lefkada-news

Υπό την εποπτεία του ΔΝΤ και η Ιταλία

«Πόδι» και στην Ιταλία βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα παρακολουθεί την πορεία της προσαρμογής της χώρας σε τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής.

Η ιταλική πλευρά, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεν δείχνει να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την εμπλοκή του ΔΝΤ, με εκπροσώπους της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι να διευκρινίζουν πως ο ρόλος του οργανισμού θα αφορά στην πορεία των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε η Ιταλία στις 27 Οκτωβρίου.

Σε ανταπόκρισή του από τις Κάννες, όπου διεξάγεται η σύνοδος της ομάδας G20, το πρακτορείο Reuters επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος της Ε.Ε. που αιτιολογεί την εμπλοκή του ΔΝΤ λέγοντας πως αυτό θα χρησιμοποιεί τη δική του μεθοδολογία κατά τον έλεγχο της Ιταλίας, στην οποία καταλόγισε έλλειμμα αξιοπιστίας.

Από την πλευρά του ΔΝΤ η γενική διευθύντρια του Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να προσφέρει έκτακτη οικονομική βοήθεια στην κυβέρνηση της Ρώμης, ύψους σαράντα τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα, υπάρχει η προοπτική το ποσό αυτό να διπλασιαστεί σε ένα χρόνο, αλλά η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση, παρότι αποδέχθηκε την μορφή "ενισχυμένης επιτήρησης" που θεωρείται το πρώτο στάδιο της παροχής βοήθειας.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ευχαρίστησε επισήμως την κυρία Λαγκάρντ στις Κάννες χθες "για την βοήθεια που προσέφερε στην Ιταλία", κάτι που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι υπήρξαν επαφές και συζητήσεις ουσίας. Όπως αναφέρουν οι ιταλοί σχολιαστές, το ΔΝΤ θεωρεί "ευάλωτη" την Ιταλία και, για τον λόγο αυτό, δραστηριοποιείται για να στηρίξει την οικονομία της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, ευρωπαϊκές πηγές θέλουν την Ιταλία να βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση από το ΔΝΤ, στους κρισιμότερους τομείς της οικονομίας όπως οι μεταρρυθμίσεις παρότι η κυβέρνηση κάνει λόγο μόνον για "προσφορά συμβουλών".

Μέσα στις επόμενες ώρες, αναμένεται μια σαφής τοποθέτηση του υπουργού οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, ή του ίδιου του πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

2011-11-04

enet.gr

>