lefkada-news

Μοιραία λάθη οδήγησαν στη ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Τοσκάνης

Οι τραγικοί χειρισμοί του καπετάνιου και οι εντολές που εκτελούσε εξ ονόματός του το πλήρωμα του Costa Concordia οδήγησαν, όπως όλα δείχνουν, στη ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Τοσκάνης. Μετά το σοκαριστικό ηχητικό ντοκουμέντο που επιβεβαιώνει ότι ο πλοίαρχος Φραντσέσκο Σκετίνο εγκατέλειψε το κρουαζιερόπλοιο και αρνείτο να επιστρέψει στη θέση του, ένα ερασιτεχνικό βίντεο που τραβήχτηκε λίγο μετά την προσάραξη του πλοίου αποκαλύπτει ότι το πλήρωμα προσπαθούσε να καθησυχάσει τους επιβάτες, καλώντας τους να επιστρέψουν στις καμπίνες τους «με ηρεμία»...

Το βίντεο μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα Rainews24 και σε αυτό ακούγεται μία γυναίκα, μέλος του πληρώματος, να λέει στους επιβάτες να επιστρέψουν «με ηρεμία» στις καμπίνες τους. Το βίντεο δείχνει τους επιβάτες να φορούν σωσίβια και να βρίσκονται σε ένα από τα καταστρώματα του πλοίου.

«Σας παρακαλούμε να επιστρέψετε στις καμπίνες σας με ηρεμία. Όλα είναι υπό έλεγχο [...] Αποκαταστάθηκε το ηλεκτρολογικό πρόβλημα που είχαμε με τη γεννήτρια. Όλα είναι εντάξει...» ακούγεται να λέει η γυναίκα και να τονίζει ότι μεταφέρει μήνυμα του καπετάνιου.

Επίσης, σε ένα άλλο ηχητικό -που μεταδίδει το BBC- ακούγεται ένας από τους ναυτικούς να ενημερώνει τις λιμενικές αρχές του Λιβόρνο, 30 λεπτά μετά την προσάραξη, ότι το πλοίο αντιμετωπίζει πρόβλημα ηλεκτροδότησης.

Η ολιγωρία που επέδειξαν πλοίαρχος και πλήρωμα στάθηκε μοιραία για τη ζωή τουλάχιστον 11 ανθρώπων. Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθούν σώοι οι 21 αγνοούμενοι.
Graph Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνσηinfographics


Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, στους νεκρούς και τους αγνοουμένους συγκαταλέγονται δύο Αμερικανοί πολίτες, 12 Γερμανοί, επτά Ιταλοί, έξι Γάλλοι, δύο Περουβιανοί, ένας Ούγγρος, ένας Ινδός και ένας Ισπανός.

Οι δύτες που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο των ερευνών διέκοψαν και πάλι την επιχείρηση, καθώς την Παρασκευή το μισοβυθισμένο κρουαζιερόπλοιο παρουσίασε νέα μετατόπιση. Οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τις έρευνες στο εσωτερικό του κρουαζιερόπλοιου θα έχουν αργότερα συνάντηση για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις, οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή του ναυαγίου αναμένεται να επιδεινωθούν εντός της ημέρας και οι ιταλικές αρχές ανησυχούν μήπως η κακοκαιρία προκαλέσει την περαιτέρω βύθισή του.

Ο καπετάνιος του πλοίου βρίσκεται σε κατ` οίκον περιορισμό και είναι αντιμέτωπος με τις κατηγορίες για κατά συρροήν ανθρωποκτονίες, βύθιση και εγκατάλειψη πλοίου. Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν, τη στιγμή του ατυχήματος εκείνος βρισκόταν στο εστιατόριο του πλοίου μαζί με μία 24χρονη γυναίκα από τη Μολδαβία, η οποία εργάζεται ως μεταφράστρια στην πλοιοκτήτρια εταιρεία του Costa Concordia.

Η Ντομνίκα Τσεμορτάν μίλησε σε μέσα ενημέρωσης της Μολδαβίας και υπερασπίστηκε τον πλοίαρχο. Όπως είπε, «έκανε εξαιρετική δουλειά και έσωσε πάνω από 3.000 ανθρώπους». Είπε, επίσης, ότι βρέθηκε στη γέφυρα του πλοίου για να βοηθήσει στην εκκένωσή του και κυρίως να καθοδηγήσει τους Ρώσους, μεταφράζοντας στη γλώσσα τους τις εντολές του καπετάνιου.

2012-01-20

tanea.gr

>