Ιταλία: Επιτόκια - ρεκόρ στη δημοπρασία ομολόγων
Σε επίπεδα - ρεκόρ, κοντά στο 8%, το οποίο θεωρείται ευρέως ως μη βιώσιμο για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας μακροπρόθεσμα, εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κατά τη σημερινή δημοπρασία.
Συγκεκριμένα, η απόδοση στα νέα τριετή ομόλογα ΒΤΡ (Buoni del Tesoro Poliennali) εκτοξεύτηκε στο ιστορικό υψηλό του 7,89% στο πλαίσιο της δημοπρασίας, στην οποία αντλήθηκε ποσό 7,5 δισ. ευρώ. Το ζητούμενο ποσό ανερχόταν μεταξύ 5 δισ. ευρώ και 8 δισ. ευρώ.
Η έκδοση που ωριμάζει το Νοέμβριο του 2014 φέρει κουπόνι 6%, το υψηλότερο για αυτή τη διάρκεια ωρίμανσης από το 1997. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα η Ιταλία είχε εκδώσει αντίστοιχα τριετή ομόλογα με απόδοση 4,93%.
Η απόδοση στο δεκαετές ομόλογο ΒΤΡ, λήξεως το Μάρτιο του 2022, διαμορφώθηκε σε 7,56% - νέο ιστορικό υψηλό - από 6,06% που ήταν στα τέλη Οκτωβρίου.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη σημερινή, κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν στις επιμέρους παραμέτρους ενίσχυσης του ταμείου διάσωσης με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης της κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, Μίροσλαβ Κάλουζεκ, εμφανίστηκε πάντως απαισιόδοξος σχετικά με την προοπτική εύρεσης οριστικής λύσης στην κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.
«Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος σχετικά με το εάν το πολιτικό σύστημα της ευρωζώνης είναι σε θέση να παρέχει μια λύση που θα καθησυχάσει τις αγορές με αξιόπιστο και δυναμικό τρόπο», δήλωσε ο Κάλουζεκ στο περιθώριο οικονομικού συνεδρίου.
Μεγαλύτερη πειθαρχία στην ευρωζώνη ζητεί η Γαλλία
Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι οι θέσεις που εκφράζει η Γαλλία στις συνομιλίες με τη Γερμανία για αλλαγή της διακυβέρνησης της ευρωζώνης έχουν να κάνουν με την εφαρμογή μεγαλύτερης πειθαρχίας και αλληλεγγύης για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.
«Συνεργαζόμαστε με τους γερμανούς εταίρους μας για να προτείνουμε ένα Σύμφωνο με μεγαλύτερη πειθαρχία στην ευρωζώνη: επιστροφή στην ισοσκέλιση του προϋπολογισμού, υιοθέτηση του "χρυσού δημοσιονομικού κανόνα" και ταυτόχρονα ένα Σύμφωνο με μεγαλύτερη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη τις ευρωζώνης, με ισχυρότερους θεσμούς που θα επεμβαίνουν με αποτελεσματικότερο τρόπο», ανέφερε η Βαλερί Πεκρές μιλώντας στο France 2.
«Όλες οι χώρες θα πρέπει να ακολουθούν τον κανόνα "μηδενικό έλλειμμα"» πρόσθεσε η κ. Πεκρές, που είναι επίσης υπουργός Προϋπολογισμού.
Παρίσι και Βερολίνο ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως εντός των επόμενων ημερών θα προτείνουν μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ.
Ο γερμανικός Τύπος αναφέρθηκε στη διάρκεια του σαββατοκύριακου σε ένα σχέδιο Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας για ορισμένες χώρες της Νομισματικής Ένωσης, αλλά και στην πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγων μόνο στις χώρες που η πιστοληπτική τους ικανότητα αξιολογείται με τρία Α. Ωστόσο, το Βερολίνο διέψευσε το σχέδιο αυτό.
Ερωτηθείσα αν η ευρωζώνη είναι πιθανόν να βρεθεί χωρισμένη στα δύο, η κ. Πεκρές τόνισε πως η Γαλλία δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.
BGA: Συστάσεις για οικειοθελή αποχώρηση Ελλάδας, Πορτογαλίας από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ένωσης γερμανών εξαγωγέων (BGA), Αντον Μπέρνερ, απηύθυνε σύσταση προς την Ελλάδα και την Πορτογαλία να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι το «κούρεμα» του χρέους δεν θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των χωρών αυτών.
Τόνισε επίσης πως, αν η Ιταλία δεν προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει και αυτή να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ.
2011-11-29
naftemporiki.gr