lefkada-news

Λύση στο θέμα της ζεύξης της Λευκάδας -Τα έργα που θα γίνουν στη περιοχή

Λύση στο θέμα της ζεύξης της Λευκάδας αλλά και της αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής φαίνεται πως δίνεται μετά την εποικοδομητική συνεργασία των τοπικών φορέων με τον Τεχνικό Εμπειρογνώμονα που έχει οριστεί από το Υπουργείο Υποδομών προκειμένου να επανεξέταση τον έλεγχο των υφιστάμενων μελετών.

Το lefkadanews έχει αποκλειστικές πληροφορίες για τα έργα που θα γίνουν, τον τρόπο που αυτά θα υλοποιηθούν αλλά και το πώς θα αξιοποιηθούν, καθώς επίσης και για τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των προαναφερομένων συνομιλητών. Για να μην πολυλογούμε σας παρουσιάζουμε τις πληροφορίες μας

Σχετικά με το θέμα της ζεύξης που ενώνει την νησιωτική Λευκάδα με το ηπειρωτικό της κομμάτι, αποφασίστηκε να γίνει με υποθαλάσσια σήραγγα στο σημείο που έχει οριοθετηθεί σε προηγούμενη μελέτη. Το προφανές, αφού με την υποθαλάσσια λύνονται τα οδικά και θαλάσσια κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργούνται στη περιοχή, θα γίνει επιτέλους πράξη. Στο δίαυλο που ενώνει το βόρειο με το νότιο Ιόνιο τα σκάφη θα μπορούν να περνούν χωρίς να περιμένουν να ανοίξει η πλωτή γέφυρα, κάτι που θα ευνοήσει πολύ το θαλάσσιο τουρισμό, ενώ και η πλειοψηφία των επισκεπτών της Λευκάδας που έρχεται στο νησί με αυτοκίνητο, θα αποφύγει την ταλαιπωρία των ουρών που δημιουργούνται στη γέφυρα και στη πόλη της Λευκάδας. Η κυκλοφορία των τροχοφόρων θα γίνεται αδιάκοπα και η πόλη θα γλιτώσει από το μποτιλιάρισμα που δημιουργείται τους καλοκαιρινούς μήνες και που τόσα προβλήματα επιφέρει…

Πώς θα γίνει όμως το έργο, ποιος θα το διαχειρίζεται και ποια θα είναι πολιτική που θα εφαρμοστεί σχετικά με τα διόδια και την διέλευση των οχημάτων, αποτελούν την μεγάλη έκπληξη του σχεδίου που πρώτο το lefkadanews σας αποκαλύπτει. Σύμφωνα λοιπόν με εξακριβωμένες πληροφορίες, Δήμος και Περιφέρεια αναλαμβάνουν την εκτέλεση του εγχειρήματος, μέσω ιδίων πόρων, δανειοδότησης αλλά και χρηματοδότησης από το κράτος. Μετά την επεξεργασία των στοιχείων και την εμπειρία των προηγούμενων διαγωνισμών διαπιστώθηκε ότι καμιά εταιρεία δεν θα ήταν διατεθειμένη να επενδύσει ένα τόσο μεγάλο ποσό σε ένα έργο που δεν θα απέδιδε σε αυτή τα αναμενόμενα κέρδη. Αυτό γιατί ασκήθηκε βέτο από τους τοπικούς φορείς, οι μόνιμοι κάτοικοι να μην πληρώνουν διόδια καθώς και να υπάρχει κάποιο όριο στην ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα με τροχοφόρα στο νησί κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ότι τη χειμερινή περίοδο οι επισκέπτες του νησιού είναι πολύ λίγοι, οδήγησαν στη σκέψη ότι καμιά εταιρεία δεν θα ενδιαφερθεί να εκτελέσει ανταποδοτικά το έργο, που τόσο έχει ανάγκη η Λευκάδα.

