lefkada-news

Βίαια επεισόδια στην πορεία των Αγανακτισμένων στη Ρώμη

Ομάδες διαδηλωτών ξέκοψαν από τον κύριο όγκο της πορείας των Αγανακτισμένων στη Ρώμη, έσπασαν βιτρίνες και έκαψαν αυτοκίνητα. Περίπου 200.000 οι συγκεντρωμένοι. Λίγο αργότερα οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Συντάγματος άρχισαν να φτάνει στα επίπεδα της προσέλευσης του Μαϊου, παρά τον χειμωνιάτικο καιρό.

Μια μέρα μετά την οριακή ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής βουλής στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι οι Ιταλοί κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους της Ρώμης για να διαδηλώσουν μαζί με εκατομμύρια άλλους σε όλο τον πλανήτη την αντίθεση τους στα αντιδημοκρατικά μέτρα κατά της οικονομικής κρίσης και την απληστία των τραπεζών.

Παρά την εξαιρετικά έντονη παρουσία της αστυνομίας -η οποία από χθες φοβόταν ότι οι Αγανακτισμένοι στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας θα ξεπεράσουν τους 100.000- μικρή ομάδα διαδηλωτών ξέκοψε από την συγκέντρωση και επιδόθηκε σε καταστροφές.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Ρόιτερς ότι ήταν μέλη του "μαύρου μπλοκ" που είχαν μπει στη διαδήλωση και επιτέθηκαν φορώντας κουκούλες. Έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών, κατά μήκος της πορείας και έβαλαν φωτιά σε τέσσερα αυτοκίνητα, ενώ η φωτιά από ένα από αυτά μεταδόθηκε σε διπλανό κτήριο.

Διαδηλωτές ακόμα μπήκαν σε γραφεία που ανήκουν στο ιταλικό υπουργείο Άμυνας και σύμφωνα με το πρακτορείο ΑNSA τα κατέστρεψαν ολοσχερώς. Αναφέρθηκαν πολλοί τραυματισμένοι από αστυνομικούς -πληροφορίες θέλουν κάποιον να έχασε δάχτυλα του χεριού του από κροτίδα-  αλλά ακόμη και επιθέσεις διαδηλωτών κατά δημοσιογράφων του τηλεοπτικού καναλιού Sky Italia, αλλά και κατά φωτορεπόρτερ.

Κοντά στο Κολοσσαίο πολλοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία πετώντας πέτρες, κροτίδες και μπουκάλια στους αστυνομικούς, η οποία απάντησε με δακρυγόνα και μαζικές επιθέσεις κατά του πλήθους.

Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν παράλληλα σε όλο το υπόλοιπο κόσμο, από την Ταϊπέι και το Τόκιο, μέχρι το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη. Σε ανακοίνωση της η οργάνωση «Ενωμένοι για μια Παγκόσμια Αλλαγή» τονίζει ότι οι συγκεντρώσεις που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη σε 951 πόλεις και 82 χώρες είναι και πρέπει να παραμείνουν ειρηνικές.

Στην Αθήνα χιλιάδες κόσμου αναβίωσαν τις εικόνες των συγκεντρώσεων του Μαΐου και πριν ξεκινήσουν οι προγραμματισμένες συναυλίες μια ομάδα αντικαθεστωτικών από τη Συρία, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις δολοφονίες και τις βιαιοπραγίες κατά των διαδηλωτών στη Συρία. Εντύπωση έκανε σε πολλούς ότι η καθιερωμένη αλυσίδα των ΜΑΤ ανάμεσα στους διαδηλωτές και τον Άγνωστο στρατιώτη στο πάνω μέρος της πλατείας δεν στήθηκε.

Αντίθετα στην πλατεία Συντάγματος βρίσκονται και δημοσιογράφοι της ΕΡΤ που απεργούν μέχρι την Τρίτη αλλά καλύπτουν και μάλιστα ζωντανά τη συγκέντρωση από το dimosiografoiert.blogspot.com/.

Στα πλαίσια της συγκέντρωσης εκτός από καλλιτεχνικά δρώμενα έχουν προγραμματιστεί και ζωντανές συνδέσεις με το Κίνημα των Πλατειών από όλο τον κόσμο.
Μια νίκη στον πόλεμο των «Occupy Wall Street»

Χθες βράδυ οι διαδηλωτές της κίνησης «Occupy Wall Street» (Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ), κέρδισαν μια από τις μάχες όταν η συγκέντρωση και η παραμονή 4000 ανθρώπων στο πάρκο Ζουκότι απέτρεψε την «έξωση» τους, όπως την σχεδίαζαν οι εταιρεία που έχει στην ιδιοκτησία της το χώρο και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, αμφότεροι με την πρόφαση ότι πρέπει να “καθαριστεί” ο χώρος.

