lefkada-news

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η Ιταλία, δεν θα είναι υποψήφιος ο Μπερλουσκόνι

Στις αρχές του Φεβρουαρίου, τοποθετεί ο νυν Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα του, δηλώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος σε αυτές.

«Θα παραιτηθώ μόλις περάσει ο προϋπολογισμός και με δεδομένο ότι πιστεύω πως δεν θα υπάρξει άλλη πιθανή πλειοψηφία, βλέπω την διεξαγωγή των εκλογών στις αρχές του Φεβρουαρίου επίσης δεν θα κατέβω σε αυτές ως υποψήφιος» ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υποψήφιος του κεντροδεξιού κόμματος θα είναι ο πρόεδρος της παράταξης PDL και πρώην υπουργός δικαιοσύνης, Αντζελίνο Αλφάνο.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με επίσημη ανακοίνωσή του τονίζει ότι "ή θα συσταθεί σύντομα μια νέα κυβέρνηση που, με την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, θα μπορέσει να λάβει κάθε περαιτέρω αναγκαία απόφαση, ή θα διαλυθεί η βουλή, για να αρχίσει αμέσως η προεκλογική περίοδος, η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί σε χρονικά περιθώρια όσο γίνεται πιο περιορισμένα".

Ο Ναπολιτάνο συμπλήρωσε "δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα ως προς την απόφαση του πρωθυπουργού να υποβάλει παραίτηση", ενώ ο βασικής σημασίας νόμος οικονομικής σταθερότητας "θα εγκριθεί εντός ολίγων ημερών από το κοινοβούλιο". Ο Ναπολιτάνο κατέστησε ακόμη σαφές ότι "αν καταστεί αναγκαίο θα μπορέσουν να υιοθετηθούν νέα έκτακτα μέτρα". Το μήνυμα, λένε οι σχολιαστές, έχει παραλήπτες τους ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, όλο και περισσότεροι βουλευτές και γερουσιαστές της κεντροδεξιάς εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους  στο αίτημα του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι για άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

2011-11-09

enet.gr

>