lefkada-news

Παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ οι Αιγύπτιοι, παρά τις υποσχέσεις του στρατού

Χιλιάδες Αιγύπτιοι πολίτες παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, παρά την υπόσχεση του στρατού ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου και οι προεδρικές στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Περισσότερα από 30 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες, στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων αστυνομικών-διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, στρατάρχη Χουσεΐν Ταντάουι, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2012 -αρχικά το Συμβούλιο είχε πει ότι οι προεδρικές εκλογές δεν θα γίνονταν πριν από τα τέλη του 2012 ή ακόμα και το 2013.

Από την πλατεία, οι Αιγύπτιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η υποχώρηση δεν είναι αρκετή.

  
«Δεν φεύγουμε εμείς, να φύγει αυτός»: αυτό ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πλατεία Ταχρίρ μετά το διάγγελμα του Χ.Ταντάουι.

Οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία, αψηφώντας τα δακρυγόνα και την καταστολή.

Επιμένουν ότι το Συμβούλιο πρέπει να παραδώσει αμέσως όλη την εξουσία την οποία ασκεί από τις 11 Φεβρουαρίου, μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι ο στρατός προσπαθεί να αγκιστρωθεί στην εξουσία. Ωστόσο, ο Χουσεΐν Ταντάουι δήλωσε ότι ο στρατός «δεν επιθυμεί να ασκήσει την εξουσία».

Για να καθησυχάσει τα πνεύματα, το Συμβούλιο αποδέχτηκε την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης του Εσάμ Σαράφ που είχε υποβληθεί από την Κυριακή, αλλά δεν είχε γίνει εξαρχής δεκτή. Ακόμη δέχτηκε να απελευθερώσει τους κρατούμενους που συνελήφθησαν από το Σάββατο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, οι νεκροί από το Σάββατο φτάνουν τους 30. Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για 37 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Ασθενοφόρα φτάνουν στην πλατεία Ταχρίρ -θέατρο της εξέγερσης που οδήγησε και στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ- για να παραλάβουν τραυματίες.

Τρεις Αμερικανοί φοιτητές συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι πετούσαν βόμβες μολότοφ στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Πρόκειται για φοιτητές του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Καΐρου, ηλικίας 19 και 21 ετών.

Τις τελευταίες ημέρες η αστυνομία έχει χρησιμοποιήσει διαδηλώσεις και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Μερικοί από αυτούς που βρίσκονται στην πλατεία καταγγέλλουν ότι οι Αρχές έκαναν χρήση πραγματικών πυρών.

Οι ταραχές έχουν επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου: την Αλεξάνδρεια, το Σουέζ, το Πορτ Σαΐντ και το Ασγουάν.

«Ο Ταντάουι είναι πιστό αντίγραφο του Μουμπάρακ. Είναι ο Μουμπάρακ με στρατιωτική στολή» είπε ο Αχμεντ Μαμντούχ, ένας 35χρονος λογιστής.

«Μια δεύτερη επανάσταση» είναι ο τίτλος σήμερα της εφημερίδας Αλ Ακμπάρ. «Το πιο επικίνδυνο που μπορεί να συμβεί είναι η επιδείνωση της σχέσης μεταξύ του λαού και του στρατού» προειδοποιεί η εφημερίδα.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν πριν από τα τέλη του Ιουνίου στην Αίγυπτο κατήγγειλε τη «σφαγή» που διαπράττεται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

«Δακρυγόνα που περιέχουν παραλυτικά αέρια και πραγματικές σφαίρες χρησιμοποιήθηκαν κατά των πολιτών στην πλατεία Ταχρίρ. Αυτό είναι σφαγή» δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη βία εναντίον των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ.

«Καταδικάζουμε τη χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία και καλούμε επειγόντως την αιγυπτιακή κυβέρνηση να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να επιβάλει πειθαρχία στις δυνάμεις της και να προστατεύσει τα οικουμενικά δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων να διαδηλώνουν και να εκφράζονται ειρηνικά» δήλωσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ

2011-11-23

tanea.gr

>