Ντροπή της Λευκάδας η χωματερή της- Να βρεθεί τρόπος να φύγουν τα σκουπίδια από εκεί
Μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στη Μεσόγειο συντελείται εδώ και αρκετά χρόνια στην ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή των λιμνοθαλασσών και της διώρυγας (διαύλου) της Λευκάδας.
Αναφερόμαστε,όπως θα έχετε καταλάβει, στην παραθαλάσσια χωματερή, που έχει δημιουργηθεί εκεί και η οποία δυστυχώς συνεχώς επεκτείνεται από τη διάθεση των απορριμμάτων αρχικά των δημοτών της πόλης της Λευκάδας και τα τελευταία χρόνια των κατοίκων και των επισκεπτών όλου του νησιού.
Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί και συμπιεστεί (για να χωράνε και άλλα!!) σε μια περιοχή, που είναι πολύ κοντά στην πόλη της Λευκάδας και τα σχολεία της, δίπλα στη Μαρίνα και παραπλεύρως του Διαύλου, απ' όπου διέρχονται κάθε χρόνο όλο και πιο πολλά σκάφη αναψυχής και όχι μόνο.
Η πόλη της Λευκάδας, η Μαρίνα της, και πιο πίσω ξεκινά η αναπλασμένη χωματερή που το ενεργό της κομμάτι, έχει φτάσει στα όρια της αρχαίας Νίρηκος.
Η μοναδική ενεργή χωματερή του νησιού θα συνεχίσει να λειτουργεί έτσι, έως ότου υλοποιηθεί η συνεργασία με τον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας που ψηφίστηκε πριν περίπου ενάμιση χρόνο στα Δημοτικά Συμβούλια των εμπλεκόμενων Δήμων και με την οποία ο Δήμος Λευκάδας αναλαμβάνει την υποχρέωση να δέχεται προς επεξεργασία στις εγκαταστάσεις της υπό κατασκευή ΜοΠΑΚ τα σκουπίδια του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, και ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας να δέχεται τα υπολείμματα της ΜοΠΑΚ στον ΧΥΤΥ της Παλαίρου.. Ζήσε Μάι μου να φας τριφύλλι αν όλα πάνε καλά..και η χωματερή θα κλείσει, και έπειτα το μεγαλύτερο τμήμα της θα αποκατασταθεί.
Η αποκατάσταση της χωματερής θα γίνει όπως έχει πραγματοποιηθεί στη μεγαλύτερη έκταση της εν λόγω περιοχής. Τα σκουπίδια θα θαφτούν με χώμα και άλλα υλικά, θα φυτευτούν δέντρα και εξωτερικά το τοπίο θα αλλάξει.
Η μόλυνση όμως θα παραμείνει όσο είναι τα σκουπίδια εκεί. Η μυρωδιά θα είναι εκεί, όπως αιωρείται ακόμα στην περιοχή της προηγούμενη χωματερής της πόλης της Λευκάδας και θα είναι ακόμα πιο έντονη, αφού τα σκουπίδια τώρα είναι πολύ περισσότερα.
Με τα απορρίμματα χωμένα σε παραθαλάσσια περιοχή, η θάλασσα θα συνεχίσει να μολύνεται, καθώς με τη βροχή και τη διάβρωση όλη η ‘σκουπιδίλα’ θα καταλήγει εκεί (και έπειτα στους οργανισμούς μας). Και μιλάμε για μια θάλασσα κλειστή, με λιμνοθάλασσες δίπλα, όπου υπάρχουν και συζητήσεις καλύτερης αξιοποίησης των ιχθυοτροφείων που υπάρχουν εκεί…
Μεγάλο είναι το πρόβλημα των απορριμμάτων στο νησί της Λευκάδας και ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να λυθεί. Με δεδομένο ότι η χωματερή αυτή τότε θα κλείσει, οι αρμόδιοι μάλλον θα πρέπει να βρουν μια λύση για να πάρουν τα σκουπίδια από εκεί, και να αποκαταστήσουν πραγματικά την περιοχή.
Θα μπορούσαν ας πούμε, να φτιάξουν μια νέα Μαρίνα, έτσι ώστε η περιοχή να σκαφτεί και τα σκουπίδια να απομακρυνθούν προς έναν οργανωμένο ΧΥΤΑ, για να ξεβρωμίσει σιγά-σιγά o ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, ιστορικός αυτός τόπος...
Αν μείνουν τα σκουπίδια εκεί, μια υγειονομική βόμβα θα βρίσκεται στα σπλάχνα του νησιού κατατρώγοντας το περιβάλλον του και τους πολίτες του. Για αυτό ας μην εφησυχάζουμε ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών σε λίγο καιρό θα λυθεί. Θα λυθεί όταν η γενιά που δημιούργησε αυτόν τον οχετό εκεί, παραδώσει το φυσικό περιβάλλον στις επόμενες γενιές τουλάχιστον όπως το παρέλαβε. Γιατί όπως είναι γνωστό, το φυσικό περιβάλλον δεν μας ανήκει, το διαχειριζόμαστε με σεβασμό για τους επόμενους…
Τέλος να πούμε, μιας και αναφερόμαστε στην περιοχή, ότι ο χώρος που βρίσκεται ανάμεσα από τη Μαρίνα και τον δήθεν αποκατεστημένο σκουπιδότοπο,
προσφέρεται για την κατασκευή ενός κλειστού κολυμβητηρίου, που λείπει από τη Λευκάδα και τη νεολαία της.
ΥΣ. Το άλλο περιβαλλοντικό ατόπημα, που συντελείται στην ευρύτερη περιοχή, είναι η κατάληξη των όμβριων του βιολογικού καθαρισμού της πόλης της Λευκάδας στην κλειστή θάλασσα της Ανατολικής Λευκάδας. Πρόκειται μάλλον για τη δεύτερη μεγαλύτερη ‘ντροπή της Λευκάδας’, όπου θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, που να ικανοποιεί τον κόσμο της Λευκάδας, που θέλει όλες τις θάλασσες και τις παραλίες του νησιού του καθαρές.
Με το μεγάλο αυτό θέμα θα ασχοληθούμε εκτενέστερα σύντομα.
7/10/2018 10.55 π.μ