lefkada-news

Ιράν: Κατηγορεί τη CIA για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

Το Ιράν υποστηρίζει πως διαθέτει στοιχεία αλλά και «αξιόπιστες πληροφορίες» πως η αμερικανική CIA εμπλέκεται στη δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στην Τεχεράνη, προειδοποιώντας επίσης πως «επανεξετάζει την τιμωρία των παρασκηνιακών στοιχείων» που έχουν παίξει ρόλο στην επίθεση.

Ο Μοστάφα Αχμάντι-Ροσάν, έχασε τη ζωή του την Τετάρτη όταν βόμβα που είχε τοποθετεί στο αυτοκίνητο του εξερράγη. Μαζί του σκοτώθηκε και ένας καθηγητής πανεπιστημίου που τον συνόδευε.

Η δολοφονία έχει αρκετές ομοιότητες με προηγούμενες επιθέσεις με στόχους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν -το οποίο η Τεχεράνη επιμένει πως έχει αποκλειστικά ειρηνικό σκοπό, αλλά η Δύση αμφιβάλλει.

Το Ιράν επέδωσε επιστολή για τη δολοφονία στην ελβετική πρεσβεία στην Τεχεράνη, που εκτελεί και χρεή διπλωματικού διαύλου με τις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA μετέδωσε επίσης πως επιστολή επιδόθηκε και στη βρετανική πρεσβεία, καθώς η Τεχεράνη επιρρίπτει στο Λονδίνο «προφανή ρόλο» στη δολοφονία.

Οι ΗΠΑ αρνούνται πως εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στην υπόθεση, ενώ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τις δολοφονίες πολιτών.

Η δολοφονία προκάλεσε κύματα διαδηλώσεων στο Ιράν κατά κυβερνήσεων της Δύσης και του Ισραήλ.

Παράλληλα, ο Ιρανός επιτελάρχης, στρατηγός Μασούντ Τζαζαγερί, προειδοποίησε πως «οι εχθροί του Ιράν, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και το σιωνιστικό καθεστώς, το Ισραήλ, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των δραστηριοτήτων τους».

2012-01-14

epikaira.gr

>