, το 1986, είναι προφανές ότι η μόλυνση στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο είναι μεγαλύτερη απ` όσο ήλπιζαν οι αρχές και οι ντόπιοι.
Σύμφωνα με τη Nisa, οι ράβδοι εμπλουτισμένου ουρανίου που τροφοδοτούν τους πυρήνες, έλιωσαν νωρίτερα απ` όσο εκτιμούσε. Μετά και από την τελευταία εξέλιξη, εκφράζονται φόβοι ότι το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού - που προϋποθέτει την επιτυχή ψύξη των αντιδραστήρων, κάτι που οι αρμόδιοι πίστευαν ότι θα γινόταν έως τον Ιανουάριο- θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, καθώς η απελευθέρωση ραδιενέργειας συνεχίζεται.
Οι ανακοινώσεις θεωρείται βέβαιο ότι θα εντείνουν τις επικρίσεις σε βάρος της κυβέρνησης και της διαχειρίστριας εταιρίας του πυρηνικού σταθμού, που ήδη κατηγορούνταν ότι καθυστέρησαν να αποκαλύψουν τις πραγματικές διαστάσεις της καταστροφής. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών, οι ιαπωνικές αρχές έπρεπε να είχαν προβλέψει ότι τα κύματα του τσουνάμι θα ήταν τόσο ψηλά και βίαια που υπήρχε κίνδυνος να διαλύσουν το προστατευτικό τείχος του πυρηνικού σταθμού, προκαλώντας μοιραία ζημιά � κάτι που το Τόκιο έχει παραδεχθεί.
Όσοι ζούσαν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ οι αρχές απηύθυναν έκκληση για εθελοντική εκκένωση των περιοχών που βρίσκονται σε απόσταση 20-30 χιλιομέτρων από τη σημείο. Τώρα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εκκένωσης περισσότερων περιοχών, ανάλογα με την εξάπλωση της ραδιενέργειας λόγω του αέρα. Παράλληλα, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επισημαίνει την ανάγκη να παρακολουθείται στενά η υγεία όχι μόνο των εργαζομένων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά και γενικότερα του κοινού.
2011-06-07
naftemporiki.gr