lefkada-news

Στα 38 δισ. δολάρια, η αξία του φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στην Κύπρο!

Περίπου 38 δισ. δολάρια, εκτιμάται η αξία των 10 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου που υπολογίζουν ότι περιέχει το κοίτασμα «Αφροδίτη», στο «Οικόπεδο 12», στην Κύπρο, οι ειδικοί της Νoble Εnergy. Οι εκτιμήσεις γίνονται στην βάση των μετρήσεων που έγιναν στο φρεάτιο, σε μικρή απόσταση από το φλοιό του κοιτάσματος.

Το φυσικό αέριο κοστολογείται σε mBtu (millions British thermal unit) και το υπολογιζόμενο απόθεμα αντιστοιχεί με περίπου 10 δισ. mBtu. Σύμφωνα με τις σημερινές τιμές πώλησης στα χρηματιστήρια, η τιμή μονάδας του mBtu είναι 3,8 δολάρια. Δηλαδή, η αξία του φυσικού αερίου είναι 38 δισ. δολάρια στη διεθνή αγορά. Αυτός ο αριθμός, όμως, είναι εντελώς υποθετικός, καθώς η αξία θα εξαρτηθεί από τον τρόπο κοστολόγησής του, η οποία δεν θα είναι με βάση τη διεθνή τιμή, αλλά με το πόσο κοστολογείται στη γύρω περιοχή.

Οι εργασίες της πλατφόρμας «Όμηρος» της Νoble Εnergy στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ θα ολοκληρωθούν στις 16 Νοεμβρίου και στις 18 Νοεμβρίου αυτή θα ξεκινήσει τη μετακίνησή της προς το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», στο Ισραήλ, οι Νoble και Delek, ανακοίνωσαν  προκαταρκτικά αποτελέσματα γεώτρησης σε άλλο οικόπεδο - το Dolphin 1, σε  απόσταση 110 χλμ. δυτικά της Χάϊφα, με 550 δισ. κυβ. πόδια φυσικού αερίου.  Πρόκειται για το έκτο κατά σειρά κοίτασμα των Νoble- Delek στην ΑΟΖ του Ισραήλ, ενώ επίκειται δοκιμαστική γεώτρηση στο «Σάρα και Μάρα». Το κυπριακό οικόπεδο Αφροδίτη είναι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, λίγο μεγαλύτερο από το δεύτερο σε μέγεθος από τα έξι κοιτάσματα, αυτό του «Ταμάρ».

Ουσιαστικά, αν επιβεβαιωθούν και επίσημα τα 10 τρισ. κυβ. πόδια του Αφροδίτη, δικαιώνονται, σε κάθε λεπτομέρεια τους, οι προβλέψεις του διευθυντή της κυπριακής Υπηρεσίας Ενέργειας, Σόλωνα Κασίνη, που από το 2009 - μετά και τα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα - αναβάθμισε την πρόβλεψή του, από 8 τρισ. σε 10 τρισ. κυβ. πόδια, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

agelioforos.gr

2011-11-09

 

>