Έτσι αποφασίστηκε, αφού εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το κράτος ύψους 20εκ. ευρώ, και έγιναν οι πρώτες συζητήσεις με τις τράπεζες που είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν το έργο, Δήμος και Περιφέρεια να αναλάβουν να το πραγματοποιήσουν. Θα συνταχθούν οι σχετικές μελέτες και θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για την τεχνική εταιρεία που θα αναλάβει να το κατασκευάσει με τον τωρινό Τεχνικό Εμπειρογνώμονα να είναι ο υπεύθυνος για την σωστή και αντισεισμική κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας. Όταν με το καλό θα ολοκληρωθεί το τούνελ, η σύμπραξη Δήμου Περιφέρειας θα αναλάβει την λειτουργία και συντήρηση του έργου, καθώς επίσης και την εκμετάλλευση του, προκειμένου αρχικά να τακτοποιηθούν οι δανειακές του υποχρεώσεις, καθώς και να πληρώνονται τα τρέχοντα έξοδα λειτουργίας του. Έτσι τους καλοκαιρινούς μήνες που αρχικά θα λειτουργεί η υποθαλάσσια, αφού κρίθηκε ότι το χειμώνα με την υπάρχουσα οδική και θαλάσσια κίνηση δεν υπάρχει λόγος λειτουργίας της υποθαλάσσιας αλλά της πλωτής γέφυρας με δωρεάν είσοδο, θα πληρώνουν διόδια οι επισκέπτες του νησιού, ενώ η διέλευση θα είναι δωρεάν για τους κατοίκους της Π.Ε Λευκάδας και των χωριών της Αιτωλοακαρνανίας, της Περατιάς, της Πλαγιάς και του Αγίου Νικολάου.

Σχετικά με το κόστος των διοδίων που θα πληρώνουν οι επισκέπτες της Λευκάδας οι οποίοι θα χρησιμοποιούν την υποθαλάσσια σήραγγα, θα εφαρμοστούν τα εξής σύμφωνα με τις πληροφορίες μας. Οι επισκέπτες θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που έχουν κλείσει δωμάτιο στη Λευκάδα και σε όσους έρχονται και φεύγουν την ίδια μέρα. Αυτοί που έχουν κλείσει δωμάτιο επιδεικνύοντας το σχετικό παραστατικό της κράτησης που θα εκτυπώνουν στο ιντερνέτ, θα πληρώνουν χαμηλότερο κόμιστρο από όσους έρχονται και φεύγουν. Όλα τα δωμάτια της Λευκάδας θα μπουν σε μια βάση δεδομένων που από εκεί θα ελέγχεται η πληρότητα που έχει το νησί. Όταν είναι χαμηλή η πληρότητα, τα διόδια θα είναι πιο φθηνά και θα αυξάνονται όσο αυτή μεγαλώνει. Τους μήνες αιχμής μάλιστα που η Λευκάδα κατακλύζεται από εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες θα μπει, για λόγους ασφαλείας, κάποιο όριο στη διέλευση των επισκεπτών που δεν έχουν κλείσει δωμάτιο. Μη ξεχνάμε ότι η Λευκάδα είναι μια σεισμογενής περιοχή, που στατιστικά ο εγκέλαδος την επισκέπτεται πιο συχνά τον Αύγουστο. Έτσι αποφασίστηκε, να διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων προς την Λευκάδα όταν θα αρχίζει να ξεπερνιέται η ανώτατη τιμή εισερχομένων αυτοκινήτων που οι επιβάτες τους δεν έχουν κλείσει δωμάτιο, η οποία θα οριστεί αρχικά στα συν 25.000 οχήματα.

Στην απόφαση αυτή λήφθηκε υπόψη το γεγονός του ότι η Λευκάδα είναι το μοναδικό νησί στην Ελλάδα που λόγω της εύκολης πρόσβασης που έχει μπορεί να την επισκεφτεί ο οποιοσδήποτε χωρίς να μείνει απαραίτητα στο νησί. Έτσι, ειδικά τους μήνες αιχμής το νησί κατακλύζεται από τέτοιους επισκέπτες που μαζί με τους κατοίκους και όσους μένουν στα καταλύματα της, πολλαπλασιάζουν τον πληθυσμό της, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 200.000 ανθρώπους την ημέρα. Τι θα γίνει όμως αν κάνει τότε ένα μεγάλο σεισμό στη Λευκάδα; Η κατάσταση, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη με τόσο κόσμο και τα αυτοκινητά τους στο νησί, και για αυτό αποφασίστηκε να υπάρχει κάποιο όριο στην είσοδο των μονοήμερων επισκεπτών (που με την ολοκλήρωση όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας θα αυξηθούν και άλλο) για την ασφάλεια όλων. Με τον τρόπο αυτό προσδοκάται ότι θα αλλάξει και η φύση του τουριστικού προϊόντος της Λευκάδας την εποχή αυτή, και από μαζικός θα αρχίσει να γίνεται πιο ποιοτικός, κάτι που θα ανεβάσει το βιωτικό επίπεδο των μόνιμων κατοίκων, αλλά το σημαντικότερο είναι, ότι όλοι θα ζουν στη Λευκάδα, κάτω από ποιο ασφαλείς συνθήκες.

