Θρήνος, οδύνη και γιατί για τα θύματα της διπλής επίθεσης στη Νορβηγία
Σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί η Νορβηγία μετά τη διπλή δολοφονική επίθεση που άφησε τη χώρα σε κατάσταση σοκ, σπέρνοντας ανασφάλεια και φόβο. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε σε βαρύ κλίμα το Σάββατο στο νησί Ουτόγια με επιζήσαντες της δολοφονικής μανίας του 32χρονου δράστη -που σκιαγραφείται ως ακροδεξιός φονταμενταλιστής, εχθρός του Ισλάμ- και ενοχοποιείται επίσης για τη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο του Όσλο. Τους 98 ενδέχεται να φθάσει ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στην Ουτόγια και στην πρωτεύουσα του Νόμπελ Ειρήνης...
Η νορβηγική αστυνομία είχε επιβεβαιώσει έως αργά το βράδυ του Σαββάτου το θάνατο τουλάχιστον 85 ατόμων από τους πυροβολισμούς στο νησί Ουτόγια, όμως δυστυχώς ο τελικός απολογισμός φαίνεται πως θα είναι ακόμη βαρύτερος, καθώς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη έρευνες για άτομα των οποίων η τύχη αγνοείται. Οι Αρχές θεωρούν πως οι νεκροί ίσως φθάσουν τους 98, περιλαμβανομένων των επτά ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην έκρηξη στο Όσλο.
Πάντως, παρά τη σύγχυση που εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με τις πρωτοφανείς επιθέσεις η κυβέρνηση του Γενς Στόλτενμπεργκ αποφάσισε -ακολουθώντας εισήγηση της αστυνομίας- να μην ανεβάσει το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στη χώρα.
Η «Οκλαχόμα» της Νορβηγίας;
Οι νορβηγικές αρχές συνεργάζονται με ξένες υπηρεσίες για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε οποιαδήποτε διεθνής ανάμειξη στις πρωτοφανείς επιθέσεις, «τη χειρότερη σφαγή που έγινε στη χώρα από το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου», όπως επισημαίνει ένα ευρύ φάσμα του νορβηγικού Τύπου.
Αξιωματούχοι αναφέρουν, πάντως, υπό καθεστώς ανωνυμίας πως οι επιθέσεις είναι πιθανότατα η «Οκλαχόμα της Νορβηγίας» και όχι «το Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου της Νορβηγίας». Εγχώριοι τρομοκράτες βρίσκονταν πίσω από την επίθεση του 1995 σε ομοσπονδιακό κτίριο στην Οκλαχόμα, αντίθετα με την 11η Σεπτεμβρίου των ΗΠΑ όπου έδρασε η διεθνής τρομοκρατία.
Στέλεχος της αστυνομίας δήλωσε συγκεκριμένα στο πρακτορείο Associated Press αργά τη νύχτα του Σαβάτου ότι η βόμβα που εξερράγη στο κέντρο του Όσλο «ήταν του τύπου της Οκλαχόμα», μηχανισμός που είχε κατασκευαστεί από λίπασμα και καύσιμο ντίζελ. Δεν είναι σαφές τι πυροκροτητής χρησιμοποιήθηκε.
Ο αξιωματούχος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, καθώς η πληροφορία δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από τις Αρχές.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε αυτή τη φάση στο εάν ο 32χρονος δράστης Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ ενήργησε μόνος ή εάν είχε συνεργούς. Μαρτυρίες στο νησί κάνουν λόγο για την ύπαρξη και δεύτερου ενόπλου· η αστυνομία δεν επιβεβαιώνει επί του παρόντος, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο.
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενσεν ανέφερε κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης της κυβέρνησης το βράδυ του Σαββάτου ότι η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είχε ο 32χρονος συνεργούς. Πάντως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, επισήμανε δεν κρίνεται σκόπιμη η αύξηση του επιπέδου τρομοκρατικής απειλής.
