lefkada-news

Χωρίς Γαλάζια Σημαία οι ομορφότερες παραλίες του Ιονίου

Εγκρεμνοί. Μύρτος, Ναυάγιο. Βουτούμι δεν συγκαταλέγονται στις 33 παραλίες των νησιών του Ιονίου που πήραν τον τίτλο

Τέσσερις παραλίες μοναδικού φυσικού κάλλους και παγκοσμίου φήμης που προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες στα νησιά του Ιονίου, δεν κατάφεραν να πάρουν τον τίτλο της Γαλάζιας Σημαίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που  ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία». Αναφερόμαστε στις παραλίες

των Εγκρεμνών στη Λευκάδα,

 

Λευκάδα-Εγκρεμνοί-1-1024x768

 

το Μύρτο στη Κεφαλονιά,

 

myrtos-beach-of-kefalonia-in-the-ionian-islands

 

το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο

 

zakinthos-nauagio-650

 

και το Βουτούμι στους Αντίπαξους.  

 

580_voutoumi_1551_1

 


Η σημαντικότερη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής με Γαλάζια Σημαία είναι η ποιότητα των υδάτων της, η οποία πρέπει να είναι εξαιρετική, κάτι που στις  παραπάνω παραλίες δεν τίθεται αμφισβήτηση πως είναι, όμως πρέπει να τηρούνται και άλλα κριτήρια που έχουν να κάνουν με την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Αυστηρά τα κριτήρια για τις Γαλάζιες Σημαίες

Βασικό κριτήριο επίσης είναι και ο συνεχής καθαρισμός των ακτών. Η καθαριότητα της θάλασσας και της ακτής επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους, ενώ εξετάζεται αν έχουν τοποθετηθεί αρκετοί κάδοι απορριμμάτων στην ακτή και αν αδειάζονται τακτικά.
Δεύτερον αξιολογείται η οργάνωση της ακτής, που έχει να κάνει με την πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων, ενώ πρέπει να υπάρχουν και σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης.
Τρίτο είναι η ασφάλεια των επισκεπτών, αφού πρέπει να υπάρχει παρουσία εκπαιδευμένων ναυαγοσωστών στις ακτές και επίσης πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης. Επίσης πρέπει να υπάρχει προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Το τελευταίο κριτήριο έχει να κάνει με την προστασία της φύσης και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Δηλαδή θα πρέπει να διατίθενται έντυπες πληροφορίες και οδηγίες για τις παραλίες, όπως και για τις περιοχές και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον. Τέλος προαπαιτούμενο είναι η οργάνωση δραστηριοτήτων που να επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον για το περιβάλλον, αλλά και η υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Οι Γαλάζιες Σημαίες στο Ιόνιο

Εκτός του προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών έμειναν φέτος όλες παραλίες της Ζακύνθου. Αυτό ήταν αναμενόμενο μετά από αυτά που συνέβησαν πέρυσι, όταν η Ζάκυνθος πήρε πολλές Γαλάζιες Σημαίες, οι οποίες αφαιρέθηκαν έπειτα από ελέγχους και κατέβηκαν από τις ακτές.
Στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου οι παραλίες με Γαλάζια Σημαία είναι:

Κέρκυρα

1. Canal d’Amour
2. Άγιος Ιωάννης Περιστερών/Marbella Corfu
3. Αλυκές Ποταμού/Family Life Kerkyra Golf
4. Δαφνίλα/Grecotel Daphnila Bay Dassia
5. Ίσσος/Labranda Sandy Beach Resort
6. Κάβος/Mayor Capo di Corfu
7. Κομμένο/Corfu Imperial
8. Κοντόγιαλος/Mayor Pelekas Monastery
9. Κοντόκαλι/Kontokali Bay Resort
Γαλάζια σημαία έλαβε και η Μαρίνα Γουβιών.

Λευκάδα

Άη Γιάννης
Γύρας
Άγ. Νικήτα-Πευκούλια
Κάθισμα
Πόρτο Κατσίκι
Μικρός Γιαλός/Πόρου
Πόντι

Ιθάκη
Πόλη-Τα Δεξιά

Κεφαλονιά
 1. Άβυθος
 2. Αγ. Βαρβάρα-Κατελειός
3. Άμμες
4. Αράγια Πόρου
5. Λέπεδα
6. Λουρδάς
7. Μακρύς Γιαλός
8. Μεγάλη Άμμος
9. Μούντα 1
10. Μούντα 2
11. Μπούκα Γραδάκια
12. Μπούκα-Παλιοσταφίδα/ Mediterranee
13. Ξι
14. Πετανοί
15. Σάμη
16. Σπάσματα

17/5/2019 10.20

>