lefkada-news

Πιέσεις από τη Δύση για κυρώσεις, αναβρασμός στο εσωτερικό της Συρίας

Έτοιμες να υιοθετήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισμα κατά της Συρίας εμφανίζονται χώρες της Δύσης, την ώρα που η Δαμασκός εντείνει τις προσπάθειες για την καταστολή των διαδηλώσεων στο εσωτερικό μετά το αιματηρότατο όσο και μυστηριώδες επεισόδιο στα βόρεια της χώρας. Την ίδια ώρα αναζωπυρώθηκε και το προσφυγικό ζήτημα λόγω της καταστολής και των συγκρούσεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει αργά την Τετάρτη για να εγκρίνει ψήφισμα κατά της Συρίας λόγω της συνεχιζόμενης καταστολής από την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ που έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 1300 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αναφορές των ακτιβιστών.

Η συνεδρίαση θα είναι κλειστή και η απόφαση δεν είναι βέβαιο ότι ληφθεί την ίδια ημέρα—πολύ πιθανόν πάντως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ληφθεί η απόφαση.

Με πρωτοβουλία της Βρετανίας και της Γαλλίας, κυκλοφόρησε ανεπίσημα σχέδιο του ψηφίσματος το οποίο καλεί, μεταξύ άλλων, τη Συρία να απαντήσει στις «νόμιμες επιδιώξεις του πληθυσμού», να επιτρέψει «πραγματική πολιτική συμμετοχή» και να «τερματιστεί ο εκφοβισμός, οι διώξεις, τα βασανιστήρια, οι αυθαίρετες συλλήψεις».

Παρατάυτα, το σχέδιο δεν προτείνει ανάληψη στρατιωτικής δράσης ή την επιβολή εμπάργκου όπλων ή κυρώσεων.

Και οι δύο χώρες, εξήγησε την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αντιτίθενται στις ενέργειες του Σύρου προέδρου και με το ψήφισμα «καταδικάζουν την καταπίεση και ζητούν λογοδοσία και ανθρωπιστική δράση».

Προσθέτει δε ο Ντ.Κάμερον, σε μία έμμεση αλλά σαφέστατη αναφορά στη Ρωσία που δηλώνει ότι εκτιμά προσεκτικά την κατάσταση και είναι πιθανό να ασκήσει βέτο (είναι άλλωστε στενή σύμμαχος της Δαμασκού), «όποιος καταψηφίσει ή προσπαθήσει να ασκήσει βέτο, θα το’χει βάρος στη συνείδηση του».

Με τις δύο χώρες συντάσσονται, πέρα από τις ΗΠΑ, η Γερμανία και η Πορτογαλία, πιθανόν υπέρ των κυρώσεων θα ταχτούν η Νότια Αφρική και η Βραζιλία. Η υιοθέτηση του ψηφίσματος χρειάζεται εννέα από τις 15 ψήφους, όχι όμως και βέτο από τα μόνιμα μέλη. Πέρα από τη Ρωσία ίσως και η Κίνα θα ασκήσει βέτο.

Παράλληλα, και η ΕΕ ετοιμάζεται να επιβάλλει κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα. Έχει ήδη επιβάλλει περιορισμούς κατά του προέδρου Άσαντ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Την ίδια ώρα επί τους εδάφους, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη.

Η επίθεση ενόπλων τη Δευτέρα στο Τζίσρ-αλ-Σουγκούρ κατά των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας που άφησε πίσω της περί τους 120 νεκρούς κλιμάκωσε επικίνδυνα την ένταση στο εσωτερικό της χώρας.

Η κυβέρνηση απέδωσε το περιστατικό σε ένοπλες συμμορίες δεν έδωσε όμως επαρκείς εξηγήσεις για το πώς προκάλεσαν τόσους θανάτους ή γιατί χάθηκε ο έλεγχος μέρους της περιοχής, όπως επίσης παραδέχτηκε.

Οι μαρτυρίες από την πόλη δεν έριξαν περισσότερο φως στην υπόθεση. Μιλούν για δολοφονίες στρατιωτών και αστυνομικών που αρνήθηκαν να στρέψουν τα όπλα κατά των πολιτών, άλλοι αναφέρουν ότι υπήρξε ανταρσία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για ένοπλους που κρύβονται στην περιοχή και ετοιμάζονται να συγκρουστούν με το στρατό.

Την Τετάρτη, και ενώ το κύμα προσφύγων συνεχίζεται, γύρω από την πόλη συγκεντρώνονται χιλιάδες στρατιώτες και άρματα μάχης υπό τον αδελφό του προέδρου εντείνοντας την ανησυχία ότι επίκειται αιματηρή καταστολή και πάντως μία αποφασιστική μάχη.

Ερντογάν: Δεν θα κλείσουμε τα σύνορα

Εντωμεταξύ, ο μεγάλος αριθμός Σύρων που εγκαταλείπει την χώρα, τόσο μετά το επεισόδιο στα βόρεια της χώρας όσο και τις προηγούμενες εβδομάδες, προκαλεί την ανησυχία των Αρχών του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Ένας σημαντικός αριθμός Σύρων έχει διασχίσει τα τουρκικά σύνορα και φυσικά αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για εμάς», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.

Μόνο την Τετάρτη, δύο ημέρες μετά το επεισόδιο στο Τζίσρ-αλ-Σουγκούρ, πέρασαν στην Τουρκία 160 πρόσφυγες· συνολικά από το τέλος Απριλίου πέρασαν τα σύνορα σχεδόν 550 άνθρωποι. Ακόμη, από τον Απρίλιο, τουλάχιστον 5.000 πρόσφυγες από την Συρία έχουν φτάσει στο βόρειο Λίβανο.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ τόνισε την ανάγκη να βοηθηθούν αυτοί οι πρόσφυγες στις χώρες όπου βρίσκονται. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Σύροι έχουν υπάρξει πολύ γενναιόδωροι στην φιλοξενία προσφύγων από το Ιράκ, Παλαιστίνιων» πρόσθεσε.

Η Τουρκία, στην οποία φτάνουν τώρα οι πρόσφυγες, «δεν θα κλείσει τις πόρτες της» στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία, υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στη Συρία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Συρία «πρέπει να αλλάξει τη στάση της απέναντι στους πολίτες και πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ανοχή το συντομότερο. Δεν τίθεται θέμα να κλείσει η Τουρκία τις πόρτες της στους πρόσφυγες της Συρίας».

2011-06-09

tanea.gr

>