Στην αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών που θα στοχεύουν στον ποιοτικό τουρισμό, θα συμβάλουν η Μαρίνα μεγάλων σκαφών που θα γίνει τελικά στη Λιμνοθάλασσα του Αβλέμωνα, όπως είχε χωροθετηθεί στη μελέτη που βγήκε 3 φορές ανεπιτυχώς προς δημοπράτηση, η κατασκευή ράμπας για κρουαζιερόπλοια στην περιοχή της Αμμόγλωσσας καθώς και η δημιουργία μιας νέας Μαρίνας στην περιοχή των λιμνοθαλασσών, που έχει μπαζωθεί τώρα από τα σκουπίδια.

Συνοπτικά να σας πούμε για τα τρία αυτά έργα ότι:

Για την Μαρίνα μεγάλων σκαφών οι τοπικοί φορείς άλλαξαν τελικά γνώμη καθώς η περιβαλλοντική επιβάρυνση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο πίστευαν, καθώς και η εκτίμηση, ότι μια τέτοια Μαρίνα θα έφερνε μεγάλη ανάπτυξη στο νησί.

 

2014111191829750_1_1

 

Το γεγονός των έτοιμων μελετών που συνδέουν τη Μαρίνα με την υποθαλάσσια, αφού ο δρόμος περνάει στα όρια της, συνέβαλε στην απόφαση τους, όπως και η επίσκεψη τους στην αντίστοιχη Μαρίνα του Φλοίσβου. Εκεί είδαν σκάφη που στη Λευκάδα δεν τα βλέπουμε ούτε με τα κιάλια και ένα όμορφο χώρο με διάφορα καταστήματα που προσελκύει πολύ κόσμο και έτσι πείστηκαν να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας τέτοιας Μαρίνας και στη Λευκάδα.

Ένα έργο που θα πραγματοποιηθεί άμεσα είναι η κατασκευή προβλήτας για μεγάλα κρουαζιερόπλοια στην περιοχή της βορείου εισόδου του νησιού, εκεί που τώρα έχουν δημιουργηθεί τα τρία κρηπιδώματα, που έγιναν για να εμποδίζουν να περνάει η άμμος που συσσωρεύεται στη θαλάσσια περιοχή από τις παραλίες της Λευκάδας, στην Αμμόγλωσσα και κλείνει το δίαυλο.

 

autopic3546_2

 

Από τη μία, η αποτελεσματικότητά τους δεν ήταν η αναμενόμενη, μιας και η παραλία της Αμμόγλωσσας ολοένα και μεγαλώνει και από την άλλη η ανάγκη να δημιουργηθεί μια προβλήτα για να δένουν τα δεκάδες κρουαζιερόπλοια που διασχίζουν το Ιόνιο, οδήγησαν στην απόφαση να απομακρυνθούν οι πέτρες των κρηπιδωμάτων και να κατασκευαστεί μια προβλήτα. Να αναφέρουμε ότι με την άφιξη κάθε κρουαζιερόπλοιου, 3500 έως 4500 άτομα, θα αποβιβάζονται στη Λευκάδα. Σύμφωνα με έρευνες, έχει υπολογιστεί ότι ο καθένας από αυτούς ξοδεύει καθημερινά 200 ευρώ κατά μέσο όρο.

 

autopic2500_1autopic3549_2

 

Όσο για την άμμο που μεγαλώνει την Αμόγλωσσα αποφασίστηκε κάθε τρία χρόνια να γίνονται έργα που σκοπό θα έχουν, να την μαζεύουν και να την επιστέφουν στις παραλίες της Λευκάδας.

