Ζυμώσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ιταλία
Τον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Μάριο Μόντι, αλλά και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών συζητά το κόμμα του Λαού της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φαμπρίτσιο Τσικίτο, τα ενδεχόμενα συζητούνται αλλά δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση.
Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο κόμμα είχε εκφραστεί αρνητικά και για τα δύο συγκεκριμένα σενάρια, αλλά χθες ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο διόρισε τον Μάριο Μόντι ισόβιο γερουσιαστή, με μία κίνηση που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι θα δοθεί στον στον οικονομολόγο επίτροπο, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αμέσως μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Αργότερα σήμερα ο απερχόμενος Μπερλουσκόνι εξέφρασε την υποστήριξή του στον Μάριο Μόντι, με μήνυμα του στο οποίο ανέφερε "σας υποβάλλω τα συγχαρητήριά μου και αυτά της κυβέρνησης για το διορισμό σας ως ισόβιου γερουσιαστή, απόδειξη της πολύ μεγάλης επιστημονικής και κοινωνικής αξίας σας, και σας εύχομαι να έχετε μια καρποφόρα θητεία προς το συμφέρον της χώρας".
Όμως ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος εκπροσωπεί τη Λέγκα του Βορρά απέρριψε την υποψηφιότητα Μόντι δηλώνοντας "αν ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δώσει εντολή στον Μόντι να σχηματίσει κυβέρνηση. . . η Λέγκα του Βορρά θα μετακινηθεί στην αντιπολίτευση".
Επίσης συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους πέρα από τη Λέγκα του Βορρά, ο κεντροαριστερός πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο του κόμματος Ιταλία των Αξιών και ένα μέρος των βουλευτών του Μπερλουσκόνι με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών, Αλτέρο Ματεόλι, τους οποίους ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να μεταπείσει.
Λίγο νωρίτερα ο οίκος αξιολόγησης Moody`s προειδοποίησε ότι αν η κρίση χρέους της ευρωζώνης πλήξει πρώτου μεγέθους ευρωπαϊκές χώρες , όπως η Ιταλία, το χτύπημα για την αμερικανική οικονομία θα είναι αντίστοιχο με εκείνο από την πτώχευση της Lehman Brothers. Όπως μάλιστα δήλωσε ο Στίβεν Χες, αναλυτής της αμερικανικής αγοράς "οποιαδήποτε μετάδοση αυτού που συμβαίνει στην Ευρώπη, θα έπληττε πρώτα το τραπεζικό σύστημα, όπως συνέβη το 2008”.
Oι Moody`s πάντως διευκρίνισαν ότι δεν εξετάζουν το σενάριο αυτό και διατηρούν την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας από 1,5% σε 2,5% για το 2012.
Κάμερον: Άμεσος κίνδυνος για την ευρωζώνη η Ιταλία
" Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην ευρωζώνη. Η σημερινή της κατάσταση αποτελεί ένα σαφή και άμεσο κίνδυνο για την ευρωζώνη και η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει γρήγορα. Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία είναι μια προειδοποίηση προς κάθε χώρα και κυβέρνηση χωρίς ένα αξιόπιστο σχέδιο αντιμετώπισης του υπερβολικού χρέους και ελλείμματος ότι πρέπει να έχει ένα σχέδιο και ότι πρέπει να επιμείνει σ΄αυτό", τόνισε σε ομιλία του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
"Εάν οι ηγέτες της ευρωζώνης θέλουν να σώσουν το νόμισμά τους τότε, οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ευρωζώνης πρέπει να δράσουν τώρα. Όσο καθυστερούν τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
2011-11-10
enet.gr