lefkada-news

Κύπρος: Τα βασανιστικά «γιατί» της επόμενης ημέρας

Η ηρεμία που επικρατεί στην περιοχή Μαρί, μετά τον όλεθρο που σκόρπισε η μεγάλη έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», δεν μπορεί να κρύψει τις συνέπειες της καταστροφής. Στη Λευκωσία, η απαίτηση για απόδοση ευθυνών έχει ανεβάσει την πολιτική ένταση, καθώς όλο και περισσότεροι δείχνουν προς το λόφο του Προεδρικού Μεγάρου.

Οι δύο παραιτήσεις, του υπουργού Αμυνας και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, δεν ικανοποιούν. Η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από την εφημερίδα «Πολίτης», με τα φουσκωμένα κοντέινερ, καθώς και οι πληροφορίες ότι η κατασκευή στεγάστρου κρίθηκε ασύμφορη οικονομικά, αυξάνουν την απαίτηση για πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπόθεσης.

Αφετηρία, όμως, της κριτικής προς την κυβέρνηση Χριστόφια και προσωπικά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτελεί το διπλωματικό παρασκήνιο για την παραμονή στην Κύπρο των 98 κοντέινερ με το πολεμικό υλικό.

Η κυβέρνηση κλήθηκε να ισορροπήσει μεταξύ των ΗΠΑ -που απαίτησαν την κατάσχεση του φορτίου υπό στο κυπριακής σημαίας και ρωσικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο- και της ανάγκης να διατηρηθούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία (το φορτίο ξεκίνησε από το Ιράν με τελικό προορισμό τη Συρία), καθώς η Δαμασκός αναβάθμιζε τις σχέσεις με την παράνομη κυβέρνηση στα Κατεχόμενα. Το Προεδρικό Μέγαρο δεν έχει απαντήσει, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, να παραδέχεται, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν είχε πλήρη εικόνα για την κατάσταση «αποθήκευσης» των πυρομαχικών.

Η ιστοσελίδα www.kathimerini.com.cy αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε απέναντι στο Ιράν ότι δε θα παρέδιδε σε τρίτους το φορτίο.

Συγκεντρώσεις

Χτες το βράδυ, όπως και προχτές, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο (καθώς και κεντρικές πλατείες άλλων πόλεων και κωμοπόλεων) απαιτώντας την τιμωρία των ενόχων.

Το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου (και αντιπολιτευόμενο), ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τονίζει ότι «η απαίτηση της κοινωνίας είναι να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα για τους λόγους και τις ευθύνες που οδήγησαν στη χτεσινή τραγωδία», προσθέτοντας ότι «τα ερωτήματα είναι πιεστικά».

Το πιο πιεστικό ερώτημα είναι γιατί απορρίφθηκαν προτάσεις από τα Ηνωμένα Εθνη ή χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες, που αφορούσαν είτε στη μεταφορά του επικίνδυνου φορτίου εκτός Κύπρου είτε στη βοήθεια για την ασφαλή φύλαξη ή την αχρήστευσή του.

Το κυβερνών ΑΚΕΛ, διά του εκπροσώπου του, Σταύρου Ευαγόρου, καλεί όλα τα κόμματα να αναμένουν την ολοκλήρωση της διερεύνησης «παρά να μετατρέπονται οι ίδιοι σε εμπειρογνώμονες και να τοποθετούνται επί παντός επιστητού».

Οι περισσότεροι μιλούν για βαριά αμέλεια, αλλά ακόμη εντονότερα ρωτούν γιατί τα πυρομαχικά έμειναν στην Κύπρο (και μάλιστα στην καρδιά του ενεργειακού συστήματος) από τη στιγμή που δεν μπορούσε η Εθνική Φρουρά να τα φυλάξει.

Οικονομία και Κυπριακό

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια δύσκολη συγκυρία για την Κύπρο, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Η έκθεση των τριών μεγάλων κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία (Τράπεζα Κύπρου, Marfin Laiki Bank και Ελληνική Τράπεζα) έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες μπαράζ υποβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας, με τους διεθνείς οίκους να αμφιβάλλουν για την ικανότητα της Κύπρου να στηρίξει τις τράπεζες, αν κάτι πάει στραβά στην Ελλάδα. Το παζλ κάνουν πιο δύσκολο τα δημοσιονομικά προβλήματα. Τη Δευτέρα, το Εθνικό Συμβούλιο (μετέχουν όλα τα κόμματα) θα συζητούσε σειρά οικονομικών μέτρων για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και τη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Η σύσκεψη δεν έγινε, ενώ ο χρόνος για τη λήψη μέτρων πιέζει. Η ζημιά στο εργοστάσιο της ΑΗΚ στο Βασιλικό και οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση προκαλούν νέα προβλήματα στην οικονομία. Οι ζημιές στο εργοστάσιο μπορεί και να ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ πιέσεις υπάρχουν και στον τουρισμό. Πέραν όλων των άλλων, ο διεθνής παράγοντας πιέζει για λύση του Κυπριακού μέχρι το β΄ εξάμηνο του 2012, οπότε η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Εθνη είχαν συγκαλέσει τριμερή διάσκεψη στη Γενεύη, όπου και συμφωνήθηκε εντατικοποίηση των συνομιλιών με ορίζοντα, για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, τον Οκτώβριο. Η ατζέντα στη Λευκωσία άλλαξε και μια άμεση στοχοποίηση του προέδρου Χριστόφια για την έκρηξη στη ναυτική βάση θα μειώσει τη διαπραγματευτική δύναμή του.


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ,

ανταποκριτή του «Α» στην Κύπρο

agelioforos.gr

>