Πριν η νίκη γείρει στη μεριά των διαδηλωτών χρειάστηκε όσοι μαζεύτηκαν να σταθούν στην κυριολεξία μύτη με μύτη με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που τους είχαν περικυκλώσει και να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, παρότι έγιναν 14 συλλήψεις.  Σε αυτό το κλίμα ανακοινώθηκε ότι ο “καθαρισμός” αναβάλλεται και ο κόσμος άρχισε να ζητωκραυγάζει και να τραγουδάει “όλος  ο κόσμος παρακολουθεί”.

Ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε δυσαρεστημένος σε ραδιοφωνική εκπομπή και υπονόησε ότι ήταν η εταιρεία του πάρκου που υπέκυψε σε πιέσεις και πολιτικών και αποφάσισε να κάνει πίσω.

Σε μια σουρεαλιστική κίνηση στη σημερινή πορεία τους ως τις πόρτες της τράπεζας Chase, οι Occupy Wall Street εμφανίστηκαν, ντυμένοι γιάππηδες με κυριλέ κοστούμια, κάποια από τα οποία ήταν δωρεά προς την οργάνωση.

Στο Ντένβερ του Κολοράντο η αστυνομία έκανε επίθεση στον καταυλισμό των διαδηλωτών και τον διέλυσε, ενώ στο Τρέντον του Νιού Τζέρσι οι διαδηλωτές διατάχθηκαν από τις αρχές να ξεστήσουν τις σκηνές αν θέλουν να παραμείνουν στο χώρο.

Λίγοι οι Λονδρέζοι «Οccupy London Stock Exchange», αλλά με τον Τζουλιάν Ασάνζ

Στο Λονδίνο το πλήθος ήταν σχετικά μικρό και λιγότεροι από 1000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στον  Καθεδρικό του Αγίου Παύλου για να βρουν όταν έφτασαν στην πλατεία μπροστά στο Σίτι του Λονδίνου την πλατεία υπό αστυνομική “κατοχή” κυριολεκτικά περικυκλωμένη από δημόσια αλλά και ιδιωτική αστυνομία και υπηρεσίες ασφαλείας. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν τελικά στην πλατεία μπροστά στον καθεδρικό ναό κάτω από έντονη αστυνομική παρακολούθηση, όταν ξαφνικά ανέβηκε στα σκαλιά και μίλησε στο πλήθος ο ιδρυτής του wikileaks Τζουλιάν Ασάνζ. Ο Ασάνζ είχε προβλήματα με την αστυνομία νωρίτερα καθώς εμφανίστηκε στη συγκέντρωση φορώντας μάσκα του Γκάι Φοκς την οποία του ζήτησαν να βγάλει. Σύμφωνα με το BBC η αστυνομία τον κράτησε για 15 λεπτά και στη συνέχεια τον άφησε, οπότε αυτός μίλησε στο πλήθος για το wikileaks, την οικονομική κρίση και την αστυνομική καταπίεση.
Καρτ -ποστάλ «Αγανάκτησης» από όλο τον κόσμο

Στη Φρανκφούρτη χαρακτηριστική ήταν η πορεία 5000 αγανακτισμένων μπροστά στη πόρτα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο Σεράγεβο κατέβηκαν μερικές εκατοντάδες στο δρόμο με την εικόνα του Τσε Γκεβάρα να κυριαρχεί μαζί με παλιές σοβιετικές σημαίες και το σύνθημα “θάνατος στον καπιταλισμό”.

Στην Ισπανία όπου όλα άρχισαν με το 40% των νέων επίσημα στην ανεργία, οι Indignados που μαζεύονται σε πάνω από 60 πόλεις σε όλη τη χώρα, κάλεσαν τον πρίγκιπα Φελίπε να κατέβει μαζί τους στο δρόμο.

Μέλη της "Οccupy Wall Street" κατάφεραν να παρεισφρήσουν σε αίθουσα δεξιώσεων στην οποία μιλούσε ο μεγιστάνας του τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ και τον αποδοκίμασαν έντονα, καταλογίζοντας του προσπάθεια να απλώσει τα εταιρικά πλοκάμια του και στην δημόσια παιδεία της χώρας, πριν τους απομακρύνουν βίαια αστυνομικοί.

2011-10-15

enet.gr

>