lefkada-news

Σοκάρουν τα ποσοστά εγκληματικότητας στο Ιόνιο

Η εγκληματικότητα είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο – πρόβλημα, το οποίο απασχολεί την κοινωνία σε μεγάλο βαθμό. Μικρότερες ή μεγαλύτερες παραβάσεις του νόμου σημειώνονται σχεδόν καθημερινά. Η Ελληνική Αστυνομία μέσω σελίδας στο διαδίκτυο διαθέτει στο κοινό στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στην εγκληματικότητα.
Μεταξύ άλλων, παραθέτει και αναλυτικούς πίνακες και δείκτες εγκληματικότητας, καθώς και αδικημάτων κατά της Οικονομίας, του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της διακίνησης παράτυπων μεταναστών, των συγκεντρώσεων, των αθλητικών εκδηλώσεων και του απολογισμού της αστυνομικής ανταπόκρισης.
Ανατρέχοντας στα στοιχεία μπορεί να βρει κανείς αναμενόμενα (;) πράγματα. Ορισμένα είδη εγκλημάτων παρουσιάζουν αύξηση, κάποια άλλα μείωση, ενώ υπάρχουν και αυτά που κινούνται σε σταθερά επίπεδα.
Επί παραδείγματι για το έτος 2018, στο σύνολο της χώρας, εξιχνιάστηκαν (51.414) αδικήματα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας
Υπενθυμίζεται, ότι από την αρχή του 2010, η Ελληνική Αστυνομία με ειδικό λογισμικό αποτυπώνει ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο όλα τα αδικήματα και τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος. Με το νέο αυτό τρόπο καταγράφονται καθημερινά, μέσω του συστήματος Police On Line, αναλυτικά και με πληρότητα όλα τα περιστατικά, σε κάθε αστυνομική Υπηρεσία της χώρας.

 

egklimatikothta

 

Πώς αποτυπώνεται η κατάσταση στα Ιόνια Νησιά
Η Περιφέρειά μας δε θα μπορούσε να ξεφύγει από τα γενικότερα στοιχεία, που συνθέτουν το τοπίο της παραβατικότητας στη χώρα μας. Η Αστυνομία έχει δημοσιεύσει τα στοιχεία μέχρι και το 2018.
Εν προκειμένω, στα Ιόνια Νησιά υψηλό ποσοστό εμφανίζεται στην παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, με 363 υποθέσεις τόσο το 2017 όσο και το 2018, με τις εξιχνιάσεις όμως να είναι αισθητά περισσότερες το 2018. Έφτασαν δηλαδή τις 359, έναντι των 346 του προηγούμενου έτους.
Αύξηση παρατηρείται στην παράβαση του νόμου περί όπλων, που οι καταγεγραμμένες από την αστυνομία περιπτώσεις, για το 2018, ανέρχονται στις 218, έναντι των 205 του 2017. Και τις 2 χρονιές το ποσοστό εξιχνίασης των υποθέσεων υπήρξε αρκετά υψηλό. Αλλά και περιπτώσεις πλαστογραφίας σημείωσαν αύξηση το 2018 φτάνοντας τις 106 έναντι των 91 του προηγούμενου έτους. Εκεί το ποσοστό της διαλεύκανσης των υποθέσεων από πλευράς αστυνομίας άγγιξαν το 100%.
Από την άλλη, αξίζει να αναφερθεί ότι μείωση παρατηρείται σε περιπτώσεις επαιτείας, που από 329 το 2017 έφτασαν τις 136 το 2018. Εδώ πρέπει να τονιστεί για μια ακόμα φορά και ο εξαιρετικά σημαντικός ρόλος της αστυνομικής μας δύναμης, που από εξιχνίασαν και τις 329 υποθέσεις επαιτείας το 2017. Αντίστοιχα και περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων σημειώνουν μείωση για το 2018, έναντι του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει η αστυνομία. Οι διαρρήξεις σε σπίτια, πάρα την αισθητή μείωση (194 το 2017 – 125 το 2018), παραμένουν στην πρώτη γραμμή. Σχετικά με τις κλοπές τροχοφόρων βλέπουμε ότι οι κλέφτες δείχνουν μια προτίμηση στις μοτοσυκλέτες, όσο και αν οι καταγεγραμμένες κλοπές μειώθηκαν κατά 65 κρούσματα.
Εν κατακλείδι, το έτος 2018, σε σύγκριση με το 2017, μειώθηκαν οι κλοπές – διαρρήξεις, οι κλοπές τροχοφόρων και οι ληστείες. Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν στην περιφέρειά μας (821) αδικήματα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.
Πρέπει να τονιστεί ότι το έργο της αστυνομίας είναι πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Και οι αστυνομικές δυνάμεις καταφέρνουν να εξιχνιάζουν περιπτώσεις, όλο και πιο συχνά. Παρά λοιπόν τις ελλείψεις, που κατά καιρούς επισημαίνονται από την αστυνομία μας, τα περιστατικά αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

πηγή

>