lefkada-news

Ανοιχτός για το κοινό ο Ιερός Ναός του Παντοκράτορα

Μία από τις σημαντικότερες εκκλησίες-μνημεία της πόλης της Λευκάδας, ο Παντοκράτορας, που ήταν κλειστή 362 ημέρες το χρόνο, αφού άνοιγε μόνο στην Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων κάθε 21 Μάιου, καθώς και την παραμονή και ανήμερα της εορτής της μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού, όταν πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου, θα είναι πλέον ανοικτός τρεις φορές την εβδομάδα, μετά από απόφαση των κτητόρων του, προκειμένου να τον επισκέπτεται αφιλοκερδώς όποιος ενδιαφέρεται.

 

DSCN4751

 

 

Ο ναός του Παντοκράτορα που βρίσκεται στο κέντρο της αγοράς στην πόλη της Λευκάδας είναι μια ιδιωτική εκκλησία, που ανήκει στους απογόνους της οικογένειας Βαλαωρίτη και της οικογένειας Σταύρου. 

 

 

DSCN4753

 

 

Οι αγιογραφίες της ανήκουν σε πολύ γνωστούς Επτανήσιους αγιογράφους.

 

 

DSCN4744

 

 

Πίσω από το ιερό βήμα βρίσκεται ο τάφος του εθνικού ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ενώ στο εσωτερικό της έχουν ταφεί κι άλλοι εξέχοντες Λευκαδίτες.

 

 

DSCN4748

 

DSCN4747

 

 

Το ενδιαφέρων των επισκεπτών, που ήθελαν εκτός από εξωτερικά να βλέπουν το εσωτερικό της εκκλησίας καθώς και τον τάφο του Βαλαωρίτη, ήταν ο λόγος για τον οποίο οι κτήτορες του ναού αποφάσισαν να τον ανοίγουν τρεις φορές την εβδομάδα.

Μια σημαντική απόφαση που μόνο ‘θετικά αποτελέσματα’ μπορεί να φέρει

 

 

DSCN4741 

16/7/2017  9.47 μ.μ

>