25 χρόνια από την πρώτη μεγάλη Πανελλήνια επιτυχία της Δόξας
Ήταν την αγωνιστική περίοδο 1991-1992, όταν η εφηβική ομάδα μπάσκετ της Δόξας είχε καταφέρει να προκριθεί στους τελικούς του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, όπου συμμετείχαν οι 6 καλύτερες ομάδες της χώρας, πετυχαίνοντας έτσι μια σημαντική διάκριση που έκανε τότε ευρύτερα γνωστή την ομάδα της Λευκάδας. Στους αγώνες που έγιναν στη Φλώρινα, συμμετείχε ο Παναθηναϊκός των Αλβέρτη, Οικονόμου, Γεωργικόπουλου που είχε έφορο τον σημερινό πρόεδρό του, Μ. Παπαδόπουλο, η εφηβική ομάδα του Αυτοκράτορα τότε Άρη, οι Ίκαροι Σερρών, η Ολύμπια Λάρισας (ομάδες που με παίκτες του εφηβικού τους μετά από μερικά χρόνια έπαιξαν στην Α1) και η ομάδα του Απόλλωνα Πατρών, που κατέκτησε άξια την πρώτη θέση.
Η Δόξα είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΕΣΚΑΒΔΕ και πήρε την πρόκριση για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα αφού πήρε την δεύτερη θέση στα προκριματικά του Νοτίου ομίλου. Σε αγώνες που έγιναν τον Ιούνιο του 1992 στην Αθήνα η Δόξα, απέκλεισε τις πρωταθλήτριες των Ενώσεων: Δωδεκανήσων, Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, Αργολίδας Κορινθίας, Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου, Κρήτης και Κυκλάδων.
Η εφηβική ομάδα της Δόξας ήταν την αγωνιστική χρονιά 91-92 η ‘βάση’ της αντρικής της ομάδας που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Α ΕΣΚΑΒΔΕ και πήρε την 3η θέση στο πρωτάθλημα.
Να αναφέρουμε πως την Άνοιξη του 92 παραδόθηκε προς χρήση το Κλειστό Γυμναστήριο, γεγονός που βοήθησε πολύ στην πρόοδο της Δόξας και του αθλήματος στη Λευκάδα.
Η τότε εφηβική ομάδα της Δόξας, είχε παίκτες με ταλέντο που έπαιζαν ωραίο μπάσκετ και αν ήταν προπονημένοι καλύτερα ίσως και να πετύχαιναν περισσότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που πήραν τελικά την 6η θέση, πίσω από τον Παναθηναϊκό των μεγάλων αστέρων που πήρε την 5η θέση, κάτι που λέει πολλά για το επίπεδο των ομάδων που συμμετείχαν.
Στην ομάδα της Λευκάδας, που πάλεψε όλα τα παιχνίδια στη Φλώρινα και κέρδισε το χειροκρότημα των φιλάθλων έκανε αφιέρωμα το περιοδικό Τρίποντο του αείμνηστου Φίλιππα Συρίγου.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται το μεγαλύτερο πρόβλημα της τότε ομάδας, που ήταν η ανεύρεση προπονητή. Στο εφηβικό τμήμα εκείνης της περιόδου στην ομάδα δεν υπήρχε προπονητής, οι παίκτες προπονούνταν μεταξύ τους και στο πάγκο ‘καθόταν’ και έκανε ότι μπορούσε ο έφορος της ομάδας Σ. Σταυρόπουλος, που βρίσκεται πλέον περισσότερα από 25 χρόνια κοντά στη Δόξα.
Παρόλο όμως που δεν υπήρχε ένας ‘πραγματικός’ προπονητής, που θα μάθαινε τους νεαρούς αθλητές τα μυστικά του αθλήματος , η ομάδα τα κατάφερε καλά..
Η σύνθεση με τα σωστά ονόματα των παικτών: Τυπάλδος Παναγιώτης(7), Αργύρης Νίκος(8), Πολίτης Γιάννης(14), Κοψιδάς Δημήτρης(11), Λάζαρης Ηλίας(12), Μάλφας Μάξιμος(9)Καρύδης Πάυλος(4), Καννέλος Νεκτάριος(6), Δευτεραίος Στάθης(10), Κόγκας Άκης(5).
29/7/2017 13.00μ.μ