Επισκεπτόμενος νωρίτερα το νησί Ουτόγια ο Γενς Στόλτενσεν δήλωσε ότι Νορβηγοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για να διακριβώσουν εάν υπάρχει οποιαδήποτε διεθνής ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και στο μακελειό στο νησί.
Οι New York Times, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Expressen, ανέφεραν πως ομάδα με τον τίτλο «Υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ» ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση.
Επ` αυτού ο Στόλτενμπεργκ είπε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών, «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες».
Ακροδεξιός, εχθρός του Ισλάμ ο δράστης
Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το Σάββατο πως ο ύποπτος που κρατείται για την επίθεση στην Ουτόγια ονομάζεται Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ και είναι ηλικίας 32 ετών. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για ακροδεξιό, ο οποίος εξέφραζε ακραίες απόψεις στο Internet.
Εις βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη διπλή τραγωδία.
Στις τελευταίες ανακοινώσεις της αστυνομίας αναφέρεται ότι πυροβολούσε επί 1,5 ώρα αδιακρίτως στο νησί προτού παραδοθεί στις ειδικές δυνάμεις που έφθασαν στην Ουτόγια 40 λεπτά αφότου ειδοποιήθηκαν. Ο 32χρονος κρατούσε ένα πιστόλι και ένα αυτόματο όπλο.
Ο συλληφθείς είχε ανοίξει έναν λογαριασμό στο Twitter πριν από λίγες μέρες και είχε ανεβάσει ένα και μοναδικό μήνυμα στις 17 Ιουλίου: «Ενας άνθρωπος που έχει άποψη ισούται με 100.000 ανθρώπους που έχουν μόνο ενδιαφέροντα».
Σκηνές πανικού περιγράφουν οι επιζήσαντες
Οι επιζήσαντες του μακελειού στην Ουτόγια αφηγούνται εφιαλτικές σκηνές όση ώρα ο δράστης περιφερόταν ουσιαστικά ανενόχλητος στο μικρό νησί, σπέρνοντας το θάνατο: Κάποιοι από αυτούς γλίτωσαν πέφτοντας στο χώμα δίπλα σε σορούς, παριστάνοντας τους νεκρούς.
Άλλοι προσπάθησαν, μέσα στον πανικό τους, να πέσουν στη θάλασσα και να κολυμπήσουν μέχρι την απέναντι όχθη ή να κρυφτούν στο δάσος -τους οποίους ο δράστης, όταν το αντιλαμβανόταν, πυροβολούσε μέχρι να απομακρυνθούν.
Εντύπωση όμως προκαλεί η ψυχραιμία με την οποία, όπως περιγράφουν οι επιζήσαντες, ο δολοφόνος συνέχιζε το έργο του: «Τους διάλεγε έναν-έναν, ήταν κυρίως σιωπηλός και δεν φαινόταν να τον ενοχλεί το ό,τι συνέβαινε» ανέφερε στους δημοσιογράφους ένας από τους νεαρούς που γλίτωσαν από το νησί.
«Είσαι ασφαλής, βγες» έλεγε, σύμφωνα με άλλους μάρτυρες, σε όσους είχαν κρυφτεί σε μία σπηλιά που βρισκόταν στο νησί, και μετά τους πυροβολούσε. «Όταν άρχισε να πυροβολεί, ήμασταν περίπου 40 άτομα, όταν τελείωσε, είχαμε μείνει ζωντανοί μόνο έξι» ανέφερε άλλος επιζών της επίθεσης.
Στόλτενμπεργκ: «Κόλαση ο παράδεισος»
«Ολόκληρος ο κόσμος σκέφτεται τα θύματα των επιθέσεων» δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός έπειτα από συνάντηση που είχε σε ξενοδοχείο του νησιού Ουτόγια με επιζήσαντες, αλλά και συγγενείς των 85 θυμάτων του μακελειού, εκφράζοντας ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς τις ξένες κυβερνήσεις για την αλληλεγγύη τους προς τη Νορβηγία.