Λύση στο θέμα των σκουπιδιών και της περιβαλλοντικής καταστροφής που έχει υποστεί η περιοχή των λιμνοθαλασσών από τον σκουπιδότοπο που λειτουργεί εκεί, εδώ και σαράντα χρόνια, φαίνεται πως δίνεται, μετά από παρεμβάσεις υψηλότατων κυβερνητικών αξιωματούχων. Η σχεδιαζόμενη για εκεί ΜΟΠΑΚ, θα μεταφερθεί σε εργοστάσιο σκουπιδιών κοντινού δήμου που λειτουργεί ήδη, με αντάλλαγμα ένα μεγάλο ποσοστό στο Δήμο αυτό, από τη νέα Μαρίνα που θα γίνει στο χώρο του τωρινού σκουπιδότοπου.

 

1m_1_1

lefkada-port3_1_1

 

Ο Δήμος δηλαδή που θα συνεργαστεί με τη Λευκάδα, θα παίρνει χρήματα από τη νέα Μαρίνα που θα δημιουργηθεί εκεί εκτός από τέλη για τα απορρίμματα που θα εισπράττει, αφού θα δέχεται στη Μονάδα Επεξεργασίας απορριμμάτων του, τα σκουπίδια της Λευκάδας.

Τα παραπάνω έργα θα πραγματοποιηθούν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (μέσω ιδίων πόρων, δανειοδότησης και χρηματοδότησης) που θα τα εκμεταλλεύεται και θα επιβάλει διόδια στα σκάφη επισκεπτών που θα χρησιμοποιούν τη διώρυγα της Λευκάδας χωρίς να σταθμεύουν σε κάποια από τις Μαρίνες της περιοχής, ή το λιμάνι της πόλης.

Να αναφερθούμε τέλος και σε κάποια άλλα έργα που θα γίνουν στην πόλη της Λευκάδας. Το πρώτο είναι ένα υπόγειο παρκινγκ, που θα κατασκευαστεί από τον πυθμένα της λιμνοθάλασσας και κάτω, κατά μήκος του δρόμου του Κάστρου. Η κατασκευή δε θα επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον ούτε θα το αλλάξει, ενώ θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της πόλης, καθώς στο πάρκο των ποιητών και στο λιμάνι θα απαγορευτεί η στάθμευση. Το πάρκο επιτέλους θα ενοποιηθεί και θα ανακαινιστεί και θα μετατραπεί σε έναν όμορφο πολυχώρο για μικρούς και μεγάλους, ενώ θα γίνει και ένας δρόμος παράλληλος με την οδό Σικελιανού, που θα ξεκινάει πριν τον Πόντε και θα καταλήγει στα Δικαστήρια, προκειμένου να εξυπηρετηθεί καλύτερα η κυκλοφοριακή κίνηση της πόλης.

 

autopic1367_1_1

 

Εντυπωσιακή θα είναι και η νέα γέφυρα στον Πόντε, που θα γίνει όπως αυτή της παρακάτω φωτογραφίας.

 

a8f4a6bb5f661d5a8fd0a36f9a720cba_2

 

Mια γέφυρα με νερό. Το υδραγωγείο έχει 25 μέτρα μήκος και 19 μέτρα πλάτος. Έχει βάθος 3 μέτρα το οποίο επιτρέπει εύκολα μικρά σκάφη αναψυχής να περνούν πάνω από το τούνελ.Στις δύο πλευρές της γέφυρας, θα δημιουργηθούν πεζόδρομοι, για όσους θέλουν να την περάσουν με τα πόδια για να απολαύσουν την θέα και τη μοναδικότητα του τοπίου.

 

a78d73e51a97a2ee2e224ace00ebb29f_1

 

Αυτά είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τα σχέδια για τα έργα που θα γίνουν για τη ζεύξη του νησιού και την αξιοποίηση της περιοχής. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε.

 1/4/2019 21.00

 

 

Σημ. Τα παραπάνω ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και αποτελούν την πρωταπριλιάτικη ανάρτηση του lefkadanews

>