lefkada-news

Συγκρούσεις με τουλάχιστον έξι νεκρούς στο Κάιρο

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το βράδυ στο Κάιρο, μεταξύ χιλιάδων χριστιανών κοπτών διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας. Τουλάχιστον έξι είναι οι νεκροί, τέσσερις διαδηλωτές και δύο στρατιώτες, και πάνω από 40 οι τραυματίες, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου. Οι κόπτες διαμαρτύρονται για την πυρπόληση ενός ναού τους στη Ασουάν, στα νότια της χώρας.

Τα βίαια επεισόδια λαμβάνουν χώρα έξω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, απ’ όπου ακούγονται πυροβολισμοί και υψώνονται πυκνοί καπνοί από οχήματα που φλέγονται. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν παραταχθεί μπροστά στο κτίριο προσπαθώντας να εμποδίσουν τους διαδηλωτές, που φωνάζουν «Η χώρα αυτή είναι και δική μας».

Οι κόπτες ισχυρίζονται ότι διαδήλωναν ειρηνικά, ώσπου δέχθηκαν άγρια επίθεση. Οι επιθέσεις μουσουλμάνων σε ναούς κοπτών είναι ιδιαίτερα συχνές στο Κάιρο. Οι καταστροφές των εκκλησιών τους είναι η κυριότερη αιτία της αγανάκτησης και της διαμαρτυρίας των κοπτών.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο Associated Press ότι δύο άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση δείχνουν κόπτες διαδηλωτές να επιτίθενται σε έναν στρατιώτη και έναν ιερέα να προσπαθεί να τους εμποδίσει.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τη συνοικία Σόμπρα στο βόρειο Κάιρο. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια κινήθηκαν προς το Μασπερό, όπου και το κτίριο της τηλεόρασης, φωνάζοντας "Κάτω ο στρατηγός", αναφερόμενοι στον Χουσεΐν Ταντάουι που κυβερνά τη χώρα έπειτα από την εκδίωξη του Μουμπάρακ.

Η μειονότητα των κοπτών χριστιανών υπολογίζεται στο 10% περίπου του πληθυσμού της Αιγύπτου, που ανέρχεται στα 80 εκατ. κατοίκους.

2011-10-09

enet.gr

>