Σώστε το γήπεδο των Σφακιωτών
Ο πρώην Δήμος Σφακιωτών το 2008 με ομόφωνη απόφαση του τότε Δ.Σ. (Δήμαρχος Γιώργος Κούρτης), είχε αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, εντάσσοντας σε αυτόν έργο 170.000 ευρώ για την τοποθέτηση πλαστικού τάπητα στο υπάρχον γήπεδο Σφακιωτών.
Εννοείται ότι το έργο αυτό για να εγκριθεί, χρειάσθηκε να γίνει ισόποση περικοπή χρημάτων, από άλλα προγραμματισμένα στον ΘΗΣΕΑ έργα του Δήμου Σφακιωτών, όπως π.χ. Αγροτική Οδοποιϊα.
Οι μόνιμοι κάτοικοι της ορεινής περιοχής, κατά κόρον αγρότες στο επάγγελμα, στερούνται σήμερα για παράδειγμα, κάποιους αγροτικούς δρόμους που θα είχαν κατασκευασθεί τότε με τα χρήματα του γηπέδου, και που πλέον κανείς τους δεν ελπίζει ότι θα γίνουν μελλοντικά.
Η τοποθέτηση του πλαστικού τάπητα ολοκληρώθηκε το 2009, ενώ ο Δήμος Σφακιωτών φρόντισε λίγο αργότερα να δαπανήσει περίπου άλλες είκοσι χιλιάδες για τον φωτισμό του γηπέδου και την τοποθέτηση καθισμάτων, από δικά του χρήματα.
Μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του γηπέδου, διαπιστώθηκε η ανάγκη κατασκευής περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου, ενός χαντακιού απορροής των νερών της βροχής, το οποίο αν και ξεκίνησε, δεν πρόλαβε ωστόσο με την έλευση του Καλλικράτη να ολοκληρωθεί.
Το χαντάκι αυτό, και κυρίως το τμήμα του δίπλα στους πάγκους, θα εμπόδιζε τον κύριο όγκο των νερών που λιμνάζουν εξωτερικά του αγωνιστικού χώρου, να εισέρχονται κάτω από τον τάπητα και να διαβρώνουν την υπόβαση, δημιουργώντας παράλληλα επιφανειακά λακκούβες στο ταρτάν, επικίνδυνες για την σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών.
Με την έλευση του Καλλικράτη, εν μία νυκτί το γήπεδο Μάγειρα χαρακτηρίσθηκε Δημοτικό, κι άρχισαν να συρρέουν υπό την ανοχή της νέας Δημοτικής Αρχής οι ορδές των βαρβάρων, για να το χρησιμοποιήσουν χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς καμία μέριμνα, χωρίς κανένα περιορισμό.
Η Καρυά άφησε το δύο μόλις ετών νέο γήπεδό της γιατί ήταν ξερό, η Κατούνα ήρθε κι αυτή μη έχοντας δικό της σπίτι, το Καλαμίτσι παράτησε το ξερό γήπεδο Τσουκαλάδων που χρησιμοποιούσε ως έδρα την τελευταία δεκαετία.
Κοντά σε αυτούς ήρθε κι ο Τηλυκράτης που έκανε στο γήπεδο Σφακιωτών τον κύριο όγκο των προπονήσεών του, ήρθε και το Νυδρί τα προηγούμενα κυρίως χρόνια, για να μην χαλάει το χορτάρι του.
Σαν να μην έφταναν αυτοί, το πρώην Καλαμίτσι και νυν Πανλευκάδιος έφτιαξε παιδική και εφηβική ομάδα και τις έφερε κι αυτές, πρόσφατα κι ο Τηλυκράτης έφτιαξε δύο ομάδες παιδικού που προπονούνται κι αυτές κάποιες μέρες στους Σφακιώτες.
Σε καθημερινή βάση τώρα πλέον, με διπλοβάρδιες επί έξι τουλάχιστον ώρες, στο γήπεδο προπονούνται πάνω από 120 άτομα ημερησίως, ενώ και τα Σαββατοκύριακα γίνονται αγώνες επίσημοι ακόμα και το πρωϊ.
Όλοι αυτοί εκτός των άλλων αφήνουν και τα σκουπίδια τους, τα οποία οι άνθρωποι της τοπικής ομάδας, αναγκάζονται να τα μαζεύουν, αφού και γι` αυτό .....είναι δύσκολο να βρεθεί λύση.
Την τελευταία εφταετία που λειτουργεί το γήπεδο με πλαστικό τάπητα, έγινε ένα μόνο σέρβις το 2012 κι αυτό λειψό, αφού το καουτσούκ που έπεσε, ήταν τέσσερα κυβικά λιγότερα από το αναγκαίο τότε, σύμφωνα με τους τεχνικούς.
Οι προδιαγραφές αντίθετα μιλούσαν για ετήσιο υποχρεωτικά σέρβις, για φυσιολογική χρήση.
Ο τάπητας με μαθηματική ακρίβεια αν συνεχισθεί η αλόγιστη χρήση, οδηγείτε σε πλήρη καταστροφή σύντομα. Εκτός της έλλειψης καουτσούκ, η διάβρωση του υπεδάφους έχει δημιουργήσει λακκούβες που είναι ικανές από μόνες τους να φέρουν σοβαρούς τραυματισμούς, όπως πρόσφατα με τον τερματοφύλακα της Ένωσης Πρέβεζας.
Πρόσφατα το Δ.Σ. του Δήμου Λευκάδας ψήφισε μελέτη 45.000 ευρώ, που αφορά όμως τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, δηλαδή βρέθηκαν τόσα χρήματα για περίφραξη και χημικές τουαλέτες, αλλά δεν υπάρχει ούτε σεντς να διατεθεί για την διαφύλαξη του αγωνιστικού χώρου.
Το αθάνατο Ελληνικό Δημόσιο σκέφτεται να ντύσει τη νύφη με φανταχτερά ρούχα και στολίδια, αλλά η νύφη είναι γριά και με ένα πόδι στον τάφο.
Ακόμη και τώρα πάντως, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, και πρέπει να γίνει έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους, να σώσουν το γήπεδο Σφακιωτών.
Πρόεδρος Πίου
15:09:49
2015-10-09