lefkada-news

Απορρίπτει τις ευθύνες για την έκρηξη στο Μαρί ο Χριστόφιας

Αμφισβητεί το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την φονική έκρηξη στην ναυτική βάση στο Μαρί στις 11 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, απορρίπτει κατηγορηματικά ότι φέρει προσωπική ευθύνη για το συμβάν και τονίζει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Μάλιστα, είπε ότι ο Πόλυς Πολυβίου «υπερέβει τους όρους εντολής του». «Το συμπέρασμα από μέρους του κ. Πολυβίου δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και από το υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής», υποστήριξε ο Κύπριος Πρόεδρος,

Όπως είπε, ο ίδιος και οι συνεργάτες του, το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και το ΑΚΕΛ, θα μελετήσουν ενδελεχώς το πόρισμα, σημειώνοντας ότι περιμένει και το πόρισμα της Αστυνομίας για τυχόν ποινικές ευθύνες. Εξήγησε ότι τότε η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα στο ζήτημα. το συμβάν». Τότε, είπε, «ως Κυβέρνηση θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα πάνω σ` αυτό το ζήτημα».

Ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμα ότι «δεν είναι δουλειά του κ. Πολυβίου να μας πει ποια θα πρέπει να είναι η εξωτερική ακόμη και η εσωτερική πολιτική που αφορά τους καθημερινούς χειρισμούς των θεμάτων της οικονομίας, των θεμάτων του εσωτερικού μετώπου. Παράλληλα, ο κ. Πολυβίου προβαίνει σε αναφορές και εκτιμήσεις καθαρά πολιτικές, οι οποίες άπτονται μάλιστα της διαχείρισης λεπτών εθνικών συμφερόντων, πτυχή που ουδόλως σχετίζεται με τους όρους εντολής που έλαβε».

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι «ουδείς εξάλλου είναι υπεράνω κριτικής. Σε αυτά τα πλαίσια, δυστυχώς πρέπει να επισημάνω ότι το Πόρισμα, μέσα από επαναλαμβανόμενες, εκτενείς αναφορές, επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας στον οποίο αποδίδεται σχεδόν η αποκλειστική ευθύνη. Δηλαδή με λίγα λόγια ο Πρόεδρος φέρει ευθύνη για τη φύλαξη των πυρομαχικών».

«Εξακολουθώ να έχω τη θέση ότι δεν υπέχω προσωπικής ευθύνης. Οι ευθύνες μου, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης και του κράτους, είναι θεσμικές, με την έννοια ότι φυσιολογικά κάθε θετικό ή αρνητικό αντανακλά και στον επικεφαλής του κράτους. Αυτό το δέχομαι. Τη θεσμική ευθύνη με παρρησία έχω αναγνωρίσει δημόσια ενώπιον και του κ. Πολυβίου. Δεν θέλω να καταπιαστώ με ζητήματα που έγιναν εκεί στην Επιτροπή και αν θέλετε το σκηνικό που δημιουργήθηκε εκεί. Τα ξεπερνώ αυτά τα πράγματα», επεσήμανε.

2011-10-04

skai.gr

>