lefkada-news

Νησάκι Αγίου Νικολάου: Tο ‘μαγικό’ παρατημένο, κρυμμένο και αποκομμένο αξιοθέατο της Λευκάδας που κινδυνεύει

 

-Στο σχέδιο του νέου δρόμου, Λευκάδας Αγίου Νικολάου,δεν φαίνεται να υπάρχει έξοδος προς παρκινγκ, που θα εξυπηρετούσε τις ‘ανάγκες’ του

Καθίζηση από φυσικά φαινόμενα έχει υποστεί εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια, κομμάτι από το Νησάκι του Αγίου Νικολάου στα Δέματα, εκεί όπου ήταν το ησυχαστήριο του Άγγελου Σικελιανού, και έζησε ίσως τα καλύτερα του χρόνια, μαζί με τη γυναίκα του Εύα Πάλμερ και το μικρό του γιο Γλαύκο. Το μικροσκοπικό αυτό νησί βρίσκεται απέναντι από το δρόμο που ενώνει την ηπειρωτική χώρα με τη Λευκάδα, 3χλμ περίπου πριν την είσοδο του νησιού και άλλα τόσα ναυτικά μίλια μακριά από αυτή.

Μπορείτε να δείτε στις παρακάτω παλαιότερες φωτογραφίες πως ήταν το νησάκι

 

Untitled-1_7_1 

 

Untitled-2_2 

 

 

που η ‘μανία’ της φύσης έκοψε στα δύο. Δείτε πρόσφατες φωτογραφίες.

 

Untitled-4_1

 

Untitled-5_1

 

DSCN4275_1

 

Untitled-3s_1

 

Το ιστορικό νησί, όπου υπήρξε την προχριστιανική εποχή, το ιερό της Αινειάδας Αφροδίτης και στη θέση του βρίσκεται τώρα  το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. είναι προφανές ότι κινδυνεύει και χρειάζεται οι αρμόδιοι να κάνουν κάτι επιτέλους για να το προστατέψουν, αλλά και για να το αναδείξουν, καθώς το σημαντικό αυτό αξιοθέατο του νησιού, μόνο για να το διακρίνει κάποιος που επισκέπτεται τη Λευκάδα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικός, αφού αν και είναι στο δρόμο του λίγο πριν το νησί, δεν υπάρχει κάποια πινακίδα που να το επισημαίνει. Έτσι το νησάκι, περνά μάλλον απαρατήρητο από τους περισσότερους επισκέπτες, κρυμμένο πίσω από την υψηλή βλάστηση που επικρατεί δίπλα από το δρόμο και κρύβει την ορατότητα προς αυτό.

 

DSCN4666_1

 

Πυκνή βλάστηση και σκουπίδια

 

DSCN4657_1

 

DSCN4780_1

 

Τι θα φαινόταν από το δρόμο

 

DSCN4667_1 

 

 

Και να το διακρίνει όμως κάποιος ή να το γνωρίζει και να θέλει να σταματήσει για να το δει, αυτό είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, αφού δεν υπάρχει κάποιο σηματοδοτημένο παρκινγκ για το σκοπό αυτό. Έτσι οι περισσότεροι σταματάνε στην άκρη του στενού δρόμου, κοιτώντας το από μακριά και προσπαθώντας, να το φωτογραφίσουν μέσα από τις φυλλωσιές των θάμνων, με τα αυτοκίνητα να ‘σφυρίζουν’ από τη μεγάλη ταχύτητα που περνάνε από δίπλα τους.. Ακόμα πιο επικίνδυνα γίνονται τα πράγματα τη μέρα που γιορτάζει ο Άγιος στις 10 Μάιου, αφού τα αυτοκίνητα που παρκάρουν είναι πιο πολλά, και ο κίνδυνος ατυχημάτων μεγαλύτερος..

 

DSCN4219_1

 

DSCN4217_1

 

Τη μέρα αυτή μόνο, πρέπει να πούμε, πως δίνεται η ευκαιρία σε όποιον θέλει να το επισκεφτεί να μεταβεί εκεί, χάρις στην εθελοντική συνεισφορά ντόπιων βαρκάρηδων.

 

DSCN4220_1

 

Η επιβίβαση στις βάρκες γινόταν από μια αυτοσχέδια προβλήτα

 

DSCN4221_1_1

 

DSCN4227_1

 

 

Το νησάκι, με το γραφικό εκκλησάκι πάνω του,είναι ένας επίγειος παράδεισος παρά το κόψιμό του στα δύο.

 

  

 

Video Θωμά Σβορώνου από όπου τραβήχτηκαν και φωτογραφίες που έχει το άρθρο

 

1_12

 

2_12

 

Έχει γαλαζοπράσινα καθαρά νερά και μια ιδιαίτερη παραλία

 

3_13

Φωτογραφία από kolivas.de (δείτε εδώ σχετικό άρθρο)

4_8  

 

που θυμίζει λίγο, αυτή στο Ελαφονήσι στη Κρήτη,

 

431-735x400_1  

 

autopic2827σ_1 

 

που κατακτά διεθνώς τη μία διάκριση μετά την άλλη, ενώ στο νησάκι του Αγίου Νικολάου ή το νησάκι του Σικελιανού όπως επίσης συνηθίζεται να λέγεται, η διάκριση που θα του ταίριαζε να πάρει, θα ήταν μάλλον αυτή του πιο μαγικού παρατημένου, κρυμμένου και αποκομμένου αξιοθέατου..

Στον Ιστορικό όμως αυτό τόπο δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση. Το νησάκι πρέπει να προστατευθεί και να αναδειχθεί από τους αρμόδιους και να είναι σίγουροι ότι δεν θα είναι λίγοι οι επισκέπτες της Λευκάδας, που θα το επισκέπτονται, αν αυτό γίνει εφικτό. Άλλωστε η ήπια εκμετάλλευση του, θετικά θα συνείσφερε στο λεγόμενο τουριστικό προϊόν του νησιού, φέρνοντας έσοδα και κάποιες θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία.

Να αναφέρουμε τέλος, ότι στο σχέδιο της χάραξης του νέου δρόμου, Λευκάδας Αγίου Νικολάου Βόνιτσας,

 

lefkadanews24101_1

 

 

δεν φαίνεται να υπάρχει έξοδος προς κάποιο παρκινγκ, που θα εξυπηρετούσε τις ‘ανάγκες’ του αξιοθέατου, κάτι για το οποίο ευχόμαστε να πέφτουμε έξω και να έχει προβλεφθεί να γίνει, αφού θα βοηθήσει στην ανάδειξή της νησίδας, όπως και το κόψιμο των χόρτων παραπλεύρως του υπάρχοντος δρόμου και η κατάλληλη σήμανση του, μέχρι να γίνει η νέα οδός, της οποίας την δημοπράτηση περιμέναμε μέσα στο καλοκαίρι αλλά τελικά δεν έγινε…     26/10/2017 11.32μμ

 

 

>