lefkada-news

Ομπάμα: Ανάγκη για «επείγουσα δράση» για την παγκόσμια οικονομία

Την ανάγκη για ανάληψη «επείγουσας και συντονισμένης δράσης» για τη διάσωση της παγκόσμιας οικονομίας τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Στεκόμαστε δίπλα στους Ευρωπαίους συμμάχους μας καθώς αναμορφώνουν τους θεσμούς τους και αντιμετωπίζουν τις δικές τους δημοσιονομικές προκλήσεις», είπε.

«Για άλλες χώρες, οι ηγέτες αντιμετωπίζουν άλλες προκλήσεις καθώς ωθούν τις οικονομίες τους προς περισσότερη αυτάρκεια, ενισχύοντας την εσωτερική ζήτηση και μειώνοντας τον πληθωρισμό».
 
Ο Ομπάμα τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν δικό τους κράτος, αλλά ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συνομιλιών με το Ισραήλ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για το τέλος μιας σύγκρουσης που έχει διαρκέσει δεκαετίες. Η ειρήνη δεν θα επέλθει μέσω ανακοινώσεων και ψηφισμάτων στον ΟΗΕ», είπε, αναφερόμενος στο αίτημα που αναμένεται να υποβάλει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς για την αναγνώριση παλαιστιανικού κράτους.

«Στο τέλος, είναι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι - όχι εμείς - που πρέπει να φτάσουν σε συμφωνία για τα ζητήματα που τους διχάζουν: για τα σύνορα και την ασφάλεια, για τους πρόσφυγες και την Ιερουσαλήμ», όπως επισήμανε.
 
Στην ομιλία του, ο Ομπάμα εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στα κινήματα υπέρ της δημοκρατίας στον αραβικό κόσμο, ενώ απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ και στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις σε σχέση με το πυρηνικό τους πρόγραμμα.

2011-09-21

naftemporiki.gr

>