Κατατέθηκε και επίσημα το αίτημα ένταξης παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ
Όπως είχαν προαναγγείλει από καιρό και παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και μέρους της διεθνούς κοινότητας, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κατέθεσε το απόγευμα της Παρασκευής αίτημα στον Γενικό Γραμματέα για αναγνώριση της Αρχής από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.
Η επίδοση του αιτήματος έγινε κατά τη συνάντηση του Μαχμούντ Αμπάς με τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Γκι-Μουν.
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που πρακτικά ακυρώνει το αίτημα. Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι θα προωθήσουν το αίτημα και στη Γενική Συνέλευση.
Ομιλία στη Γενική Συνέλευση
Μετά τη σύντομη συνάντηση, ο Αμπάς μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Αναφέρθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν παγώσει εδώ και ένα χρόνο μετά από ένα μεγάλο διάστημα ακινησίας. «Μπήκαμε με καλό πνεύμα σε συνομιλίες», είπε ο κ.Αμπάς αλλά επέρριψε ευθύνες στην ισραηλινή κυβέρνηση γιατί υπονομεύει κάθε ευκαιρία επίλυσης από τις δεκάδες που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε διά μακρών στον εποικισμό της Δυτικής Όχθης σαν ένα από τα μείζονα προβλήματα που δυσχεραίνουν την επίλυση του ζητήματος. Το ισραηλινό τείχος, η απαγόρευση χορήγησης οικοδομικών αδειών σε Παλαιστίνιους από το Ισραήλ και οι κατεδαφίσεις συνεχίζονται, πρόσθεσε μιλώντας για τακτικές εθνοκάθαρσης από πλευράς του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστίνιων.
Επιπλέον, ο αποκλεισμός και ο βομβαρδισμός της γάζας συνεχίζεται τρία χρόνια μετά την εισβολή, προκαλώντας μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών, είπε ο κ.Αμπάς. Πρόκειται για επιθετικές, στρατιωτικές ενέργειες, τόνισε.
Η πολιτική του εποικισμού απειλεί να υπονομεύσει την ίδια την ύπαρξη ενός Παλαιστινιακού κράτους, προειδοποίησε σε υψηλού τόνους ο Μαχμούντ Αμπάς,
Εορτασμοί και καταστολή στη Ραμάλα
Την ίδια ώρα, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης έχει συγκεντρωθεί ένα μεγάλο πλήθος που μέσα σε εορταστικό κλίμα περιμένει την ομιλία του Αμπάς όπου θα ανακοινωθεί και επίσημα η κατάθεση του αιτήματος.
Πάντως οι συγκεντρώσεις σε κάποια σημεία πήραν αιματηρή τροπή καθώς ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν στα βόρεια της Δυτικής Όχθης από πυρά του ισραηλινού στρατού, λίγο αφότου ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους χωρικούς και σε Ισραηλινούς εποίκους.
Ο 37χρονος Ισαμ Μπαντράν σκοτώθηκε αφού δέχθηκε αληθινά πυρά στον αυχένα, σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου Ραφίντια ντε Ναμπλούζ. Τρεις άλλοι Παλαιστίνιοι από το ίδιο χωριό, την Κούσρα, που βρίσκεται κοντά στην Ναμπλούζ, τραυματίστηκαν ελαφρά από πλαστικές σφαίρες.
Νωρίτερα, συγκρούσεις ξέσπασαν όταν περίπου πενήντα Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν στο χωριό, όπου τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνονται βίαια περιστατικά, σπάζοντας τα παράθυρα αρκετών σπιτιών. Οι Παλαιστίνιοι αμύνθηκαν πετώντας τους πέτρες.
Η διαδικασία
Μετά την κατάθεση του αιτήματος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αυτός θα το επιδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα συστήσει μία επιτροπή για να το εξετάσει. Η έγκριση του αιτήματος από το Συμβούλιο χρειάζεται τις ψήφους 9 από τα 15 μέλη του αλλά κανένα βέτο, οπότε με δεδομένο το βέτο των ΗΠΑ (και την πιθανή αποχή της Βρετανίας και της Γαλλίας) δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το μέτωπο.
Οι Παλαιστίνιοι θα καταθέσουν, όπως έχουν πει, το αίτημα και στη Γενική Συνέλευση που θα κληθεί να εγκρίνει το σχετικό ψήφισμα. Θεωρητικά αυτό μπορεί να συμβεί σε 48 ώρες αλλά μάλλον θα καθυστερήσει για το τέλος Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου, εκτιμά το BBC.
Στη Γενική Συνέλευση το αίτημα για να εγκριθεί χρειάζεται την απλή πλειοψηφία των παρόντων. Οι Παλαιστίνιοι υπολογίζουν σε περισσότερους από 120 ψήφους που αρκούν για την έγκριση του αιτήματος.
Μέχρι σήμερα η Παλαιστινικαή Αρχή έχει το καθεστώς του παρατηρητή. Αυτό την κρατά μακριά από τους οργανισμούς αρωγής των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, μετά την αναγνώριση η Αρχή θα μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όπου θα μπορούσε να παραπέμψει το Ισραήλ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
2011-09-23
tanea.gr