Ο Στόλτενμπεργκ, εμφανώς συντετριμμένος, δήλωσε ότι γνώριζε προσωπικά πολλούς από τους νεκρούς στο νησί, όπου εκτυλίχθηκαν δραματικές σκηνές με τον δράστη, ντυμένο αστυνομικό, να κυνηγά επί μία ώρα τα θύματά του και να πυροβολεί μάλιστα από δύο φορές για να βεβαιωθεί πως οι σφαίρες του έβρισκαν στόχο.
«Ο παράδεισος των παιδικών του χρόνων μετατράπηκε σε κόλαση» δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, ο οποίος περνούσε τα καλοκαίρια του όταν ήταν παιδί στο συγκεκριμένο νησί, όπου λειτουργούν κατασκηνώσεις της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας.
Η μαζική δολοφονία είναι από τις χειρότερες στην ιστορία της Ευρώπης, με προηγούμενη την επίθεση στη Μαδρίτη, το 2004, όπου σκοτώθηκαν 191 άτομα.
Επιστρέφουν οι νέοι στο νησί
Η νεολαία των Εργατικών θα επιστρέψει στο νησί δείχνοντας ότι δεν υποχωρεί στην τρομοκρατία, ανακοίνωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της.
«Η νεολαία του Εργατικού Κόμματος δεν θα σιωπήσει. Απέναντι σε αυτήν την αδιανόητη και γεμάτη μίσος επίθεση, απευθύνουμε το εξής μήνυμα: η νεολαία και οι ιδέες της θα επιζήσουν όπως έκαναν πάντα» δήλωσε ο Έσκιλ Πέντερσεν, ο οποίος είναι ένας από τους επιζήσαντες στο νησί.
Ο Νορβηγός βασιλιάς Χάραλντ και η Βασίλισσα Σόνια μετέβησαν επίσης το Σάββατο στο ξενοδοχείο στο βορειοδυτικό Όσλο όπου βρίσκονται οι επιζήσαντες και οι συγγενείς της ασύλληπτης τραγωδίας στην Ουτόγια. «Παρών» και ο πρίγκιπας-διάδοχος του νορβηγικού θρόνου Χάακον.
Συνεχείς δηλώσεις αλληλεγγύης
Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Νορβηγία, ενώ αρκετοί ξένοι ηγέτες δήλωσαν ότι είναι στη διάθεση της νορβηγικής κυβέρνησης για την παροχή βοήθειας.
Οι δύο αδιανόητες αυτές επιθέσεις είναι τα χειρότερα βίαια επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη σύγχρονη νορβηγική Ιστορία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σάββατο ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ.
«Κάτι το αδιανόητο χτύπησε τους γείτονές μας στη Νορβηγία με το θάνατο περισσότερων από 90 ανθρώπων. Ένας μόνο δράστης συνελήφθη γι`αυτό που συνιστά όπως φαίνεται τα χειρότερα βίαια επεισόδια στη σύγχρονη νορβηγική Ιστορία» σημειώνει ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.
Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ` εξέφρασε τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου στο συλλυπητήριο μήνυμά του στο βασιλιά της Νορβηγίας Χάραλντ, «τη συμπάθειά και προσευχές του» για τα θύματα ενός οπαδού ακροδεξιάς ιδεολογίας, καθώς και στους συγγενείς τους «καλώντας ταυτόχρονα το νορβηγικό λαό να αποκηρύξει το μίσος και τη βία».
Τα συλλυπητήριά του για τα θύματα και την αλληλεγγύη του προς τη Νορβηγία εξέφρασε παράλληλα το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Καταδικάζουμε με τους πλέον απερίφραστους όρους αυτά τα τερατώδη εγκλήματα, για τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία» δηλώνει.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έστειλε επιστολή στον Νορβηγό ομόλογό του, εκφράζοντας τη βαθύτατη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στο λαό της Νορβηγίας.
2011-07-24
tanea.gr